Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

5 Ιουνίου - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου από το 1972  και σκοπό έχει την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού για τα περιβαλλοντικά προβλήματα και για το μέλλον της ανθρωπότητας.
Σήμερα, ο κόσμος αναλογίζεται τα τεράστια προβλήματα του περιβάλλοντος που χρόνο με τον χρόνο μεγιστοποιούνται.
Όλοι συμφωνούμε ότι διανύουμε έναν κρίσιμο αιώνα για την κλιματική αλλαγή και την προστασία της φύσης.
Εάν σε παγκόσμια κλίμακα δεν λάβουμε δραστικά μέτρα, ώστε η φύση να ανακτήσει τη δυνατότητα φυσικής ισορροπίας, τότε θα οδηγηθούμε σε μια παγκόσμια οικολογική καταστροφή. Η ανθρωπότητα οφείλει να αναλογισθεί τα λάθη και τις παραλείψεις της και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα. Είναι καιρός να ενωθούμε και να δράσουμε άμεσα, ώστε να περιορίσουμε τις συνέπειες.
Το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδος είναι μοναδικό. Έχουμε όλοι χρέος, να το προστατεύσουμε με κάθε τρόπο και να διαφυλάξουμε την περιβαλλοντική μας κληρονομιά. Να συμμετέχουμε σε δραστηριότητες και πρωτοβουλίες αναβάθμισης  του κοντινού μας περιβάλλοντος, με σεβασμό στο δημόσιο χώρο, διαμορφώνοντας, με τον τρόπο αυτό, καλύτερη ποιότητα ζωής.
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 100 χώρες,
υπενθυμίζοντας το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί για την προστασία του πλανήτη, ως το ελάχιστο χρέος μας απέναντι στις μελλοντικές γενιές.
Το μήνυμα «Ύψωσε τη φωνή σου και όχι τη στάθμη της θάλασσας» επέλεξε ο ΟΗΕ για το 2014, προκειμένου να επισημάνει τους κινδύνους που επιφέρει η κλιματική αλλαγή και τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η «πράσινη εβδομάδα» αυτή τη χρονιά, είναι αφιερωμένη στην κυκλική οικονομία, την αποδοτικότητα των φυσικών πόρων και τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Η σημερινή ημέρα, εκτός των άλλων, ας μου θυμίζει και κάποιους σχετικούς κανόνες που έχουμε στο σχολείο:

  • Πετώ τα σκουπίδια στο καλάθι της τάξης ή στους κάδους της αυλής.
  • Δεν σχίζω τα τετράδιά μου και το μπλοκ ζωγραφικής. 
  • Δεν αφήνω τη βρύση να τρέχει άσκοπα.
  • Ανακυκλώνω πλαστικά, χάρτινες, γυάλινες και αλουμινένιες συσκευασίες στους μπλε κάδους.
  • Ανακυκλώνω μπαταρίες στον ειδικό κάδο. 



Λεξιλόγιο
Κυκλική οικονομία: Το μοντέλο της οικονομίας όπου  όλα τα απόβλητα επαναχρησιμοποιούνται ή ανακυκλώνονται.
Αποδοτικότητα των φυσικών πόρων: Το να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να χρησιμοποιούμε όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται τους φυσικούς πόρους της γης (νερό, καύσιμα, δασική ξυλεία κλπ.).
Διαχείριση των απορριμμάτων: Τα απορρίμματα, με διάφορες τεχνικές μεθόδους μετατρέπονται σε άλλες πρώτες ύλες ή σε πηγή ενέργειας.