Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

 Στο πλαίσιο του Προγράμματος "Καινοτόμες Δράσεις ενίσχυσης της φιλαναγνωσίας των μαθητών", που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Ε.ΚΕ.ΒΙ., το Σχολείο μας εντάχθηκε στη Δράση "Λέσχες Ανάγνωσης στα δημοτικά σχολεία". 
  Επειδή το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο, ιδρύθηκαν δύο Λέσχες Ανάγνωσης, από δύο ομάδες μαθητών, της Ε΄και της ΣΤ΄ τάξης αντίστοιχα, που δήλωσαν ότι επιθυμούν να συμμετέχουν στη Δράση αυτή. Οι μαθητές-αναγνώστες συναντιούνται σε μηνιαία βάση και συζητούν, ανταλλάσσουν εμπειρίες, συναισθήματα και μοιράζονται τη συγκίνηση, τον προβληματισμό, την ευχαρίστηση ή τη δυσαρέσκεια που ένιωσαν από ένα βιβλίο. Ο μαγικός κόσμος των βιβλίων ξεδιπλώνεται στα μάτια τους και η ανάγνωση γίνεται καλή συνήθεια και μέρος της καθημερινότητάς τους. 
  Η Λέσχη Ανάγνωσης, για το μήνα Δεκέμβριο, επέλεξε το βιβλίο "Ποιος έκλεψε τα Δώρα των Μάγων;" της Σταυρούλας Κάτσου. Ένα χριστουγεννιάτικο βιβλίο με μια πολύ συγκινητική ιστορία, που πραγματικά άγγιξε τις παιδικές ψυχές τους. 
   Αφού το μελέτησαν, συζήτησαν για τον τίτλο του βιβλίου και τους χαρακτήρες της ιστορίας.
  Στη συνέχεια προσκάλεσαν τη συγγραφέα του βιβλίου και τη Δευτέρα 17-12-2012  είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μαζί της, για το θέμα που πραγματεύεται το βιβλίο, καθώς και γενικότερα για τα βιβλία και την παιδική λογοτεχνία. 
  Οφείλουμε να συγχαρούμε και να ευχαριστήσουμε θερμά τη συγγραφέα και μέσα από τη σελίδα αυτή και να της ευχηθούμε καλά Χριστούγεννα και καλή συνέχεια στο ωραίο έργο της.
  Συγχαρητήρια και σε σας παιδιά! Καλές διακοπές! Θα συνεχίσουμε τον καινούργιο χρόνο, με την ίδια όρεξη, τη ... βιβλιοφαγία! 
  Η υπεύθυνη της Λέσχης Ανάγνωσης 
  Αντιγόνη Τρύπα 





Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Χριστουγεννιάτικο Bazaar
   Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Χριστουγεννιάτικο Bazaar της Ε΄και της ΣΤ΄τάξης του Σχολείου μας, το Σάββατο 15-12-2012. 
   Οι επισκέπτες ενθουσιάστηκαν και ψώνισαν όμορφες κατασκευές και δώρα, όλα φτιαγμένα από παιδικά χεράκια.
   Ήρθε και ο " Αϊ - Βασίλης "! Δυσκολευτήκαμε λίγο να τον αναγνωρίσουμε..., αλλά τον πρόδωσε η φωνή του.
   Τα παιδιά το ευχαριστήθηκαν! 
                            Και του χρόνου παιδιά!












Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Το "Πνεύμα των Χριστουγέννων"

  Τούτες τις μέρες, από την αρχή σχεδόν του Δεκεμβρίου, όλοι μιλούν για τα Χριστούγεννα και για το "Πνεύμα των Χριστουγέννων".
  Ένα πανηγύρι φώτων, χρωμάτων, μυρωδιών και επισκέψεων, έρχεται να αλλάξει για λίγες μέρες τη ζωή μας. Είναι μια όμορφη ατμόσφαιρα που σκοπό έχει να δείξει τη μεγάλη γιορτή που έρχεται!
  Η Γέννηση του Χριστού είναι η γιορτή της αγάπης, της ταπείνωσης και της ειρήνης. Τρεις λέξεις με βαθύ νόημα και μεγάλη αξία, αν πραγματικά προσπαθήσουμε να τις βάλουμε στη ζωή μας.
  Τούτες τις γιορτινές, λοιπόν, μέρες, ας μιμηθούμε τους βοσκούς της Βηθλεέμ... κι ας προσπαθήσουμε, οι μεγαλύτεροι, να βρούμε τη χαμένη μας αθωότητα, αυτή που βρίσκεται στα καθαρά μάτια των παιδιών! Ας μιλήσουμε με τα παιδιά μας για το πραγματικό "Πνεύμα των Χριστουγέννων" για να ζήσουμε αληθινά τις μέρες των γιορτών.
Καλά Χριστούγεννα σε όλους!
Ο Διευθυντής και οι δάσκαλοι του Σχολείου

Η Χριστουγεννιάτικη γιορτή μας

Σήμερα Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων, η Χριστουγεννιάτικη γιορτή του Σχολείου μας.  Μαθητές της Γ΄τάξης απήγγειλαν ποιήματα και όλα τα παιδιά τραγούδησαν με την καρδιά τους επίκαιρα τραγούδια και κάλαντα, μέσα σε μια ζεστή, γιορτινή ατμόσφαιρα. 
Καλά Χριστούγεννα παιδιά! Υγεία,αγάπη και γαλήνη στις καρδιές μας! 







Χριστούγεννα

Νἄμουν τοῦ σταύλου ἕν᾿ ἄχυρο, ἕνα φτωχὸ κομάτι
τὴν ὥρα π᾿ ἄνοιγ᾿ ὁ Χριστὸς στὸν ἥλιο του τὸ μάτι.
Νὰ ἰδῶ τὴν πρώτη του ματιὰ καὶ τὸ χαμόγελό του,
τὸ στέμμα τῶν ἀκτίνων του γύρω στὸ μέτωπό του.
Νὰ λάμψω ἀπὸ τὴ λάμψι του κι᾿ ἐγὼ σὰν διαμαντάκι
κι᾿ ἀπὸ τὴ θεία του πνοὴ νὰ γίνω λουλουδάκι.
Νὰ μοσκοβοληθῶ κι᾿ ἐγὼ ἀπὸ τὴν εὐωδία,
ποὺ ἄναψε στὰ πόδια του τῶν Μάγων ἡ λατρεία.
Νἄμουν τοῦ σταύλου ἕνα ἄχυρο ἕνα φτωχὸ κομμάτι
Τὴν ὥρα π᾿ ἄνοιγ᾿ ὁ Χριστὸς στὸν ἥλιο του τὸ μάτι.         Κωστής Παλαμάς



Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Φορέσαμε τα γιορτινά μας!

Εδώ και αρκετές μέρες, το Σχολείο μας άρχισε να ντύνεται γιορτινά. Μαθητές, μαθήτριες, κυρίες και κύριοι, στολίζουν τους τοίχους, τις πόρτες,και τα χριστουγεννιάτικα δέντρα των τάξεων. Έτσι στολίζονται σιγά σιγά και οι καρδιές μας, για να υποδεχθούμε τη μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων!

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Έλεγχοι προόδου Α΄τριμήνου 2012-2013

(Αλλαγή ημερομηνίας)
Αγαπητοί γονείς,
την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου και ώρα 12:15 (και όχι την Τετάρτη 19-12-2012),  θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση από το Δ/ντή στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολείου επ' ευκαιρία της λήξης του Α΄τριμήνου του διδακτικού έτους 2012-13. Στη συνέχεια θα γίνει η ενημέρωσή σας από τους δασκάλους για την πρόοδο των μαθητών και θα δοθούν οι έλεγχοι προόδου των τάξεων Γ΄, Δ΄, Ε΄ & ΣΤ΄.

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

11 Δεκεμβρίου

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ

    ΗΜΕΡΑ

ΤΟΥ  ΠΑΙΔΙΟΥ

Όπως είναι γνωστό, με πρωτοβουλία του Ο.Η.Ε. και της UNISEF, η 11η Δεκεμβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια ημέρα του Παιδιού. Ο ετήσιος εορτασμός της ημέρας αυτής, φανερώνει τη σημασία που αποδίδει η Διεθνής Κοινότητα στα παιδιά όλου του κόσμου, καθώς και την ανησυχία της σχετικά με την κατάστασή τους.
Τα παιδιά όλου του κόσμου, λοιπόν, γιορτάζουν σήμερα! Βέβαια, τα παιδιά θα έπρεπε να γιορτάζουν κάθε μέρα. Γιατί τα παιδιά έχουν κι αυτά, εκτός από υποχρεώσεις και δικαιώματα. Δικαιώματα, που κάποιοι τα καταπατούν με τον πιο βάναυσο τρόπο.
Τι να πρωτοσκεφτεί κανείς; Την παράνομη παιδική εργασία; Την παιδική βία, που βιώνουν παιδιά ακόμη και μέσα στην κούνια τους; Την έλλειψη εκπαίδευσης; Την έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης; Την έλλειψη βασικών καθημερινών αγαθών (νερό, φαγητό, ένδυση);
Ας γίνει η 11η Δεκεμβρίου ημέρα περισσότερης σκέψης για όλους τους ενήλικες, ημέρα έναρξης μιας μάχης που όλοι μπορούμε να δώσουμε και να κερδίσουμε. Γιατί όλοι θέλουμε να κοιτάμε στα μάτια τα παιδιά και να καθρεφτίζεται μέσα η ψυχή μας. Η ψυχή που θα έχουμε προσφέρει, για να μπορούν όλα τα παιδικά μάτια να λάμπουν και όλα τα παιδικά πρόσωπα να χαμογελούν!

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Ο Κεραμιδοτρέχαλος

   Την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012, όλοι οι    μαθητές του Σχολείου μας παρακολούθησαν την παράσταση της Παιδικής σκηνής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου, "Ο Κεραμιδοτρέχαλος", έργο της Άλκης Ζέη. Οι ήρωες της ιστορίας ξεπήδησαν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της Γλώσσας της Δ΄τάξης, και με μια υπέροχη ερμηνεία των ρόλων τους, έδωσαν στα παιδιά μια ανάσα ψυχαγωγίας και τα ξεσήκωσαν, για να ... σώσουν όλα μαζί το δασάκι της πόλης που κινδυνεύει!


Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

   

4 Δεκεμβρίου

 Το πανηγύρι της ενορίας μας

Γιορτάζει και πανηγυρίζει σήμερα η ενορία μας
τη μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας

Στο βίο της αναφέρεται ότι η Αγία Βαρβάρα ήταν ένα όμορφο κορίτσι που έζησε στην πόλη της Νικομήδειας στη Μικρά Ασία (σημερινή Izmit), επί Ρωμαίου αυτοκράτορα Μαξιμιλιανού, κατά την εποχή των διωγμών των χριστιανών. Ο Διόσκορος ή Διόσορος, ο φανατικός ειδωλολάτρης πατέρας της, την είχε κλεισμένη σε έναν πύργο προκειμένου να τη διαφυλάξει από μνηστήρες. Η Βαρβάρα, μέσα από τον πύργο, αποκάλυψε στον πατέρα της ότι είναι χριστιανή. Τότε εκείνος οργίστηκε και διέταξε να την παραδώσουν στο Ρωμαίο Έπαρχο. Ο έπαρχος, θαυμάζοντας την ομορφιά της, προσπάθησε στην αρχή να τη μεταπείσει, βλέποντας όμως ότι εκείνη ήταν ανένδοτη την υπέβαλε σε μαρτύρια. Στο τέλος διέταξε τον αποκεφαλισμό της και όρισε την ποινή να την εκτελέσει ο ίδιος ο πατέρας της, που ήταν και επιθυμία του.

Σύμφωνα με το βιογράφο της Συμεών, ο ίδιος ο πατέρας της την αποκεφάλισε. Τη στιγμή όμως που είχε αποτελειώσει το έγκλημά του, έπεσε νεκρός χτυπημένος από κεραυνό.

Η Αγία Βαρβάρα είναι προστάτιδα του πυροβολικού και των ορυχείων. Επίσης είναι προστάτιδα των σταφιδεργατών στο Ηράκλειο Κρήτης.

3 Δεκεμβρίου 

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με αναπηρία

Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες) από το 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα δράσης για τα ΑΜΕΑ.
Τα άτομα με αναπηρία διαθέτουν χαρίσματα και ταλέντα τα οποία αναδεικνύονται μέσα από τη δημιουργικότητά τους σε πολλούς τομείς, όπως στις επιστήμες, στον αθλητισμό, στη μουσική, στη ζωγραφική κλπ.
7-10% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από μια αναπηρία, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι από 500 εκατομμύρια άνθρωποι με ειδικές ανάγκες. Το 80% δε, εκτιμάται ότι ζει σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Η σημερινή ημέρα δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες, να εστιάσουν την προσοχή τους στους ανθρώπους αυτούς, στα δικαιώματα και στις δυνατότητές τους, ώστε να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και να τυγχάνουν ίσης και δίκαιης μεταχείρισης σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής.

Αγγελική Νιάουστα
δασκάλα του Τμήματος Ένταξης    

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012


Καλό μήνα!

Ο Δεκέμβριος ή Δεκέμβρης είναι ο δωδέκατος και τελευταίος μήνας του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο και ένας από τους 7 μήνες με διάρκεια 31 ημερών.  Στα Λατινικά, decem σημαίνει δέκα, αφού ο Δεκέμβρης ήταν ο 10ος μήνας σύμφωνα με το Ρωμαϊκό Ημερολόγιο. Με την άφιξη του Δεκεμβρίου, το κρύο, αρχίζει να είναι τσουχτερό, ανακοινώνοντάς μας έτσι τον ερχομό του χειμώνα και την επέλαση του χιονιού. Γι' αυτό, άλλωστε, λέγεται και "Άσπρος μήνας", "Ασπρομηνάς", αλλά και ¨Χιονιάς".
Είναι ο μήνας με τις λιγότερες ώρες φωτός στο βόρειο ημισφαίριο και τις περισσότερες ώρες φωτός στο νότιο ημισφαίριο. Ο Δεκέμβρης πάντα ξεκινά την ίδια μέρα της εβδομάδας με το Σεπτέμβριο.
Δεκέμβριος, λοιπόν, από σήμερα. Ο μήνας των γιορτών, των βροχών, των χιονιών και των ... βαθμών!
Μα ο φετινός Δεκέμβρης του 2012, έχει κάτι που συμβαίνει μόνο κάθε 824 χρόνια!
Τι έχει; Έχει 5 Σάββατα, 5 Κυριακές και 5 Δευτέρες! Έτσι για να τον ... χορτάσουμε πριν φύγει και παραχωρήσει τη θέση του στον επίσης "κρυουλιάρη" Ιανουάριο!
Τέτοιο περίεργο Δεκέμβρη, θα ξαναδούμε πάλι μετά από ... 824 χρόνια!!!