Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Η Μεγάλη Εβδομάδα

Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι η εβδομάδα πριν το Πάσχα (από την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ μέχρι το Μ. Σάββατο). Ονομάζεται "Μεγάλη", όχι γιατί έχει περισσότερες ημέρες, αλλά γιατί τα γεγονότα που βιώνουμε στους ιερούς ναούς είναι μεγάλα για τον άνθρωπο.
Κάθε βράδυ ψάλλεται ο Όρθρος της της επόμενης ημέρας για καθαρά πρακτικούς λόγους. Για να μπορέσουν δηλαδή οι χριστιανοί να  συμμετέχουν στις ακολουθίες.
Ας δούμε όμως τι τελείται τις ημέρες της Μ. Εβδομάδας.
Τις τέσσερις πρώτες ημέρες ψάλλονται οι "Ακολουθίες του Νυμφίου" που μας προετοιμάζουν για το θείο δράμα.
Την Μ. Πέμπτη το βράδυ τελείται η "Ακολουθία των Παθών" με αποκορύφωση τη Σταύρωση του Κυρίου.
Τη Μ. Παρασκευή το πρωί τελείται η "Ακολουθία της Αποκαθήλωσης" και η Ταφή του σώματος του Χριστού στον "Επιτάφιο". Το βράδυ ψάλλουμε τα Εγκώμια και γίνεται η Περιφορά του Επιταφίου στους δρόμους της ενορίας μας.
Το Μ. Σάββατο το πρωί έχουμε την "Πρώτη Ανάσταση", όπως λέγεται, επειδή οι ύμνοι μας προετοιμάζουν για το μεγάλο και κοσμοσωτήριο γεγονός του Πάσχα.
Τα μεσάνυχτα του Μ. Σαββάτου και με το πέρασμα στην Κυριακή, λίγο μετά τις 12:00, γιορτάζουμε και πανηγυρίζουμε την Ανάσταση του Χριστού. Κρατώντας αναμμένες λαμπάδες, σύμβολο του Φωτός, του αναστημένου Κυρίου μας, ψάλλουμε το "Χριστός Ανέστη", διακηρύσσοντας την ήττα του θανάτου και τη νίκη της ζωής.
Ποιο είναι το βαθύτερο νόημα των Παθών και της Ανάστασης;
Όλοι εμείς που προσπαθούμε κάθε χρόνο να βιώσουμε τα γεγονότα της Μ. Εβδομάδας,  "συμπορευόμενοι", συμμετέχοντες δηλαδή στο Πάθος του Χριστού, δεν λυπούμαστε μοιρολατρικά γι' αυτό, αλλά για τα δικά μας πάθη, για τις δικές μας αμαρτίες. Μετανιώνοντας ειλικρινά, ακολουθούμε τον νικητή και αναστημένο Χριστό σε μια πορεία φωτεινή, ζώντας την Ανάστασή Του, ως δική μας ανάσταση.
Καλή Α(α)νάσταση σε όλους!

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Τα κάλαντα του Λαζάρου

 Ένα έθιμο πανελλήνιο, με πολλές παραλλαγές από περιοχή σε περιοχή, είναι τα κάλαντα που λέγονται το Σάββατο του Λαζάρου.
Τα παιδιά, κρατώντας σταυρό στολισμένο με λουλούδια και κουδούνια ή μικρό πανεράκι με λουλούδια ή ομοίωμα του Λαζάρου, γυρνούν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν κάνοντας γνωστό το χαρμόσυνο γεγονός της Ανάστασης του Λαζάρου.

Σήμερα έρχετ' ο Χριστός ο επουράνιος Θεός
απ' την πόλη Βηθανία, Μάρθα κλαίει και Μαρία
Λάζαρον τον αδερφό της τον γλυκύ και καρδιακό της
τρεις ημέρες τον θρηνούσαν και τον εμοιρολογούσαν.
Την ημέραν την τετάρτην κίνησε ο Χριστός για να 'ρθει
και εβγήκεν η Μαρία έξω από την Βηθανία.
Σκύβει εμπρός γονατιστή και τους πόδας του φιλεί
-Αν εδώ ήσουν Χριστέ μου, δεν θα πέθαινε ο αδερφός μου,
μα κι εγώ τωρα πιστεύω και πολύ καλά ηξεύρω,
ότι δύνασαι αν θέλεις και νεκρούς να ανασταίνεις.
-Λέγε, πίστευε, Μαρία, άγωμεν εις τα μνημεία.
Τότε κι ο Χριστός δακρύζει και τον Άδη φοβερίζει:
Άδη, Τάρταρε και Χάρε, Λάζαρέ μου μη σε πάρει,
Δεύρο έξω Λάζαρέ μου, φίλε και αγαπητέ μου.
Λάζαρος απενεκρώθη, αναστήθη κι εσηκώθη.
Λάζαρος σαβανωμένος και με το κερί ζωσμένος 
-Πες μας Λάζαρε τι είδες εις τον Άδη που επήγες;
-Είδα φόβους, είδα τρόμους, είδα βάσανα και πόνους, 
δώστε μου λίγο νεράκι να ξεπλύνω το φαρμάκι
της καρδίας, των χειλέων και μη με ρωτάτε πλέον. 
  Χρόνια πολλά και καλή Ανάσταση!
 Τάξη Ε1 





Πασχαλινές δραστηριότητες

Τα παιδιά, με την ευκαιρία των εορταστικών ημερών που πλησιάζουν,
  • ζωγράφισαν και στόλισαν τις αίθουσες
  • φιλοτέχνησαν καλαθάκια και άλλες κατασκευές
  • έβαψαν και στόλισαν αυγά και
  • ζύμωσαν κουλουράκια













     




Καλή Ανάσταση παιδιά! Και του χρόνου!

(Να ευχαριστήσουμε, και από εδώ, το Φούρνο του κ. Κατσούπη που προσφέρθηκε και έψησε τα κουλουράκια μας σε 6 μεγάλες λαμαρίνες-ταψιά!)

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Οι μαθητές και οι δάσκαλοι
του 16ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου,
εύχονται σ' όλους τους αναγνώστες μας


καλή Μεγάλη Εβδομάδα 
και καλή Ανάσταση! 

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

"Στα μυστικά του βάλτου"

Ολοκληρώθηκε ο δεύτερος κύκλος των συναντήσεων της Λέσχης Ανάγνωσης Ε΄& ΣΤ΄τάξης του Σχολείου μας.
Διαβάσαμε, μετά από ψηφοφορία, το βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα "Στα μυστικά του βάλτου". Πρόκειται για ένα βιβλίο - σταθμό στα ελληνικά γράμματα, που παρά τα 76 χρόνια που έχουν περάσει από την έκδοσή του, διαβάζεται και αγαπιέται ακόμα από παιδιά και ενήλικες.
Τα παιδιά βρήκαν στις σελίδες του διαχρονικά μηνύματα και πανανθρώπινες αξίες, ικανές να αγγίξουν την ψυχή τους. Απόλαυσαν την ανάγγνωση και συναισθάνθηκαν τη μεγαλοσύνη των ηρώων της Πηνελόπης Δέλτα. Αυτό διαπιστώθηκε στις συζητήσεις που είχαμε, αλλά και στα γραπτά τους, ενδεικτικά αποσπάσματα των οποίων παραθέτουμε εδώ:



           " Ανάμεικτα συναισθήματα με πλημμύρισε η ανάγνωση του βιβλίου «Στα μυστικά του Βάλτου» της Πηνελόπης Δέλτα, στο οποίο επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον της ομάδας της Λέσχης Ανάγνωσης, στις τελευταίες μας συναντήσεις. Πρώτα αισθάνομαι απερίγραπτη περηφάνια που γεννήθηκα Έλληνας και που η πατρίδα μου έχει γράψει τόσο μεγάλη ιστορία. Δέος και θαυμασμό για την τόλμη και την αυταπάρνηση με την οποία πολέμησαν οι ήρωες του Μακεδονικού Αγώνα. Συναισθήματα συγκίνησης και αγωνίας, αγανάκτησης και οργής, για τις χαμένες ζωές των ηρώων στο βωμό της αυτοθυσίας, διαδέχονται το ένα το άλλο, καθώς η ιστορία εξελίσσεται.
            Αγαπημένος μου ήρωας, ως την τελευταία σελίδα του βιβλίου, υπήρξε ο ατρόμητος, θαρραλέος και χαρισματικός αγωνιστής Τέλος Άγρας, ο νεαρός αξιωματικός του ελληνικού στρατού που, ωθούμενος από τη μεγάλη αγάπη του για την πατρίδα, έρχεται στη Μακεδονία αποφασισμένος να δώσει ακόμη και τη ζωή του για την ελευθερία της. Εξαιρετικός ηγέτης,   αξιοπρεπής και πιστός στα ιδανικά του, θα πορευτεί το Γολγοθά που διάλεξε, με οδηγό την ελπίδα, ώστε να καταφέρει ακόμη και με το θάνατό του να δώσει τέλος στο αιματοκύλισμα του μακεδονικού λαού.
  Εντυπωσιάστηκα, από τη φιλοπατρία του μακεδονομάχου Ανδρεάδη και την τυφλή αγάπη του για τον τόπο και την οικογένειά του. Ένιωσα συμπόνια και συγκίνηση για τον επτάχρονο Γιωβάν, που γνωρίζει από τόσο τρυφερή ηλικία την άδικη και βίαιη πλευρά της ζωής. Ένα παιδί με αξιοθαύμαστη τόλμη και απίστευτη γενναιότητα, αφοσιώνεται και συμμετέχει στον Μακεδονικό Αγώνα και δε διστάζει, αφού μάθει για την ελληνική του καταγωγή, να θυσιαστεί για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.
            Αισθάνομαι μεγάλη χαρά που συμμετέχω στη Λέσχη Ανάγνωσης του σχολείου μας και που μου δόθηκε η ευκαιρία, μέσα από το συναρπαστικό βιβλίο της Π. Δέλτα, να γνωρίσω μια ακόμη σελίδα από την ιστορία της πατρίδας μας, εκείνη της ταραγμένης εποχής του Μακεδονικού Αγώνα. Επίσης, νιώθω μεγάλη ικανοποίηση, αφού, με τη βοήθεια των ηρώων του μυθιστορήματος, μπόρεσα να κατανοήσω αξίες ζωής, όπως η φιλοπατρία, η συναδέλφωση, ο σεβασμός προς τον συνάνθρωπο και η πίστη σε ένα καλύτερο αύριο για όλο τον κόσμο."
Θάνος Τομαρίδης - Ε2

"Το βιβλίο «Στα Μυστικά του Βάλτου» που μελετήσαμε η ομάδα της Λέσχης Ανάγνωσης στις τελευταίες μας συναντήσεις, είναι ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα γεμάτο δράση, περιπέτεια, και εκπληκτικούς ήρωες.
Αγαπημένος μου ήρωας ήταν ο Περικλής επειδή άφησε πίσω στην Αλεξάνδρεια πλούτη, υπάρχοντα και οικογένεια για να βοηθήσει στον πόλεμο. Επίσης με εντυπωσίασε  ο Γιωβάν, το βουλγαρόπαιδο, που βοηθούσε τον Αποστόλη όποτε εκείνος χρειαζόταν βοήθεια, και υπάκουε στις εντολές του. Τέλος, ωραίος χαρακτήρας ήταν και η δασκάλα, που, αν και γυναίκα, με μοναδικό τρόπο βοηθούσε στην αντίσταση, όποτε της ζητούσαν βοήθεια.
Νιώθω μεγάλη χαρά που, με τη βοήθεια των ηρώων της Πηνελόπης Δέλτα, ένιωσα μεγαλύτερη αγάπη για την Πατρίδα μου και με συναρπαστικό τρόπο έζησα τον ηρωισμό και την αυτοθυσία των προγόνων μου.
Είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε στο Σχολείο μας Λέσχη Ανάγνωσης."

Έφη Πετράκη - Ε2


Ευχαριστώ πολύ όλα τα παιδιά των δύο Λεσχών Ανάγνωσης, για τη ζεστή συμμετοχή τους.
Ραντεβού το Μάιο, μετά τις πασχαλινές διακοπές, με το βιβλίο της Αλκης Ζέη, που τα ίδια επέλεξαν, "Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου".
Καλές διακοπές!

Η υπεύθυνη της Λέσχης Ανάγνωσης του Σχολείου
Αντιγόνη Τρύπα


Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

"Τα κάναμε σαλάτα!" (συνέχεια 5ης Δράσης για το Βιβλίο)


Σήμερα, λοιπόν, εμείς οι μαθητές της Γ1, είμαστε έτοιμοι, να σας παρουσιάσουμε τη συνταγή της
"Παραμυθοσαλάτας".

Κάθε ομάδα της τάξης μας, δανείστηκε ήρωες από διάφορα κλασικά παραμύθια και σκάρωσε το δικό της "σαλατοπαραμύθι".
Έτσι η Χρυσομαλλούσα κάθεται στον ήλιο και στο δροσερό χορτάρι όπως τα τρία κατσικάκια, ονειρεύεται να παντρευτεί σαν τη Σταχτοπούτα, μα τελικά παντρεύεται το τζίνι από το παραμύθι του Αλαντίν...
Στη συνέχεια το εικονογραφήσαμε και σας το ... σερβίρουμε.

Απολαύστε το!


Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Εντυπωσιαστήκαμε!!!

Πρωί πρωί την Τρίτη 16 Απριλίου, βρεθήκαμε στο Λαογραφικό - Ιστορικό Μουσείο Αιτωλοακαρνανίας. Τέσσερις ευγενικές κυρίες άφησαν τις δουλειές τους και, με περισσό χαμόγελο, βάλθηκαν να μας ξεναγήσουν στα χιλιάδες εκθέματα του Μουσείου.
Εμείς μείναμε άφωνοι! Ταξιδέψαμε σε μια άλλη εποχή!
Τα περισσότερα ήταν σε μας άγνωστα και κάποια  πολύ περίεργα. Μεγάλη εντύπωση μας έκαναν τα οικιακά σκεύη αλλα και τα εργαλεία που χρησιμοποιούσε ο γεωργός πριν από μερικές δεκαετίες: Δρεπάνια, τσεκούρια, πριόνια, αλέτρια, σαμάρια, κουδούνια,καντάρια, πυροστιές, ξυλόφτυαρα, δικρεάνια, καλάθια ... Δε θα ξεχάσουμε το ξυλάλετρο και τις λαιμαργιές, εργαλεία και εξαρτήματα για το όργωμα της γης. Τα γουρουνοτσάρουχα που φορούσαν για παπούτσια, το φαναράκι και τη λάμπα πετρελαίου, το σίδερο σιδερώματος με κάρβουνο, τον ντορβά, την πινακωτή, τις στάμνες, τα ωραία υφαντά και τόσα άλλα...!
Εντυπωσιαστήκαμε!!!

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης

 

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Οι αγαπημένοι μας φτερωτοί επισκέπτες



Κανένα άλλο πουλί δεν αγαπήθηκε τόσο πολύ, όσο το χελιδόνι. Ο λαός πιστεύει ότι τα χελιδόνια μαζί με τον κούκο, φέρνουν την άνοιξη. `Έρχονται κάθε Μάρτιο - Απρίλιο από την Αφρική και ξαναγυρίζουν εκεί το Σεπτέμβριο. Όταν φτάνουν, δε χάνουν καιρό. Αρχίζουν να ανακατασκευάζουν αμέσως τις παλιές φωλιές τους. Η φωλιά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δέκα συνεχή χρόνια. Την έχουν φτιάξει με λάσπη και σάλιο και ο ήλιος την έκανε ανθεκτική σαν από τσιμέντο.
Αξιοθαύμαστο είναι ότι επιστρέφουν κάθε χρόνο στις ίδιες φωλιές. Πώς όμως το καταφέρνουν αυτό; `Όλα τα αποδημητικά έχουν μια Ηλιακή πυξίδα, δηλαδή την ικανότητα να μη χάνουν την πορεία τους σε σχέση με τον ήλιο. `Όμως έχουν κι ένα άλλο εργαλείο προσανατολισμού που λέγεται Βιολογική μαγνητική Πυξίδα. Αυτή είναι η ικανότητα τους να βρίσκουν τις τιμές του μαγνητικού πεδίου της Γης, οι οποίες είναι συγκεκριμένες για κάθε γεωγραφικό πλάτος. Ακόμη χρησιμοποιούν ως σημάδια βουνά , ποτάμια, λίμνες, κτίρια κ.ά. για να βρουν την ακριβή θέση της φωλιάς τους.


Ας γνωρίσουμε όμως καλύτερα τα χελιδόνια

Της κ. Κοντοζήση Ιωάννας

Υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας

Είναι όλα τα χελιδόνια ίδια;

Όχι! Στην Ελλάδα συναντάμε 5 διαφορετικά είδη χελιδονιών:

Τι τρώνε;

Μικρά έντομα όπως κουνούπια και μύγες! Μάλιστα, οι γονείς για να ταΐσουν τα μικρά τους, ετοιμάζουν σβόλους που ο καθένας αποτελείται από περισσότερα από 50 έντομα!

Από που έρχονται;

Τα χελιδόνια διανύουν περίπου 10.000 χλμ για να έρθουν σε μας. Ξεκινούν από την Αφρική (νότια της Σαχάρας) σε μεγάλα σμήνη για να φτάσουν εδώ την άνοιξη;. Το ίδιο μεγάλο ταξίδι κάνουν και το φθινόπωρο, όταν φεύγουν από την Ελλάδα. Συνολικά δηλαδή μπορεί να ταξιδέψουν περίπου 20.000 χλμ για να έρθουν εδώ και να επιστρέψουν στην Αφρική!

Φωλιές

Τα 4 από τα 5 είδη φτιάχνουν τη φωλιά τους από πηλό (λάσπη) ενώ μόνο το ένα (το οχθοχελίδονο) ανοίγει τρύπες στο έδαφος συνήθως εκεί που υπάρχει νερό. Μαζεύουν μικρά κομμάτια λάσπης από κάποιο κοντινό σημείο και τους μεταφέρουν εκεί που θέλουν να χτίσουν τη φωλιά τους. Χρειάζονται 700 – 1500 σβόλους για την κάθε φωλιά. Το «χτίσιμο» μπορεί να κρατήσει από 3 έως 16 ημέρες!!!

Μα καλά, δεν κουράζονται;!

Το μεγάλο ταξίδι των χελιδονιών διαρκεί αρκετές εβδομάδες. Πριν ξεκινήσουν από την Αφρική, πρέπει να είναι γεμάτα ενέργεια, δηλαδή να έχουν φάει πολλά πλούσια μυγογεύματα! Εξάλλου, ένα τέτοιο ταξίδι απαιτεί αρκετές στάσεις για ξεκούραση, νερό και φαγητό.

Ποιους κινδύνους αντιμετωπίζουν στο ταξίδι τους;

Διάσχιση της θάλασσας. Ξεκινούν λοιπόν για το μακρύ ταξίδι τους. Δυστυχώς, πρέπει να διανύσουν το Αιγαίο, δηλαδή μια μεγάλη απόσταση που καλύπτεται κυρίως από θάλασσα. Τα χελιδόνια χρειάζονται αρκετή ενέργεια για να διασχίσουν τη θάλασσα, διότι αν κουραστούν και δε βρίσκεται κάποιο νησάκι κοντά τους να ξεκουραστούν θα πέσουν στη θάλασσα και θα πνιγούν.
Μέσα σ’ αυτή τη τεράστια απόσταση που διανύουν τα χελιδόνια κάθε χρόνο αντιμετωπίζουν προβλήματα που κάνουν το ταξίδι τους πιο δύσκολο.
Σκεφτείτε ότι πρέπει να έρθουν αντιμέτωπα με αρπακτικά πουλιά, καταιγίδες και δυνατούς ανέμους. Πρέπει να διασχίσουν τεράστιες ερήμους όπως τη Σαχάρα και απέραντες θάλασσες όπως το Αιγαίο. Η λίστα με τις δυσκολίες δε σταματά όμως εδώ. Πολλά από τα μέρη που θα μπορούσαν να ξεκουραστούν έχουν καταστραφεί ή ρυπανθεί με αποτέλεσμα πολλά από τα χελιδόνια να μη τα καταφέρουν, αλλά ακόμη και αυτά που φτάνουν στο προορισμό τους συναντούν όλο και λιγότερα μέρη που θα μπορούσαν να φωλιάσουν.

Ποια είναι η σχέση του ανθρώπου με τα χελιδόνια;

Από παλιά οι άνθρωποι είχαν συνδυάσει την άφιξη των χελιδονιών με την άνοιξη. Αυτό και μόνο θα αρκούσε για να καταλάβουμε γιατί τα χελιδόνια είναι τόσο αγαπητά στους ανθρώπους. Δεν είναι όμως μόνο αυτό... Κάντε έναν απλό υπολογισμό: ένα μικρό χελιδόνι σε μια μπουκιά τρώει παραπάνω από 50 κουνούπια και μύγες! Φανταστείτε πόσα έντομα τρώει μια χελιδονοοικογένεια με 3 – 6 μικρά σε μία ολόκληρη ημέρα!!! 
Τι θα γινόταν αν δεν ερχόντουσαν τα χελιδόνια μια χρονιά;

Η Παραμυθοσαλάτα μας! - Δράση 5η

Εμείς, οι μαθητές του Γ1 , με αφορμή τη γιορτή του Βιβλίου, σκεφθήκαμε, με τη βοήθεια του δασκάλου μας κ. Βασίλη Κόπανου, να δημιουργήσουμε στην τάξη μας μια ... νόστιμη παραμυθοσαλάτα!
Αυτές τις μέρες τη ... μαγειρεύουμε!
Το αποτέλεσμα θα το δείτε σε λίγο.





Επίσκεψη στην Παιδική ΔημοτικήΒιβλιοθήκη - Δράση 4η

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Βιβλίο,  και των βιβλιοφιλικών δραστηριοτήτων, οι τάξεις Α1 και Α2 επισκέφθηκαν την Παιδική Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγρινίου.
Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους της, να ενημερωθούν για την οργάνωσή της και να ξεφυλλίσουν όμορφα βιβλία.  
Στη συνέχεια, με μεγάλη προσοχή, άκουσαν την κ. Αντιγόνη Τρύπα να τους διηγείται το παραμύθι "Η οδοντογλυφίδα που έγινε ογδοντογλυφίδα".
Ήταν μια ξεχωριστή μέρα για τους μικρούς μας μαθητές!




                                                           

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Και τα όμορφα απρόοπτα των Δράσεων για το βιβλίο!

Φαίνεται ότι η 1η & 2η Δράση πέτυχαν το στόχο τους να κινητοποιήσουν τους μαθητές και να αγαπήσουν περισσότερο το βιβλίο!
Πριν εκπνεύσει το 10ήμερο των εκδηλώσεων, ήρθε και η αυθόρμητη διάθεση και πρωτοβουλία του μαθητή της Β2΄ τάξης Θανάση Κατσίρα, να παρουσιάσει στους συμμαθητές του την αγαπημένη του Εικονογραφημένη Εγκυκλοπαίδεια Ζώων.
 Ο Θανάσης, με τη σοβαρότητα που τον διακρίνει, παρουσίασε με τρόπο αναλυτικό διάφορα είδη και οικογένειες ζώων, αλλά και οι συμμαθητές του αποδείχθηκαν εξαιρετικό ακροατήριο!   

"Χάρισε χαμόγελα με ένα βιβλίο" - Δράση 3η

Ξεκίνησε και είναι σε εξέλιξη η 3η Δραστηριότητα, σε επίπεδο Σχολικής Μονάδας, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων για το παιδικό βιβλίο.
Καθημερινά οι μαθητές, με τη χαρά της προσφοράς ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους, συγκεντρώνουν χρησιμοποιημένα βιβλία - σε καλή κατάσταση - για την ενίσχυση της Βιβλιοθήκης του "Χαμόγελου του παιδιού" Αγρινίου.
Είναι μια δράση αλληλεγγύης, αγάπης και ανθρωπιάς, που θα συνεχιστεί ως τη λήξη του 10ήμερου Εκδηλώσεων για το Βιβλίο.

"Οι μεγάλοι προτείνουν στους μικρούς" - συνέχεια 1ης Δράσης

Με πρωτοβουλία των δασκάλων της Α΄ τάξης κ. Όλγας Εμεξεζίδου και κ. Χρύσας Γιαννοκώστα, έγινε την Παρασκευή 5 Απριλίου 2013, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολείου, προβολή βίντεο για τη σπουδαιότητα του βιβλίου και μια σειρά βιβλιοπαρουσιάσεων παιδικών βιβλίων στα πρωτάκια, από μαθητές της Ε΄και της ΣΤ΄τάξης.
Με μεγάλο ενδιαφέρον οι μικροί άκουγαν τους μεγαλύτερους συμμαθητές τους, να ξεδιπλώνουν την αγάπη που νιώθουν για τα βιβλία τα οποία τους συντρόφευαν όταν ήταν κι αυτοί 7 χρονών. Βιβλία, που περιμένουν υπομονετικά στα ράφια της Δανειστικής μας Βιβλιοθήκης τους μικρούς μας φίλους, για να τα επιλέξουν.
Αντιγόνη Τρύπα
Υπεύθυνη Σχ. Βιβλιοθήκης