Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013




Σαν σήμερα στις 23 Φεβρουάριου του 532 μ.Χ  θεμελιώνεται ο νέος ναός της Αγίας Σοφίας από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό (527-565).



Ο Ιουστινιανός ανέθεσε τα σχέδια και την ανοικοδόμηση του επιβλητικού κτίσματος σε δύο Έλληνες Μικρασιάτες: τον Ανθέμιο από τις Τράλλεις και τον Ισίδωρο από τη Μίλητο. Οι αρχιτέκτονες, με το τολμηρό τους καλλιτέχνημα, ικανοποίησαν αφενός τις προσδοκίες του αυτοκράτορα, αφετέρου χάρισαν  στην ανθρωπότητα, το μοναδικό και μεγαλειώδες μνημείο, που στέκει αξιοθαύμαστο στους αιώνες.  



Το ρυθμό της Αγίας Σοφίας χαρακτηρίζει αρμονία, μεγαλοπρέπεια και ελαφρότητα. Διαχέεται με άφθονο φως από τα πολλά παράθυρα. Επιπλέον, με τον κεντρικό τρούλο ( ο οποίος κατέρρευσε το 562 εξαιτίας ενός ισχυρού σεισμού και στερεώθηκε εκ νέου), αποτελεί ιδιάζοντα τύπο ναού. Μοναδικός και ο πλουσιότατος διάκοσμος, και οι συνθέσεις των ποικολόχροων και σπάνιων μαρμάρων.
 Ο ναός της Αγίας Σοφίας υμνήθηκε, είδε τις μεγάλες ημέρες της Βυζαντινής δόξας, αλλά και τις στιγμές της μεγάλης δυστυχίας…

***

Σαν σήμερα, επίσης, 23 Φεβρουαρίου 1455 ο  Γουτεμβέργιος εκδίδει τη Βίβλο.

Ο Γουτεμβέργιος θεωρείται ο «πατέρας» της μηχανικής εκτύπωσης, μολονότι είχαν ήδη κατασκευαστεί κινητά τυπογραφικά στοιχεία από τον Ολλανδό Λαυρέντιο Κοστέρ στο Χάρλεμ, γιατί εκείνος συνέλαβε πρώτος την ιδέα της τυπογραφικής μεθόδου στο σύνολό της. Ο εκπαιδευμένος χρυσοχόος, πειραματίζεται από το 1434 με κινητούς ξύλινους χαρακτήρες. Τα πρώτα αποτελέσματα διαφαίνονται το 1436 οπότε εκτυπώνει λαϊκά, θρησκευτικά βιβλία. Μετά από διάφορες προσπάθειες πετυχαίνει, το 1441, με τη βοήθεια ενός βελτιωμένου μελανιού, να αξιοποιήσει εκτυπωτικά και τις δύο όψεις μιας σελίδας χαρτιού.
Η τελική επιτυχία για την αξιοποίηση της εφεύρεσής του ήρθε με την εκτύπωση, το 1455, της Βίβλου στα λατινικά, σε 180 αντίτυπα, μία αισθητικά άριστη τυπογραφική εργασία, αν και αποτελεί μόλις το πρώτο τυπογραφικό προϊόν του. Είναι ευρέως γνωστή ως η Βίβλος του Γουτεμβέργιου. Αποτελεί το πρώτο βιβλίο μαζικής παραγωγής, που για πολλούς είναι το καλύτερο και αρτιότερο τεχνικά βιβλίο που τυπώθηκε ποτέ.