Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Χριστουγεννιάτικες δημιουργίες

της Βασιλικής Δουζένη
εκπ/κού Καλλιτεχνικών

  Με αφορμή τα Χριστούγεννα, οι μαθητές εμπνεύστηκαν και κατασκεύασαν όμορφες χειροτεχνίες, που τους έδωσαν μεγάλη χαρά και δημιούργησαν εορταστικό κλίμα στην τάξη.
  Μέσα από τη διαδικασία της δημιουργίας, αναπτύσσονται μεταξύ των παιδιών ηθικές αξίες, όπως η ευγενής άμιλλα, η αλληλεγγύη και ο σεβασμός της προσωπικής ελευθερίας. Ανακτούν ή βελτιώνουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή τους. Επίσης μέσα από την άτυπη γνώση, που συνοδεύει κάθε διαδικασία, τα παιδιά διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες και αξιοποιούν τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες.

 Ενδεικτικά παραθέτουμε τις δημιουργίες  τριών τμημάτων του Σχολείου μας.

  Η τάξη του Β2 έφτιαξε τρισδιάστατους χιονάνθρωπους και χριστουγεννιάτικα δέντρα από πλαστελίνη και χριστουγεννιάτικες χρωματιστές μπότες για το τζάκι. Η χαρά των μαθητών ήταν πολύ μεγάλη.


Η πλαστελίνη προσφέρεται ώστε οι μαθητές να κατανοήσουν τη δύσκολη έννοια του όγκου μέσα από το παιχνίδι, γι' αυτό και η προτροπή είναι πάντα, τα αντικείμενα που φτιάχνουν, να στέκονται.













  Η τάξη του Γ1 έφτιαξε τρισδιάστατα χριστουγεννιάτικα δέντρα την ώρα των Εικαστικών. Με χρωματιστά και μεταλλιζέ χαρτονάκια, οι μαθητές έμαθαν πώς να κατασκευάζουν δέντρα και αντικείμενα τα οποία να έχουν τέσσερις πλευρές και να στέκονται.



Στην ΣΤ΄ τάξη διδάχθηκε η τεχνική του Decoupage ή διαφορετικά,  η τεχνική της χαρτοπετσέτας. Χρησιμοποιώντας παλιές χριστουγεννιάτικες μπάλες και χριστουγεννιάτικες χαρτοπετσέτες οι μαθητές προσπάθησαν να αλλάξουν και να δώσουν καινούρια όψη στις μπάλες.  Η καταγωγή της decoupage είναι σχεδόν χαμένη στα βάθη του χρόνου. Βενετσιάνοι τεχνίτες, μεταξύ του τέλους του 1600 και τα πρώτα χρόνια του 1700 μ.Χ, άρχισαν να χρησιμοποιούν αυτή την τεχνική για να μιμηθούν την ανατολίτικη επίπλωση με εικόνες από την Κίνα, που ήταν  πολύ της μόδας εκείνη την εποχή, αλλά και πολύ δαπανηρή. Πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον εικοστό αιώνα να ακούσουμε τη λέξη DECOUPAGE, που προέρχεται από το γαλλικό ρήμα decouper. Σύντομα η  τεχνική αυτή εξαπλώθηκε σ' όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γαλλία και την Αγγλία.
Η τεχνική δεν θέλει κόπο, αλλά τρόπο! Το μόνο που χρειάζεται είναι όρεξη για δημιουργία. Με την decoupage, μπορεί κανείς να δημιουργήσει καταπληκτικά πράγματα  πάνω σε διάφορα υλικά,όπως κεραμικά, γυαλί, ξύλο, μέταλλο, ύφασμα και πολλά άλλα. Σαν βασικά υλικά χρησιμοποιούνται οι χαρτοπετσέτες ή χαρτιά με μοτίβα.
Χωρίζουμε από τις χαρτοπετσέτες τα φύλλα και κρατάμε μόνο το χρωματιστό φύλλο, από το οποίο κόβουμε μικρά κομματάκια. Αραιώνουμε με νερό την κόλλα και την απλώνουμε στην επιφάνεια που θέλουμε να κολλήσουμε τις χαρτοπετσέτες, δηλαδή στο αντικείμενο που θέλουμε να διακοσμήσουμε και αφού τοποθετήσουμε προσεκτικά τα μοτίβα, από πάνω το αλείφουμε πάλι με κόλλα. Όταν στεγνώσει η κόλλα (χρειάζεται 24 ώρες), το μοτίβο μας έχει πλέον γίνει ένα σώμα με την επιφάνεια πάνω στην οποία το κολλήσαμε.
Τέλος, ένα καλό βερνίκι, είναι εκείνο που θα αναδείξει το μοτίβο,αλλά και την εργασία που προηγήθηκε.










Καλά Χριστούγεννα σ΄ όλους τους υπέροχους καλλιτέχνες του Σχολείου!