Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Ενθαρρύνοντας τα παιδιά στο διάβασμα

        Απλές συνήθειες που θα βοηθήσουν το παιδί σας 
 να απολαμβάνει τις ώρες της ανάγνωσης.  
  1.   Διαβάστε βιβλία μαζί µε τα παιδιά σας. Όχι µόνο θα τα βοηθήσει να βελτιώσουν τις αναγνωστικές τους ικανότητες αλλά είναι και µια σπουδαία ευκαιρία να περάσετε ευχάριστα μαζί. Το άνοιγμα ενός βιβλίου είναι η αρχή μιας περιπέτειας –ποτέ δεν ξέρετε τι μπορεί να ανακαλύψετε στις σελίδες του.
  2.   Συνεχίστε να διαβάζετε ιστορίες στα παιδιά σας, ακόμη κι όταν μαθαίνουν να διαβάζουν μόνα τους. Το βρίσκουν διασκεδαστικό και κυρίως τα ενθαρρύνει.
  3.   Διαβάστε αργά και εκφραστικά. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε διαφορετικές φωνές για διαφορετικούς χαρακτήρες.
  4.   Να ακολουθείτε πιστά το κείμενο και να διαβάζετε την ιστορία χρησιμοποιώντας τις εικόνες.
  5.   Προσπαθήστε να τους διαβάζετε την ίδια ώρα κάθε μέρα. Πριν το βραδινό ύπνο είναι µια σπουδαία ώρα για να μοιραστείτε μαζί τους µια ιστορία. Γιατί να µην αφήσετε το παιδί σας να επιλέξει το βιβλίο που θα διαβάσετε;
  6.   Μην σας απασχολεί το αναγνωστικό επίπεδο. Τα παιδιά απολαμβάνουν εξίσου να ακούνε εύκολα βιβλία, και βιβλία που θα ήταν γι’ αυτά πολύ δύσκολο να τα διαβάσουν μόνα τους.
  7.   Καθώς το παιδί σας θα εμπιστεύεται περισσότερο τον εαυτό του για να διαβάσει, µμπορείτε να αντιστρέψετε τους ρόλους και να διαβάζει εκείνο σε εσάς τη συνέχεια της ιστορίας.
  8.   Συζητήστε μαζί τους για τα βιβλία, ρωτήστε τα τι πιστεύουν πως θα συμβεί στη συνέχεια ή ποιο κομμάτι του βιβλίου τους άρεσε ή τα διασκέδασε περισσότερο.
  9.   Τι αρέσει στα παιδιά σας; Τα ζώα, τα σπορ, η φύση; Κάντε τους έκπληξη µε βιβλία ή περιοδικά µε θέμα τα ενδιαφέροντά τους ή τις αγαπημένες τους δραστηριότητες.
  10.   Θυμηθείτε να έχετε μαζί σας ένα βιβλίο για να διαβάσετε μαζί µε τα παιδιά όταν βγαίνετε έξω, σε κάποια στιγμή που θα βαρεθούν.
  11.   Γνωρίστε στα παιδιά σας διαφορετικά είδη βιβλίων• κλασική λογοτεχνία, εικονογραφημένες ιστορίες, ποίηση, βιβλία γνώσεων.
  12.   Δείξτε στα παιδιά σας πόσο απολαμβάνετε λίγη ώρα µε το βιβλίο σας. Κάνετε τα βιβλία, καθημερινά αντικείμενα του σπιτιού σας και αφήστε τα παιδιά σας «να σας πιάσουν να διαβάζετε».
  13.   Επισκεφθείτε μαζί το βιβλιοπωλείο ή τη δημοτική βιβλιοθήκη της πόλης. Προτρέψτε τα να δανείζονται συχνά βιβλία και από τη βιβλιοθήκη του σχολείου τους.
  14.   Ενθαρρύνετε το παιδί σας – πέστε του πόσο καλά διαβάζει, δείξτε ενδιαφέρον και ενθουσιασμό για το βιβλίο του και να είστε σίγουροι ότι θα θέλει να διαβάσει περισσότερο!!!

                                                                                          Πηγή: bookbook.gr