Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Το Τριώδιο


Άνοιξε το Τριώδιο! Το ακούσαμε  χθες. Ήταν η Κυριακή του Τελώνη και του Φαρισαίου.
Κάποιοι εύχονται χρόνια πολλά, άλλοι λένε καλό Πάσχα!
Είναι μια περίοδος λίγο περίεργη. Έχει μέσα τις Απόκριες, την Καθαρά Δευτέρα, τα μασκαρέματα (οι μασκαράδες βέβαια δε λείπουν ποτέ…), τη Μ. Σαρακοστή και τη νηστεία.
 
 
Αλλά, τι είναι το Τριώδιο και που οφείλεται η ονομασία του;
Το Τριώδιο αποτελεί το κινητό εκείνο τμήμα του εκκλησιαστικού έτους (από την Κυριακή του Τελώνη και Φαρισαίου μέχρι το Μεγάλο Σάββατο) που μας προπαρασκευάζει για τον εορτασμό των Παθών και της Ανάστασης του Χριστού, με ανάλογα βιώματα, με αγώνα  προσευχής και νηστείας.
Περιλαμβάνει δέκα Κυριακές.
Διαιρείται σε δύο τμήματα.
α) Το προ της Νηστείας
(Κυριακή Τελώνη και Φαρισαίου, Ασώτου, Απόκρεω, Τυροφάγου)
και
β) της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και της Μ. Εβδομάδας
δηλαδή έξι εβδομάδες και η Μ. Εβδομάδα. (Α’ Κυριακή των Νηστειών – της Ορθοδοξίας, Β’ Κυρ. Νηστειών- Αγ. Γρηγορίου Παλαμά, Γ’ Κυρ. Νηστειών- Σταυροπροσκυνήσεως, Δ’ Κυρ. Νηστειών – Αγ. Ιωάννου της Κλίμακος, Ε’ Κυρ. Νηστειών- Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, Στ’ Κυρ. Νηστειών- Βαΐων και η Μεγάλη Εβδομάδα).
Το Τριώδιο διαμορφώθηκε σε τελική μορφή γύρω στον 15ο αιώνα. Ονομάστηκε Τριώδιο γιατί οι Κανόνες (μια σειρά μικρών τροπαρίων), κατά τις καθημερινές ακολουθίες του Όρθρου περιλαμβάνουν τρεις ωδές.

Για να μαθαίνουμε και κάτι…
Καλό Τριώδιο, λοιπόν και καλό Πάσχα σε όλους!

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013




Σαν σήμερα στις 23 Φεβρουάριου του 532 μ.Χ  θεμελιώνεται ο νέος ναός της Αγίας Σοφίας από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό (527-565).



Ο Ιουστινιανός ανέθεσε τα σχέδια και την ανοικοδόμηση του επιβλητικού κτίσματος σε δύο Έλληνες Μικρασιάτες: τον Ανθέμιο από τις Τράλλεις και τον Ισίδωρο από τη Μίλητο. Οι αρχιτέκτονες, με το τολμηρό τους καλλιτέχνημα, ικανοποίησαν αφενός τις προσδοκίες του αυτοκράτορα, αφετέρου χάρισαν  στην ανθρωπότητα, το μοναδικό και μεγαλειώδες μνημείο, που στέκει αξιοθαύμαστο στους αιώνες.  



Το ρυθμό της Αγίας Σοφίας χαρακτηρίζει αρμονία, μεγαλοπρέπεια και ελαφρότητα. Διαχέεται με άφθονο φως από τα πολλά παράθυρα. Επιπλέον, με τον κεντρικό τρούλο ( ο οποίος κατέρρευσε το 562 εξαιτίας ενός ισχυρού σεισμού και στερεώθηκε εκ νέου), αποτελεί ιδιάζοντα τύπο ναού. Μοναδικός και ο πλουσιότατος διάκοσμος, και οι συνθέσεις των ποικολόχροων και σπάνιων μαρμάρων.
 Ο ναός της Αγίας Σοφίας υμνήθηκε, είδε τις μεγάλες ημέρες της Βυζαντινής δόξας, αλλά και τις στιγμές της μεγάλης δυστυχίας…

***

Σαν σήμερα, επίσης, 23 Φεβρουαρίου 1455 ο  Γουτεμβέργιος εκδίδει τη Βίβλο.

Ο Γουτεμβέργιος θεωρείται ο «πατέρας» της μηχανικής εκτύπωσης, μολονότι είχαν ήδη κατασκευαστεί κινητά τυπογραφικά στοιχεία από τον Ολλανδό Λαυρέντιο Κοστέρ στο Χάρλεμ, γιατί εκείνος συνέλαβε πρώτος την ιδέα της τυπογραφικής μεθόδου στο σύνολό της. Ο εκπαιδευμένος χρυσοχόος, πειραματίζεται από το 1434 με κινητούς ξύλινους χαρακτήρες. Τα πρώτα αποτελέσματα διαφαίνονται το 1436 οπότε εκτυπώνει λαϊκά, θρησκευτικά βιβλία. Μετά από διάφορες προσπάθειες πετυχαίνει, το 1441, με τη βοήθεια ενός βελτιωμένου μελανιού, να αξιοποιήσει εκτυπωτικά και τις δύο όψεις μιας σελίδας χαρτιού.
Η τελική επιτυχία για την αξιοποίηση της εφεύρεσής του ήρθε με την εκτύπωση, το 1455, της Βίβλου στα λατινικά, σε 180 αντίτυπα, μία αισθητικά άριστη τυπογραφική εργασία, αν και αποτελεί μόλις το πρώτο τυπογραφικό προϊόν του. Είναι ευρέως γνωστή ως η Βίβλος του Γουτεμβέργιου. Αποτελεί το πρώτο βιβλίο μαζικής παραγωγής, που για πολλούς είναι το καλύτερο και αρτιότερο τεχνικά βιβλίο που τυπώθηκε ποτέ.

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Το σύμπαν και ο Κοπέρνικος

Με αφορμή το πρόσφατο γεγονός της πτώσης μετεωρήτη στη Ρωσία, ας διαβάσουμε λίγα λόγια για το μεγάλο αστρονόμο Νικόλαο Κοπέρνικο, που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1473  και άλλαξε τη σκέψη και την πορεία της Αστροφυσικής επιστήμης.



Ο Nικόλαος Κοπέρνικος (1473 –1543) ήταν σημαντικός Πολωνός αστρονόμος και υποστήριξε την ηλιοκεντρική θεωρία, την άποψη δηλαδή ότι η Γη και τα άλλα σώματα του Ηλιακού συστήματος περιστρέφονται γύρω από τον Ήλιο, σε αντίθεση με την τότε επίσημη γεωκεντρική θεωρία, που ήθελε τη Γη ακίνητη και κέντρο του κόσμου.
Ο Κοπέρνικος, άριστος γνώστης της ελληνικής γλώσσας, μελέτησε προσεκτικά τα έργα του Πτολεμαίου (127 – 151 μ.Χ.) που θεωρούσε τη Γη σφαιρική και ακίνητη και ήταν όμως ο πρώτος που πίστευε πως υπάρχει κίνηση πλανητών. Ως τότε η αστρονομία ήταν γεμάτη δεισιδαιμονίες. Οι αρχαίοι πίστευαν πως οι πλανήτες μένουν ακίνητοι, εκτός αν κινηθούν από τους θεούς.
Ύστερα  προσεκτικές μελέτες. ο Κοπέρνικος διαφώνησε με τη θεωρία του Πτολεμαίου και διατύπωσε τη δική του θεωρία. Σύμφωνα με αυτήν ο ήλιος ήταν το κέντρο του ηλιακού συστήματος και η Γη, όπως και οι άλλοι πλανήτες, περιστρέφονταν περί τον άξονά τους και κινούνταν γύρω από τον ήλιο.

Οι 6 γνωστοί την εποχή του Κοπέρνικου πλανήτες περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο με τη σειρά που γνωρίζουμε και σήμερα, ενώ η Σελήνη περιφέρεται γύρω από τη Γη. Επιπλέον, η φαινομενική κίνηση του Ήλιου και των απλανών αστέρων γύρω από τη Γη, εξηγείται από την ημερήσια περιστροφή της Γης γύρω από τον άξονά της.
Μάλιστα ο Κοπέρνικος έφτιαξε έναν πίνακα για το πόσο χρονικό διάστημα απαιτείται για κάθε πλανήτη, να κάνει έναν τέλειο κύκλο γύρω από τον ήλιο. Υπολόγισε ότι ο Ερμής χρειάζεται 87 ημέρες, η Αφροδίτη 224, η Γη 365, ο Άρης 1 έτος και 321 ημέρες, ο Δίας 11 έτη και ο Κρόνος 29 έτη. Αυτοί οι αριθμοί υπολογίστηκαν από τον Κοπέρνικο με τελείως πρωτόγονα όργανα, περίπου 100 χρόνια πριν από την ανακάλυψη του τηλεσκόπιου.

Πηγή: Βικιπαίδεια

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ,

              ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

                                

Πέντε συμβουλές για το διαδίκτυο

 1  Το διαδίκτυο είναι μια πολύ καλή πηγή πληροφοριών, αλλά να θυμάστε ότι όσα
 1  δημοσιεύονται δεν είναι πάντοτε αληθινά!


 2  Σε ποιον δίνετε τα προσωπικά σας στοιχεία; Όταν συμπληρώνετε τα στοιχεία σας
 1  σε κάποια φόρμα (π.χ. σε διαγωνισμούς ή σε συνδρομές), σκεφτείτε προσεκτικά
 1  σε ποιον τα δίνετε και για ποιο σκοπό θα χρησιμοποιηθούν.

 3  Μην αποκαλύπτετε το τηλέφωνό σαςτην ηλεκτρονική σας διεύθυνση και τη
 1  διεύθυνση της κατοικίας σας. Ίσως κάποιοι χρησιμοποιήσουν αυτές τις
 1  πληροφορίες για να επικοινωνήσουν μαζί σας ή να σας συναντήσουν χωρίς τη
 1  θέλησή σας.

 4  Εγκαταστήστε στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο σύστημα φιλτραρίσματος της
 1  ανεπιθύμητης αλληλογραφίας, για να λαμβάνετε μόνο τα μηνύματα που θέλετε.


 5  Να θυμάστε ότι οι χρήστες του διαδικτύου δεν είναι πάντοτε ό,τι δηλώνουν.
 1  Οι φίλοι που γνωρίσατε μέσα από το διαδίκτυο θα πρέπει να χαίρονται όταν μιλάτε
 1  σε ενήλικες για τη φιλία σας ή όταν αποθηκεύετε αντίγραφα από τις συνομιλίες σας.


ΠΗΓΗ: www.saferinternet.gr




και η κουκουβάγια έχει κάτι να πει...









Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Περιφερειακοί Αγώνες Δρόμου σε ανώμαλο έδαφος

Στο Δημοτικό Πάρκο Αγρινίου, την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013, διεξήχθη το Περιφερειακό Πρωτάθλημα Δρόμου σε ανώμαλο έδαφος. Τον αγώνα διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων (ΣΕΓΑΣ) Δυτικής Ελλάδας.
Η συμμετοχή των μαθητών όλων των σχολείων της πόλης μας ήταν μεγάλη και η χαρά των παιδιών ακόμη μεγαλύτερη.
Από το Σχολείο μας διακρίθηκαν στον αγώνα των 1000 μ., οι μαθήτριες Χαϊντίνη Μαρία και Χαϊντίνη Θεοδώρα της ΣΤ΄και Δ΄τάξης αντίστοιχα και ο μαθητής της Β΄τάξης Καμμένος Αθανάσιος.Όλοι οι μαθητές και οι δάσκαλοι συγχαίρουμε τα παιδιά και τους ευχόμαστε, πάντα να αγωνίζονται σε αθλητικούς αγώνες και σε κάθε καλό αγώνα της ζωής!