Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

29 Μαΐου 1453: «Εάλω η Πόλις»

Πέρασαν 561 χρόνια από την 29η Μαΐου 1453. Την ημέρα που ακούστηκε το «Εάλω η Πόλις» και η Κωνσταντινούπολη, η Βασιλεύουσα, η «Πόλη των πόλεων», η «Πόλη του Ελληνισμού και της Χριστιανοσύνης» έπεσε στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων.
Η ημέρα αυτή προκάλεσε θρήνο και οδυρμό στον απανταχού ελληνισμό. Στο μυαλό όλων των Ελλήνων η Άλωση κατέλαβε κεντρική θέση ως η μεγαλύτερη εθνική απώλεια.
Η φράση «πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικιά μας θα' ναι» αντηχεί στις καρδιές όλων των Ελλήνων. Γιατί ο Έλληνας δεν πίστεψε ποτέ το χαμό της Πόλης.

Το χρονικό της Άλωσης
Στις 28 Μαΐου 1453, μεγάλη λιτανεία πραγματοποιείται στη Βασιλεύουσα με κεφαλή τον Αυτοκράτορα. Όλος ο λαός και ο κλήρος, με δάκρυα στα μάτια, περιδιαβαίνει τα μισογκρεμισμένα τείχη και στο τέλος ο Κωνσταντίνος απευθύνει ψυχωμένο λόγο σε όλους, τους τελευταίους Έλληνες και Φιλέλληνες υπερασπιστές, τονώνοντας το ηθικό τους, κάνοντας όλα τα μάτια να δακρύσουν, ανάμεσα στις λαμπάδες και τα θυμιάματα που τύλιγαν τη Θεοσκέπαστη εκείνη τη νύχτα... Την τελευταία νύχτα της Πόλης μας...
Η Βασιλεύουσα θρηνούσε βλέποντας το τέλος να έρχεται.
«Συγχώρεσέ με Κύριε», ψιθύρισε με φόβο και δέος ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος. «Συγχώρεσέ με ...και δώσε μου ανδρείο τέλος».
Πίσω του όλοι οι αξιωματικοί και οι αξιωματούχοι, όλος ο λαός, μεταλάμβανε το Σώμα και το Αίμα του Ιησού Χρηστού, ζητώντας συγχώρεση.
Εκείνο το πρωί, σαν να μην ήθελε ο ήλιος να φανεί, σαν να φοβόταν ακόμα και η μέρα.
Δεν είχε ακόμα ξημερώσει, όταν οι Οθωμανοί αλαλάζοντας σαν δαιμονισμένοι, ρίχτηκαν και πάλι στους ελάχιστους υπερασπιστές, που αναγκάζονταν να είναι διασπαρμένοι σε όλο το μήκος των τειχών, γιατί οι επιθέσεις εκδηλωνόταν ή μπορούσαν να εκδηλωθούν οπουδήποτε.
Καθώς οι Τούρκοι ορμούσαν, έβγαιναν ξοπίσω οι γενίτσαροι, τα αρπαγμένα παιδάκια που τα είχαν μεγαλώσει ως θηρία οι Τούρκοι...
Όμως οι λίγοι γενναίοι Έλληνες και Φιλέλληνες, με τον Ιουστινιάνη και μπροστάρη τον ίδιο τον Παλαιολόγο, αμύνονταν με ηρωισμό τέτοιο, που δεν έχει όμοιό του στην Ιστορία των λαών...
Πανηγύρισαν οι πολιορκημένοι! Είχαν αποκρούσει επιτυχώς την πρώτη επίθεση
«Κρατάτε αδερφοί μου! Υποχωρούν», φώναξε γεμάτος χαρά ο βασιλιάς. Οι χρυσοκίτρινες σημαίες με το Δικέφαλο αετό στα κάστρα της Πόλης άρχισαν και πάλι να κυματίζουν! Δυστυχώς όμως όχι για πολύ...
Οι εχθροί ήταν ατέλειωτοι. Τώρα ο Μεχμέτης έστελνε ξεκούραστους, τις ειδικές του δυνάμεις, τον επίλεκτο στρατό με συνοδεία δέκα χιλιάδων Γενιτσάρων, χτυπώντας στο πιο αδύνατο όπως πάντα σημείο των τειχών. Την Πύλη του Αγίου Ρωμανού, δίπλα στην κοιλάδα του ποταμού Λύκου!
«Εάλωωω! Η Πόλις εάλωωωω»
Το τέλος έφτασε... Η Πόλη μόλις είχε πέσει στα χέρια των Οθωμανών.
Ο Κωνσταντίνος γύρισε το κεφάλι του. Ήταν πια ολομόναχος! Όλοι σχεδόν γύρω του είχαν πέσει σαν ήρωες!
«Δεν υπάρχει κανείς Χριστιανός να μου πάρει το κεφάλι;» φώναξε με όλη τη δύναμή του, φοβούμενος μην πέσει ζωντανός στα χέρια των Τούρκων...!
 Η Πόλη έπεσε, η Αγια - Σοφιά βρίσκεται πια σε ξένα χέρια...

Η απάντηση του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου προς τον Μωάμεθ Β' λίγο πριν από την πτώση της Βασιλεύουσας, θα μείνει ανεξίτηλα γραμμένη στην ιστορία για να θυμίζει τη γενναιότητα και την αυτοθυσία της ελληνικής ψυχής:
"...Το να σου παραδώσω την Πόλη ούτε δικό μου δικαίωμα είναι ούτε κανενός άλλου από τους κατοίκους της, γιατί όλοι με μια ψυχή προτιμούμε να πεθάνουμε με τη θέλησή μας και δε λυπόμαστε για τη ζωή μας".

Σεμινάριο Λειτουργών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης "Δουλεύοντας με το σύμπτωμα στη σχολική τάξη"

Έληξαν  χθες με επιτυχία οι εργασίες του Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου Λειτουργών Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολείου μας. Το σεμινάριο ήταν διάρκειας οκτώ μηνών με συχνότητα εκπαίδευσης μία φορά το μήνα.
Τον επιστημονικό προγραμματισμό είχε το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και  Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας "Οδυσσέας" σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Αιτωλοακαρνανίας.
Βασική εισηγήτρια η Dr Αθανασία Δημητρίου, ψυχολόγος, Ph.D της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Ιωαννίνων.
Στόχος του σεμιναρίου ήταν η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών Πρωτ. Εκπ/σης σε θέματα διαχείρισης συμπτωμάτων των παιδιών στη σχολική τάξη.
Συμμετείχαν 250 εκπαιδευτικοί και τα θέματα που εξετάστηκαν και μελετήθηκαν ήταν σημαντικά και χρήσιμα. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά:
  • Το σύμπτωμα μέσα στην ομάδα - Ο ρόλος του εκπαιδευτικού
  • Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές - Αυτισμός - Σύνδρομο Asperger
  • ΔΕΠΥ - Μελέτες περίπτωσης
  • Μαθησιακές Δυσκολίες - Διαταραχή του λόγου - Δίγλωσσα παιδιά
  • Αγχώδεις Διαταραχές - Παιδική κατάθλιψη - Επιθετικότητα
Ως Σχολείο, θέλουμε να εκφράσουμε τη χαρά μας, που μπορέσαμε και φιλοξενήσαμε ένα τόσο σημαντικό εκπαιδευτικό σεμινάριο. Να ευχηθούμε και στο μέλλον να δίνονται τέτοιες ευκαιρίες στους εκπαιδευτικούς για ειδική εκπαίδευση και επιστημονική κατάρτιση, διατηρώντας ζωντανό το όραμα για μια Παιδεία καλύτερη, που τη χρειάζονται και την αξίζουν τα παιδιά μας.



Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Εγγραφές μαθητών στην Α΄τάξη για το σχολικό έτος 2014-15

Οι εγγραφές μαθητών στην Α΄τάξη του Δημοτικού Σχολείου, για το σχολικό έτος 2014-2015, θα γίνονται από 2 έως  20 Ιουνίου 2014.

Tα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την εγγραφή στην Α΄ τάξη του δημοτικού σχολείου σύμφωνα με την υπ. αριθμ.Φ.6/312/ 79651 /Γ1/21-5-2014 εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ είναι τα εξής:
α. Πιστοποιητικό γέννησης, Δήμου ή Κοινότητας για την εγγραφή του μαθητή στα οικεία μητρώα ή δημοτολόγια, το οποίο εκδίδεται το τελευταίο πριν την εγγραφή τρίμηνο και στο οποίο αναγράφεται ολογράφως και αριθμητικώς η ημερομηνία γέννησης.
β. Επίδειξη του βιβλιαρίου υγείας του μαθητή, ή προσκόμιση άλλου στοιχείου στο οποίο φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια.
γ. Το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (Α.Δ.Υ.Μ.).
δ. Αποδεικτικό στοιχείο από το οποίο, κατά την κρίση του Διευθυντή του σχολείου, φαίνεται η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή.
ε. Βεβαίωση παρακολούθησης νηπιαγωγείου.

Από το Σχολείο μας θα παραλάβετε και θα φέρετε συμπληρωμένα τη Φόρμα Εγγραφής  και το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή.

ΕΠΙΛΟΓΗ Β’ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗΝ E’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Ανακοίνωση - Επιστολή προς τους γονείς των μαθητών της Δ΄τάξης δημοτικού των Σχ. Συμβούλων Γαλλικής και Γερμανικής Γλώσσας

Αξιότιμοι Γονείς-Κηδεμόνες μαθητών Δ΄ τάξης Δημοτικού,
 Αγαπητά μας παιδιά της Δ΄ τάξης Δημοτικού,

Στην εποχή μας που η Ενωμένη Ευρώπη αποτελεί καθημερινή πραγματικότητα, η εκμάθηση ξένων γλωσσών είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία και η Γαλλική και Γερμανική Γλώσσα είναι απαραίτητα εφόδια για μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία.
Δεδομένου ότι στην αρμοδιότητά μας ανήκει ευρεία γεωγραφική περιοχή και ως εκ τούτου δεν είναι εφικτή η φυσική μας παρουσία, σας επισυνάπτουμε δύο έγγραφα, για  τη σημασία και τη χρησιμότητα της Γαλλικής και της Γερμανικής Γλώσσας τα οποία θα λάβετε στο σπίτι σας μέσω του σχολείου που φοιτούν τα παιδιά σας.

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία είμαστε στη διάθεση σας στα τηλ.:
 6976151321 (Ελένη Χάντζου – Σανιέ Σχ. Σύμβουλος Γαλλικής Γλώσσας) και
 6945400976 (Σοφία Ιωαννίδου Σχ. Σύμβουλος Γερμανικής Γλώσσας)

Σας ευχαριστούμε  εκ των προτέρων.
 Με εκτίμηση
Οι Σχολικοί Σύμβουλοι
Ελένη Χάντζου-Σανιέ                                           Σοφία Ιωαννίδου
Σχ. Σύμβουλος  Γαλλικής  Γλώσσας                Σχ. Σύμβουλος    Γερμανικής Γλώσσας

Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Η Γενοκτονία των Ποντίων

19 Μαΐου: Ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

Ένα εκλεκτό τμήμα του Ελληνισμού ζούσε στα βόρεια της Μικράς Ασίας, στην περιοχή του Πόντου, μετά τη διάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η άλωση της Τραπεζούντας το 1461 από τους Οθωμανούς, δεν τους αλλοίωσε το φρόνημα και την ελληνική τους συνείδηση, παρότι ζούσαν αποκομμένοι από τον εθνικό κορμό. Μπορεί να αποτελούσαν μειονότητα -το 40% του πληθυσμού - αλλά γρήγορα κυριάρχησαν στην οικονομική ζωή της περιοχής, ζώντας κυρίως στα αστικά κέντρα.
Η οικονομική τους ανάκαμψη συνδυάστηκε με τη δημογραφική και την πνευματική τους άνοδο. Το 1865 οι Έλληνες του Πόντου ανέρχονταν σε 265.000 ψυχές, το 1880 σε 330.000 και στις αρχές του 20ου αιώνα άγγιζαν τις 700.000. Το 1860 υπήρχαν 100 σχολεία στον Πόντο, ενώ το 1919 υπολογίζονται σε 1401, ανάμεσά τους και το περίφημο Φροντιστήριο της Τραπεζούντας. Εκτός από σχολεία διέθεταν τυπογραφεία, περιοδικά, εφημερίδες, λέσχες και θέατρα, που τόνιζαν το υψηλό τους πνευματικό επίπεδο.
Το 1908 ήταν μια χρονιά - ορόσημο για τους λαούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τη χρονιά αυτή εκδηλώθηκε και επικράτησε το κίνημα των Νεότουρκων, που έθεσε στον περιθώριο τον Σουλτάνο. Πολλές ήταν οι ελπίδες που επενδύθηκαν στους νεαρούς στρατιωτικούς για μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της Αυτοκρατορίας.
Σύντομα, όμως, οι ελπίδες τους διαψεύστηκαν. Οι Νεότουρκοι έδειξαν το σκληρό εθνικιστικό τους πρόσωπο, εκπονώντας ένα σχέδιο διωγμού των χριστιανικών πληθυσμών και εκτουρκισμού της περιοχής, επωφελούμενοι της εμπλοκής των ευρωπαϊκών κρατών στο Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ελληνικό κράτος, απασχολημένο με το «Κρητικό Ζήτημα», δεν είχε τη διάθεση να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο με την Τουρκία.
Οι Τούρκοι, με πρόσχημα την «ασφάλεια του κράτους», εκτοπίζουν ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού στην αφιλόξενη μικρασιατική ενδοχώρα, μέσω των λεγόμενων «ταγμάτων εργασίας» («Αμελέ Ταμπουρού»). Στα «Τάγματα Εργασίας» αναγκάζονταν να υπηρετούν οι άνδρες που δεν κατατάσσονταν στο στρατό. Δούλευαν σε λατομεία, ορυχεία και στη διάνοιξη δρόμων, κάτω από εξοντωτικές συνθήκες. Οι περισσότεροι πέθαιναν από πείνα, κακουχίες και αρρώστιες.
Αντιδρώντας στην καταπίεση των Τούρκων, τις δολοφονίες, τις εξορίες και τις πυρπολήσεις των χωριών τους, οι Ελληνοπόντιοι, όπως και οι Αρμένιοι, ανέβηκαν αντάρτες στα βουνά για να περισώσουν ό,τι ήταν δυνατόν. Μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1916, οι Τούρκοι εθνικιστές υπό τον Μουσταφά Κεμάλ είχαν πλέον όλο το πεδίο ανοιχτό μπροστά τους για να εξολοθρεύσουν τους Ελληνοπόντιους. Ό,τι δεν κατάφερε ο Σουλτάνος σε 5 αιώνες το πέτυχε ο Κεμάλ σε 5 χρόνια!
Στις 19 Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της

Ποντιακής Γενοκτονίας, υπό την καθοδήγηση των Γερμανών και Σοβιετικών συμβούλων του. Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 οι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τους 200.000, ενώ κάποιοι ιστορικοί ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 350.000.
Όσοι γλίτωσαν από το τουρκικό σπαθί κατέφυγαν ως πρόσφυγες στη Νότια Ρωσία, ενώ γύρω στις 400.000 ήλθαν στην Ελλάδα. Με τις γνώσεις και το έργο τους συνεισέφεραν τα μέγιστα στην ανόρθωση του καθημαγμένου εκείνη την εποχή ελληνικού κράτους και άλλαξαν τις πληθυσμιακές ισορροπίες στη Βόρειο Ελλάδα.
Με αρκετή, ομολογουμένως, καθυστέρηση, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα στις 24 Φεβρουαρίου 1994 την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Είδαμε - γευτήκαμε - εντυπωσιαστήκαμε!

Του Βασίλη Κόπανου
Δασκάλου 

Σε μικρή απόσταση από το Σχολείο μας, μια καινούρια Μονάδα Μεταποίησης Γεωργικών Προϊόντων, η «ΓΑΙΑ», δραστηριοποιείται και προωθεί ελληνικά προϊόντα σ’ όλο τον κόσμο, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα ελπίδας στην Ελλάδα της κρίσης, ότι ΜΠΟΡΟΥΜΕ!
Στο πλαίσιο των προγραμματισμένων διδακτικών επισκέψεων του Σχολείου μας, οι μαθητές της Δ΄ τάξης επισκεφθήκαμε και ξεναγηθήκαμε στις εγκαταστάσεις της Μονάδας, την Τετάρτη 14 Μαΐου το πρωί. Εκείνη την ώρα, είδαμε πώς συσκευάστηκε το ελληνικό λάδι σε χιλιάδες μικρά γυάλινα μπουκαλάκια και πώς ετοιμάστηκε για το μακρινό του ταξίδι στη Ρωσία!
Γευτήκαμε τις πεντανόστιμες ελιές Καλαμών που μας πρόσφεραν οι υπεύθυνοι της επιχείρησης!
Εντυπωσιαστήκαμε από τις εγκαταστάσεις και το μηχανολογικό εξοπλισμό και μάθαμε για τη «γραμμή παραγωγής» και τις διαδικασίες τυποποίησης των προϊόντων.
Δικαιολογημένος λοιπόν ο τίτλος…
Είδαμε – γευτήκαμε – εντυπωσιαστήκαμε!





ΦΩΤΟ: κ. Άννα Μπουρλή




Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Χρόνια πολλά σ' όλες τις μητέρες



Η μητέρα  

 Πώς να πειράξω τη μητέρα 
να κάμω εγώ να λυπηθεί, 
 που όλη νύχτα κι όλη μέρα 
για το καλό μου προσπαθεί;  

 Πώς ν' αρνηθώ ή ν ' αναβάλω
 ό,τι ορίζει κι απαιτεί, 
αφού στη γη δεν έχω άλλο 
κανένα φίλο σαν αυτή;   

Αυτή στα στήθη τα γλυκά της
 με είχε βρέφος απαλό,  
με κάθιζε στα γόνατά της 
και μ' έμαθε να ομιλώ.  

 Αυτή με τρέφει και με ντύνει
όλο το χρόνο που γυρνά,
 και δίπλα στη μικρή μου κλίνη, 
σαν αρρωστήσω ξαγρυπνά.  

 Αυτή σαν πέσω και χτυπήσω
 φιλά να γειάνει την πληγή. 
Αυτή, τι πρέπει να αφήσω 
και τι να κάμω μ'΄οδηγεί.  

 Πώς το λοιπόν τέτοια μητέρα 
να κάμω εγώ να λυπηθεί, 
που όλη νύχτα κι όλη μέρα 
για το καλό μου προσπαθεί; 

              Γεώργιος Βιζυηνός

Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Ένας γάιδαρος φορτωμένος αλάτι

(Ένας μύθος του Αισώπου)

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας μικρέμπορος που είχε έναν γάιδαρο να τον βοηθάει για να μεταφέρει τα εμπορεύματά του. Μια μέρα, λοιπόν, ο έμπορός μας βρήκε φτηνό αλάτι και τ΄ αγόρασε σε τιμή ευκαιρίας, γι΄ αυτό και αγόρασε μπόλικο.
-Θα το μοσχοπουλήσω, γαϊδαράκο μου, και τότε θ΄ ανοίξουν οι δουλειές μας!
-Εμένα δε με σκέφτεται, μουρμούρισε ο γάιδαρος, που μ΄ έχει φορτώσει σαν γαϊδούρι.
Έτσι όπως ήταν παραφορτωμένο το ζώο, γλιστρά χωρίς να το θέλει, στο ποτάμι που περνούσε δίπλα στο δρόμο τους και τότε λιώνει το αλάτι μέσα στο νερό κι ο γαϊδαράκος μας μια χαρά ελάφρυνε και σηκώθηκε και περπατούσε εύκολα. Ο έμπορος όμως, στεναχωρημένος για την ατυχία του, επέστρεψε στην πόλη κι αγόρασε κι άλλα σακιά αλάτι και φόρτωσε τον γάιδαρο περισσότερο από προηγουμένως.
-Άντε, γαϊδαράκο μου, κουράγιο και θα τα καταφέρουμε τώρα!
Αλλά ο γάιδαρος ο πονηρός, όταν έφτασαν κοντά στο ποτάμι, πάλι γλίστρησε, επίτηδες τώρα, στο νερό και φυσικά ελάφρυνε το βάρος του, αφού έλιωσε πάλι το αλάτι στο νερό.
-Όχι θα κάτσω να σκάσω, σιγομουρμούρισε γκαρίζοντας με ικανοποίηση.
Ο έμπορος όμως βαστώντας το κεφάλι του μ΄ απελπισία, αποφάσισε να μη ξαναγοράσει αλάτι, αλλά πηγαίνοντας στην πόλη, αγόρασε σφουγγάρια και φόρτωσε το ζώο.
-Ε, αυτή τη φορά δε θα γλιστρήσει το καημένο το  γαϊδούρι μου από το βάρος, σκέφτηκε.
Έλα όμως που ο πονηρός ο γάιδαρος ξανάπεσε στο νερό για να ελαφρύνει…
 Όμως αυτή τη φορά γελάστηκε πανηγυρικά! Τα σφουγγάρια μόλις βράχηκαν, έγιναν διπλάσια σε βάρος κι ο γαϊδαράκος μας  αγκομαχούσε  σ΄ όλο το δρόμο.

Έτσι είναι: πολλές φορές οι πονηροί, που βρήκαν την ευτυχία κοροϊδεύοντας τους άλλους, έρχεται ώρα που δυστυχούν.


Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Ο Άγιος Χριστόφορος

Αύριο, 9 Μαΐου, η πόλη μας γιορτάζει τον πολιούχο άγιό της. Τον Άγιο Χριστόφορο.
Ο Άγιος Μεγαλομάρτυρας Χριστόφορος καταγόταν από ημιβάρβαρη φυλή και ονομαζόταν Ρεμπρόβος. Πιθανότατα έζησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Δεκίου (249 - 251 μ.Χ.). Ο Άγιος ως προς την εξωτερική εμφάνιση ήταν τόσο πολύ άσχημος, γι' αυτό και τον αποκαλούσαν«κυνοπρόσωπο».
Η μεταστροφή του στον Χριστό έγινε με τρόπο θαυμαστό. Συνελήφθη αιχμάλωτος σε μάχη του έθνους του με τα Ρωμαϊκά αυτοκρατορικά στρατεύματα. Κατατάγηκε στις Ρωμαϊκές λεγεώνες και πολέμησε κατά των Περσών, επί Γορδίου και Φιλίππου.
Όταν ήταν ακόμη κατηχούμενος στο Χριστιανισμό, για να ευχαριστήσει τον Χριστό, εγκαταστάθηκε σε επικίνδυνη δίοδο ποταμού και μετέφερε δωρεάν στους ώμους του εκείνους που επιθυμούσαν να περάσουν στην απέναντι όχθη. Μια μέρα παρουσιάσθηκε μπροστά του ένα μικρό παιδί, το οποίο τον παρακάλεσε να τον περάσει απέναντι. Ο Ρεμπρόβος πρόθυμα το έβαλε στους ώμους του και, στηριζόμενος στη ράβδο του, μπήκε στον ποταμό. Όσο όμως προχωρούσε, τόσο το βάρος του παιδιού αυξανόταν, ώστε με μεγάλο κόπο κατόρθωσε να φθάσει στην απέναντι όχθη. Μόλις έφθασε στον προορισμό του, κατάκοπος είπε στο παιδί ότι και όλο τον κόσμο να σήκωνε δεν θα ήταν τόσο βαρύς. Το παιδί του απάντησε: «Μην απορείς, διότι δεν μετέφερες μόνο τον κόσμο όλο, αλλά και αυτόν που έπλασε τον κόσμο όλο. Είμαι Εκείνος στην υπηρεσία του Οποίου έθεσες τις δυνάμεις σου και σε απόδειξη αυτού φύτεψε το ραβδί σου και αύριο θα έχει βλαστήσει». Και αμέσως εξαφανίσθηκε. Ο Ρεμπρόβος φύτεψε τη ράβδο και την επόμενη μέρα τη βρήκε πράγματι να έχει βλαστήσει. Μετά το περιστατικό αυτό βαπτίσθηκε Χριστιανός από τον Άγιο Ιερομάρτυρα Βαβύλα, ο οποίος τον μετονόμασε σε Χριστοφόρο. Η θεία Χάρη, που έλαβε την ώρα του βαπτίσματος και του Χρίσματος, μεταμόρφωσε όλη του την ύπαρξη. Και αυτή ακόμα η δύσμορφη όψη του, φαινόταν φωτεινότερη και ομορφότερη.
Στην Ορθόδοξη αγιογραφία ο Άγιος εικονίζεται να μεταφέρει στον ώμο του τον Χριστό. Από το γεγονός ίσως αυτό, θεωρείται προστάτης των οδηγών.
Λίγο μετά την βάπτισή του, κατά τον τότε εναντίον των Χριστιανών διωγμό, είδε Χριστιανούς να κακοποιούνται από τους ειδωλολάτρες. Από αγανάκτηση επενέβη και έκανε προς αυτούς δριμύτατες παρατηρήσεις. Διέφυγε δε τη σύλληψη χάρη στο γιγαντιαίο του παράστημα και τη δύναμή του. Καταγγέλθηκε όμως στον αυτοκράτορα και διατάχθηκε η σύλληψή του. Για τον σκοπό αυτό εστάλησαν διακόσιοι στρατιώτες. Αυτοί, αφού ερεύνησαν σε διάφορα μέρη, τον βρήκαν κατά την στιγμή την οποία ετοιμαζόταν να γευματίσει ένα κομμάτι ξερό ψωμί. Κατάκοποι οι στρατιώτες και πεινασμένοι ζήτησαν από τον Άγιο Χριστόφορο να τους δώσει να φάνε και ως αντάλλαγμα του υποσχέθηκαν ότι δεν θα τον κακομεταχειρίζονταν. Ένας από τους στρατιώτες, βλέποντας ότι πλην του ξερού άρτου δεν υπήρχε καμία άλλη τροφή, ειρωνευόμενος τον Χριστόφορο, του είπε ότι ευχαρίστως θα γινόταν Χριστιανός, εάν είχε την δύναμη να τους χορτάσει όλους με το κομμάτι εκείνο του άρτου. Τότε ο Άγιος, αφού γονάτισε, άρχισε να παρακαλεί τον Χριστό να πολλαπλασιάσει το κομμάτι εκείνο του άρτου, όπως πολλαπλασίασε τους πέντε άρτους στην έρημο, για να χορτάσουν οι στρατιώτες. Η παράκληση του Αγίου εισακούσθηκε και το τεμάχιο του άρτου πολλαπλασιάσθηκε. Βλέποντας οι στρατιώτες το θαύμα αυτό, έπεσαν στα πόδια του Αγίου και τον παρακαλούσαν να τους γνωρίσει καλύτερα τον Θεό του. Ο Άγιος τους έκανε γνωστή με απλότητα τη Χριστιανική διδασκαλία και αφού όλοι εξέφρασαν την επιθυμία να γίνουν Χριαστιανοί, τους οδήγησε προς τον Επίσκοπο Αντιοχείας Βαβύλα, ο οποίος, αφού τους κατήχησε, τους βάπτισε. Όταν ο αυτοκράτορας Δέκιος πληροφορήθηκε το γεγονός, τους μεν στρατιώτες συνέλαβε και αποκεφάλισε, τον δε Χριστόφορο προσπάθησε με υποσχέσεις και κολακείες να μεταπείσει, αλλά οι προσπάθειές του αποδείχθηκαν μάταιες. Έτσι ο Άγιος Χριστόφορος υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια και τέλος αποκεφαλίστηκε το έτος 251 μ.Χ.

Χρόνια πολλά στους Χριστόφορους, στις Χριστοφορούλες και σε όλους τους Αγρινιώτες!

Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Επίσκεψη της ΠΑΕ Παναιτωλικός στο Σχολείο μας

Σήμερα επισκέφτηκαν το Σχολείο μας ποδοσφαιριστές της επαγγελματικής ομάδας της ΠΑΕ  Παναιτωλικός.   Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν ερωτήσεις στους ποδοσφαιριστές, να φωτογραφηθούν μαζί τους και να πάρουν αυτόγραφα. Οι ποδοσφαιριστές, στο πλαίσιο του εορτασμού των 88 χρόνων από την ίδρυση του Συλλόγου, μοίρασαν σε όλους τους μαθητές ένα όμορφο βιβλιαράκι με την ιστορία του Τίτορμου, που αποτελεί και το έμβλημα της ομάδας.
Ευχόμαστε στην δυναμική ομάδα της πόλης μας, καλή πορεία και τη νέα ποδοσφαιρική χρονιά!