Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Ανακοινώσεις

1) Όσοι γονείς επιθυμούν την εγγραφή των παιδιών τους (όλων των τάξεων) στο Ολοήμερο Τμήμα, για τη νέα σχολική χρονιά, μπορούν να κάνουν αίτηση μέχρι τη λήξη των μαθημάτων στις 14 Ιουνίου 2013.
2) Την Τρίτη 4 Ιουνίου 2013, το Σχολείο Δεν θα λειτουργήσει, λόγω της τακτικής γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π. Ε. Αγρινίου - Θέρμου.

Εγγραφές στην Α΄Δημοτικού


Αρχίζουν τη Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013 οι εγγραφές των μαθητών της Α΄ τάξης για το σχ. έτος 2013-14.
Οι εγγραφές θα γίνονται έως τις 21 Ιουνίου 2013 τις εργάσιμες ημέρες 8:00 - 13:00 στο γραφείο του Διευθυντή του Σχολείου.

Η μόλυνση του περιβάλλοντος

Μια διαθεματική εργασία της Δ΄ τάξης του Σχολείου μας

Το φυσικό περιβάλλον έχει πολύ μεγάλη σημασία για την επιβίωσή μας. Επιδρά στη σωματική και στην πνευματική μας ανάπτυξη, αλλά και στην ψυχική μας υγεία.
Η μόλυνση του περιβάλλοντος έχει πολύ άσχημες επιπτώσεις για τον άνθρωπο και αλλοιώνει τη ζωντάνια και την ομορφιά της φύσης.
Κάτι πρέπει να κάνουμε!
Η δράση για την προστασία του περιβάλλοντος, αρχίζει από την παιδική ηλικία.
Με την εργασία μας "Η μόλυνση του περιβάλλοντος", οι μαθητές έφτιαξαν μόνοι τους ανακυκλωμένο χαρτί και κατασκεύασαν δύο υπέροχες μακέτες.
Στόχος της διαθεματικής αυτής εργασίας μας είναι να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά στο θέμα της μόλυνσης του περιβάλλοντος και να υιοθετήσουν τρόπους καθημερινής προστασίας του.








Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

29 Μαΐου


29 Μαΐου 2013 - 29 Μαΐου 1453




560 χρόνια μνήμης της Άλωσης της Πόλης από τους Οθωμανούς.
29 Μαΐου 1453. Η μέρα που σηματοδότησε και επίσημα το τέλος της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και την αρχή της Οθωμανικής.


Η πτώση της Κωνσταντινούπολης, ο τρόπος που θυσιάστηκε ο τελευταίος αυτοκράτορας, η μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί και οι τελευταίες στιγμές στο πεδίο της μάχης, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για ποικίλους θρύλους, με κυριότερο αυτόν "του μαρμαρωμένου βασιλιά", που περιμένει τη στιγμή να ανακτήσει την Πόλη.



Ο θρύλος του μαρμαρωμένου βασιλιά
    
Ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ υπήρξε ο τελευταίος αυτοκράτορας τού Βυζαντίου, ο οποίος με το φρόνημα και την αυτοθυσία του, σημάδεψε χαρακτηριστικά το γεγονός τής πτώσης. Σύμφωνα με την περιγραφή του αυλικού του Νικολάου Φραντζή, οι κατακτητές, μετά το τέλος του αγώνα, αναζήτησαν το σώμα του αυτοκράτορα:
    «πλείονας κεφάλας τν άναιρεθέντων πλυναν, ε τύχοι καί τήν βασιλικήν γνωρίσωσι, καί οκ δυνήθησαν γνωρίσαι ατήν, ε μή τό τεθνεώς πτμα το Βασιλέως ερόντες  γνώρισαν κ τν βασιλικν περικνημίδων, ή και πεδίλων ένθα, χρυσοί ετοί σαν γεγραμμένοι, θος πρχε τος βασιλεύσι».
Η αναγνώριση του νεκρού αυτοκράτορα συνοδεύθηκε από την εντολή τού σουλτάνου Μωάμεθ Β΄ να ταφεί με τις αρμόζουσες βασιλικές τιμές, χωρίς όμως να ανακοινωθεί και ο τόπος της ταφής. Οι μυστικοί πόθοι τού λαού συνέδεσαν τον θρύλο τού μαρμαρωμένου βασιλιά, με την ελπίδα για την απελευθέρωση και την αποκατάσταση τής αυτοκρατορίας.

Ο θρύλος λέει ότι τη στιγμή που ο βασιλιάς περικυκλώθηκε από τους Τούρκους, ένας άγγελος του Κυρίου τον άρπαξε και τον έκρυψε σε μια σπηλιά, αφού πρώτα τον μαρμάρωσε. Στη σπηλιά αυτή περιμένει για αιώνες ο "Μαρμαρωμένος Βασιλιάς" να ξαναέρθει την κατάλληλη στιγμή, "το πλήρωμα του χρόνου", και ο άγγελος Κυρίου θα του ξαναδώσει τη ζωή και το σπαθί του για να διώξει τους Τούρκους από την Κωνσταντινούπολη. Άλλοι θρύλοι και προφητείες αναφέρουν ότι θα τους κυνηγήσει μέχρι την "Κόκκινη Μηλιά" και στη μάχη που θα γίνει οι Τούρκοι θα νικηθούν και "θα κολυμπήσει το μοσχάρι στο αίμα τους". Ο θρύλος προσθέτει, ακόμα, ότι οι Τούρκοι ψάχνουν συνεχώς να ανακαλύψουν τη σπηλιά, όπου βρίσκεται ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς για να χτίσουν την είσοδό της, ώστε να μην μπορεί να ξαναβγεί από εκεί. Όμως, οι προσπάθειες τους είναι συνεχώς άκαρπες, αφού ο άγγελος προστατεύει τον Μαρμαρωμένο Βασιλιά και περιμένει την εντολή του Θεού για να τον ξυπνήσει.

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Δωρεές βιβλίων στη Δανειστική Βιβλιοθήκη του Σχολείου μας

Οι μαθητές και οι δάσκαλοι του Σχολείου μας, αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε:
α) Το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων για την προσφορά είκοσι έξι (26) παιδικών βιβλίων, και
β) Το βιβλιοπωλείο "Η Λέσχη του Βιβλίου" - Αλεξάνδρα Μοσχονά για την προσφορά δεκαπέντε (15) παιδικών βιβλίων στη Σχολική Δανειστική Βιβλιοθήκη μας.
Τα βιβλία έχουν ήδη ταξινομηθεί και είναι στη διάθεση των μικρών αναγνωστών.
Οι υπεύθυνες της Σχολικής Βιβλιοθήκης
Αντιγόνη Τρύπα
Νανά Τριανταφύλλου


Σάββατο 11 Μαΐου 2013



Το έθιμο των πασχαλινών αυγών


Σύμφωνα με την παράδοση κάθε χρόνο τη Μεγάλη Πέμπτη οι νοικοκυρές σε όλη την Ελλάδα ετοιμάζουν τα τσουρέκια και βάφουν τα κατά παράδοση κόκκινα αυγά, καθώς το αυγό συμβολίζει τη γονιμότητα και τη δημιουργία ενώ σύμφωνα με άλλους συμβολίζει την αναγέννηση του κόσμου και την ανανέωση της φύσης. Το κόκκινο μάλιστα χρώμα αποκτά διάφορους συμβολισμούς.
Συμβολίζει το αίμα που έχυσε ο Χριστός όταν σταυρώθηκε ενώ για άλλους τα αυγά βάφονται κόκκινα ως έκφραση χαράς για το ευτυχισμένο γεγονός της Ανάστασης του Κυρίου και συνάμα μέσο αποτρεπτικό κάθε κακού. Σύμφωνα με μια παράδοση από την Καστοριά, όταν αναστήθηκε ο Χριστός το είπαν σε μια γυναίκα και αυτή δεν το πίστεψε και είπε: « Όταν τα αυγά που κρατώ θα γίνουν κόκκινα τότε θα αναστηθεί και ο Χριστός». Και αυτά έγιναν κόκκινα.
Ιδιαίτερη αξία, μάλιστα, είχε για τους κατοίκους της επαρχίας το πρώτο αυγό που θα βαφόταν. Σε πολλές περιοχές το ονόμαζαν ”Το Αυγό της Παναγίας” και το φύλαγαν στο εικονοστάσι για όλο το χρόνο, πιστεύοντας πως αυτό το αυγό βοηθάει στο ξεμάτιασμα ή στο να ξορκίσουν το χαλάζι και τις πλημμύρες. Την επόμενη χρονιά το έθαβαν στα χωράφια, για να είναι εύφορα, ή το έβαζαν στο μαντρί των ζώων για να ευλογήσει τη γονιμότητά τους.
Τα αυγά βάφονται την Μεγάλη Πέμπτη η οποία είναι η ημέρα του Μυστικού Δείπνου, όπου ο Χριστός πρόσφερε άρτο και κρασί ως συμβολισμό για το σώμα Του και το αίμα Του, έτοιμος να θυσιαστεί για να ελευθερώσει τον κόσμο από τα δεσμά της αμαρτίας.
Μέρος του εθίμου των πασχαλινών αυγών είναι και το τσούγκρισμα. Πριν την κατανάλωσή τους, ιδιαίτερα στο πασχαλινό τραπέζι, ο καθένας διαλέγει το δικό του αυγό και το τσουγκρίζει με το αυγό του άλλου. Όποιος έχει το αυγό που δεν έσπασε, το τσουγκρίζει στη συνέχεια με το αβγό τρίτου και ούτω καθεξής, μέχρι να αναδειχθεί αυτός που έχει το πιο ισχυρό. Σύμφωνα με την παράδοση το αυγό είναι σύμβολο ζωής και όπως σπάει κατά τη διαδικασία του τσουγκρίσματος, έτσι έσπασε και ο τάφος από τον οποίο βγήκε ο Χριστός.
Το βάψιμο των αυγών κάθε Μεγάλη Πέμπτη αποτελεί κοινή πρακτική στο σύνολο σχεδόν του ορθόδοξου κόσμου και συνδέεται με παραδόσεις αιώνων. Το κόκκινο αυγό, προχριστιανικό σύμβολο της ζωής, ενισχυμένο από το συμβολισμό του κόκκινου χρώματος από το αίμα της θυσίας του Χριστού, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του εθιμοτυπικού των ημερών για όλους τους ορθόδοξους λαούς. Σε χώρες του σλαβικού -κυρίως- κόσμου, τα βαμμένα αυγά είναι μικρά έργα τέχνης, εφάμιλλα ζωγραφικών πινάκων ή θρησκευτικών εικόνων.
Πηγή:Διαδίκτυο