Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Η παρέλαση

Το Σχολείο μας παρελαύνει
τιμώντας για μια ακόμη φορά τους ήρωες του 1821
και μεταλαμπαδεύοντας τα ιδανικά του ελληνικού πολιτισμού
το αγωνιστικό πνεύμα και τη θυσία
την αθάνατη ελληνική ψυχή!
Συγχαρητήρια παιδιά!
Και του χρόνου!










Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Τι γιορτάζουμε την Κυριακή της Ορθοδοξίας (με λίγα λόγια)


 Η σημερινή Α΄ Κυριακή των νηστειών, λέγεται Κυριακή της Ορθοδοξίας, γιατί γιορτάζουμε την αναστήλωση των αγίων Εικόνων και τον θρίαμβο της Ορθόδοξης Πίστης κατά της φοβερής αίρεσης των Εικονομάχων, των αιρετικών δηλαδή εκείνων που δε δέχονταν να τιμούν τις εικόνες.    Για εκατό και πλέον χρόνια διαταράχθηκε η Εκκλησία με διωγμούς από τους εικονομάχους. Πρώτος υπήρξε ο αυτοκράτορας Λέων ο Ίσαυρος και τελευταίος ο Θεόφιλος, σύζυγος της αγίας Θεοδώρας, η οποία μετά το θάνατό του, ανέλαβε την εξουσία και στερέωσε πάλι την Ορθοδοξία μαζί με τον Πατριάρχη Μεθόδιο. Η Βασίλισσα Θεοδώρα διακήρυξε δημόσια ότι ασπαζόμαστε τις εικόνες, όχι λατρευτικά, ούτε ως Θεούς, αλλά ως εικόνες των προσώπων που εικονίζουν. Την πρώτη Κυριακή των νηστειών το έτος 843, η Θεοδώρα μαζί με το γιο της αυτοκράτορα Μιχαήλ, λιτάνευσαν και αναστήλωσαν τις εικόνες στους ναούς, μαζί με όλο το λαό. Από τότε γιορτάζουμε κάθε χρόνο την ανάμνηση αυτού του γεγονότος γιατί καθορίσθηκε οριστικά ότι δε λατρεύουμε τις εικόνες, αλλά τιμούμε όλους τους Αγίους που εικονίζουν.
(βλ. και κεφ Δ΄,4.4, 4.5, 4.6, 4.7,Θρησκευτικά Ε΄ τάξης)

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

25η Μαρτίου 1821

 Διπλή γιορτή!
Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου για τον ερχομό του Υιού του Θεού στον κόσμο και ο ευαγγελισμός των σκλαβωμένων Ελλήνων για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού.
ήμερον  της σωτηρίας ημών το κεφάλαιον...". Σήμερα είναι η κυριότερη μέρα της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους, ακούμε στο απολυτίκιο της γιορτής
"Ελευθερία ή θάνατος" ορκίζονται οι ξεσηκωμένοι ραγιάδες στο μοναστήρι του έθνους.
 Και η ελευθερία θέλει αρετή και τόλμη... 
Ο αγώνας του '21 παραμένει διαχρονικός και σηματοδοτεί τη δύναμη, την αγωνιστικότητα, τη θέληση, το πάθος ενός λαού για ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια.
Η θυσία των προγόνων μας, μας δεσμεύει και μας βαρύνει όλους!

" Διαβάτη στάσου προσοχή,
δω χάμω κείτονται νεκροί,
που δεν επρόδωσαν ποτές,
ποτέ δεν είπαν ψέματα,
τύραννο δεν προσκύνησαν.

Διαβάτη στάσου προσοχή
και μ' άξιο νου μελέτα τους,
τι αν χαίρεσαι το ωραίο φως
κι αν όλο θάρρος περπατάς
κι αν σ' αγαπούν κι αν αγαπάς
κι ό,τι καλό έχεις στη ζωή,
στο χάρισαν τούτοι οι νεκροί!

Διαβάτη στάσου προσοχή
και  μ' άξιο νου μελέτα τους!"
                           Βασίλης Ρώτας  


   Από τη γιορτή του Σχολείου μας 






Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Το έθιμο του χαρταετού


Την Καθαρή Δευτέρα ο ουρανός (καιρού επιτρέποντος) γεμίζει με χαρταετούς. Είναι ένα πολύ ωραίο πανελλήνιο έθιμο στην αρχή της Σαρακοστής. Μικροί και μεγάλοι, προσπαθούν να πετάξουν την πολύχρωμη, χάρτινη ιπτάμενη φιγούρα τους, όλο και πιο ψηλά!
Αναρωτηθήκατε όμως ποτέ, πώς και από πού ξεκίνησε το έθιμο του πετάγματος του χαρταετού;
Η επικρατέστερη άποψη πηγάζει από τα βάθη της Ανατολής. Στους ανατολικούς λαούς η τέχνη της κατασκευής χαρταετών τελειοποιήθηκε, φτάνοντας στο σημείο να φτιάχνουν «ιπταμένους» δράκους, πουλιά, ψάρια, ζώα. Ήταν ένα κομμάτι τις πίστης τους, στις περισσότερες περιπτώσεις. Οι λαοί αυτοί στόλιζαν τους χαρταετούς με ευχές και επιθυμίες και, πετώντας τους, τις έστελναν όσο πιο κοντά μπορούσαν στο θεό. Κάποιες φορές σήκωναν πολλούς μαζί αετούς στον ουρανό, με συνοδεία ύμνων, σαν προσευχή και ικεσία στους θεούς τους. Στην Κίνα, ακόμα και σήμερα, πιστεύεται  ότι το πέταγμα των χαρταετών διώχνει μακριά την κακή τύχη.
 Από πολύ νωρίς οι χαρταετοί εκτός από παιχνίδι ή την χρήση τους σε θρησκευτικές τελετές, άρχισαν να έχουν και πρακτικές εφαρμογές. Κατά την διάρκεια της δυναστείας των Χαν, κάποιος στρατηγός χρησιμοποίησε έναν αετό για τοπογραφικούς σκοπούς! Σκοπός του ήταν να καταλάβει ένα παλάτι, αλλά συναντούσε σθεναρή αντίσταση. Σκέφτηκε λοιπόν να κατασκευάσει ένα τούνελ, και να κάνει έφοδο στο παλάτι. Το βασικό του όμως πρόβλημα ήταν ότι δεν μπορούσε να υπολογίσει το μήκος που θα έπρεπε να έχει το τούνελ αυτό, ώστε να βγει στο κέντρο του παλατιού. Σκέφτηκε λοιπόν το εξής: σήκωσε έναν χαρταετό στον αέρα, με την άκρη του σκοινιού του στο σημείο που θα ξεκινούσε το τούνελ και τον ίδιο τον χαρταετό να υπερίπταται πάνω από το παλάτι. Έτσι είχε ένα φανταστικό ορθογώνιο τρίγωνο. Κάνοντας μετά απλές γεωμετρικές πράξεις, μπόρεσε να υπολογίσει με ακρίβεια το μήκος του τούνελ.
Στην αρχαία Ελλάδα, υπήρξαν δείγματα προσπαθειών κατασκευής αετών. Αναφέρεται ότι ο αρχιμηχανικός Αρχύτας (440 - 360 π.Χ.), ένας μαθηματικός από τον Τάραντα, μαθητής του Πυθαγόρα που ασχολήθηκε και με πτήσεις, χρησιμοποίησε στις μελέτες του τον χαρταετό. Επίσης σε ελληνικό αγγείο της κλασικής εποχής, υπάρχει παράσταση κόρης, η οποία κρατά στα χέρια της μια λευκή σαΐτα από το νήμα της, έτοιμη να την πετάξει.
Στην Ευρώπη ο χαρταετός εμφανίζεται γύρω στο 1400 μ.Χ. Τον έφεραν εξερευνητές που είχαν επιστρέψει από την Ασία. Βέβαια εκείνοι οι αετοί δεν ήταν όπως τους ξέρουμε σήμερα. Κι αυτό γιατί για να γίνει ο χαρταετός χρειάζεται πολύ και λεπτό χαρτί, το οποίο ήταν είδος πολυτελείας εκείνη την εποχή. Γι αυτό, οι αετοί κατά την διάρκεια του Μεσαίωνα, ήταν φτιαγμένοι από πανί, όπως τα πανιά των πλοίων.
Το 1752, ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, διαπίστωσε με την βοήθεια ενός αετού, τον ηλεκτρισμό της ατμόσφαιρας και έφτιαξε το αλεξικέραυνο.


Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες, την μεγάλη γέφυρα του Νιαγάρα την ξεκίνησαν, περνώντας από την μια όχθη στην άλλη το πρώτο σκοινί δεμένο σε έναν χαρταετό.
 

Το πέταγμα όμως του χαρταετού την Καθαρή Δευτέρα, δεν παύει να είναι ένα όμορφο έθιμο, ένα πανηγύρι χρωμάτων στον ουρανό, που το χαιρόμαστε όλοι. Κι ακριβώς επειδή είναι ένα έθιμο που μας δίνει χαρά, είναι ανάγκη να το διατηρήσουμε.
 

Καλό ... πέταγμα λοιπόν και καλή Σαρακοστή!


Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013


ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ  "Μιχάλης Κούσης"

Ο Σ.Ε.Γ.Α.Σ. και ο Δήμος Αγρινίου, στο πλαίσιο του 6ου Ημιμαραθώνιου "Μιχάλης Κούσης", διοργανώνουν αγώνα δρόμου 1000 μ. την Κυριακή 17 Μαρτίου 2013 στις 11:15 π.μ., που απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου. 
Παιδιά, ξεκινήστε την προπόνησή σας και δηλώστε συμμετοχή καθημερινά 8:00 - 14:00 και από Δευτέρα 11/3/2013 και απόγευμα 17:30 - 19:30, στα γραφεία της Δ/νσης Παιδείας Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Αγρινίου, Δαγκλή 27. Πληροφορίες στο τηλ. 2641055655.

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013


Ένα γράμμα, μια ιστορία

Μια όμορφη εκπαιδευτική σελίδα για τα πρωτάκια μας!

Μια πρωτότυπη σειρά κινουμένων σχεδίων που στοχεύει στη μάθηση μέσα από την ψυχαγωγία.

Θα τη βρείτε στο παρακάτω ling:

http://www.i-create.gr/images/gramma_istoria/gramma_a/index.html