Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Εργαστήρι δημιουργικής γραφής με τη συγγραφέα Σταυρούλα Κάτσου - Καντάνη.


Της κας Άντας Τρύπα.
Υπεύθυνη Λέσχης Βιβλίου
και Σχολικής Βιβλιοθήκης.


Με μεγάλη μας χαρά υποδεχτήκαμε την αγαπημένη συγγραφέα Σταυρούλα Κάτσου - Καντάνη στο Σχολείο μας την Παρασκευή 8 Απριλίου. Σύσσωμη η Έκτη Δημοτικού αγκάλιασε με αγάπη την ποίηση, μα και τη συγγραφέα που με μεγάλο ενθουσιασμό παρότρυνε, ενθάρρυνε και ενέπνευσε τα παιδιά να συνθέσουν το δικό τους ποίημα.
Αρχή έγινε με ένα 45λεπτο στο ΣΤ2 και ακολούθησε ένα ακόμα 45λεπτο στο ΣΤ1. Τα δύο τμήματα είχαν προετοιμαστεί με αφίσες καλωσορίσματος προς την κυρία Σταυρούλα που είχαν ζωγραφίσει τα ίδια, με ανάγνωση ποιημάτων της συγγραφέως, καθώς επίσης και με ασκήσεις λεξιλογίου.


Μπορεί να μην χρησιμοποιήθηκαν όλα τα ζευγαράκια λέξεων που είχαμε ετοιμάσει, όμως προεργασία είχε σίγουρα βάλει τους μαθητές στο ποιητικό κλίμα που θέλαμε.
Χωρίς καμία καθυστέρηση, λοιπόν, κάνοντας πάντα τις κατάλληλες ερωτήσεις και δίνοντας κατευθυντήριες γραμμές με τη γνωστή της ζωντάνια και ευγένεια η κυρία Σταυρούλα οδήγησε όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως στη δημιουργία ενός ποιήματος (ένα στο κάθε τμήμα) γεμάτου από ρυθμό, χαρά, μπρίο και αγάπη για ζωή.
Από τις πιο σημαντικές στιγμές ήταν εκείνη κατά την οποία τα παιδιά αντιλήφθηκαν ότι η ροή των ιδεών μπορεί να είναι καταιγιστική, αλλά να έρθει η στιγμή που θα φανεί ότι στερεύει και τότε, όπως εξήγησε η κυρία Σταυρούλα, διαβάζουμε ξανά και ξανά ό,τι γράψαμε και αισιοδοξούμε ότι η έμπνευση θα επανέλθει!




Είπε κανείς ότι η ποίηση είναι εύκολη δουλειά; Έγινε, λοιπόν, απόλυτα κατανοητό από τα παιδιά ότι χρειάζεται πολλή και συνεχής προσπάθεια για να υπάρξει καλό αποτέλεσμα. Και φυσικά αυτό που τους εντυπώθηκε ακόμη περισσότερο στο μυαλό είναι ότι η ομαδική δουλειά και η συνεργασία όλων στίχο - στίχο είναι που οδηγεί σε εξαιρετικά αποτελέσματα.
Η χαρά της δημιουργίας έκανε όλα τα προσωπάκια να λάμψουν από περηφάνια για το δημιούργημά τους και αυτό ακριβώς θέλαμε… να νιώσουν τη δύναμη και την πίστη στον εαυτό τους που δίνει η δημιουργία.




Να ευχαριστήσουμε θερμά και μέσα από την καρδιά μας την κυρία Σταυρούλα Κάτσου - Καντάνη που για άλλη μια φορά μας έδωσε τα φώτα της και πραγματικά φώτισε το δρόμο των παιδιών με μια εμπειρία που σίγουρα θα τους μείνει αξέχαστη και θ’ αποτελεί μια από τις γλυκές τους αναμνήσεις από το 16ο Δημοτικό Σχολείο.
Ευχαριστούμε πολύ και για την κλήρωση της ποιητικής συλλογής «Στου Φεγγαριού το πέτο» (ένα αντίτυπο σε κάθε τμήμα) την κυρία Σταυρούλα Κάτσου - Καντάνη και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη σχολική χρονιά.





Σας αφήνουμε, λοιπόν, ν’ απολαύσετε τα 2 δημιουργήματα των μαθητών του ΣΤ1 και του ΣΤ2, καθώς επίσης και τις απόψεις τους για τη γνωριμία με την κυρία Σταυρούλα Κάτσου - Καντάνη και τη δημιουργική γραφή. 

------------

Η άνοιξη (τμήμα ΣΤ1).

Ήρθε πάλι η άνοιξη
γεμάτη με λουλούδια
και τα πουλάκια κελαηδούν
και λεν’ γλυκά τραγούδια.

Μοσχοβολούν οι πασχαλιές
η πλάση όλη γιορτάζει
και οι παπαρούνες ντροπαλές
γέρνουνε όλο νάζι.

Και τα παιδιά στις γειτονιές
το Λάζαρο υμνούνε
κρατούν λουλούδια αγκαλιές
και Ανάσταση μηνούνε.

Βάψτε τα κόκκινα αυγά
το Πάσχα έφτασε ξανά
όλοι μαζί στην εκκλησιά
Χριστός Ανέστη στην καρδιά.


------------


Άνοιξη (τμήμα ΣΤ2).

Άνοιξη, χαρά, τραγούδια
και ανθίζουν τα λουλούδια.
Μέλισσες που ζουζουνίζουν
στα λουλούδια τριγυρίζουν.

Έλιωσαν ψηλά τα χιόνια
και ήρθανε τα χελιδόνια.
Άνοιξη γλυκά μυρίζει
και η καρδιά μου φως γεμίζει.

Η Χαρά μου είναι μεγάλη
η ανάστασ΄ ήρθε πάλι.
Δώστε χέρια, αγκαλιαστείτε
και με αγάπη φιληθείτε!

------------

Η συνάντηση με την κ. Σταυρούλα θα μου μείνει αξέχαστη επειδή γελάσαμε, γράψαμε ένα ποίημα και γνωρίσαμε και εμείς μια συγγραφέα παιδικού βιβλίου. Αυτή η συνάντηση ήταν τέλεια και δεν θα την ξεχάσω ποτέ! 

Παναγιώτα Καπλάνη - τμήμα ΣΤ1

------------

Οι εντυπώσεις από την εκδήλωση με την κ. Σταυρούλα ήταν πολλές και ευχάριστες. Όμως πιο πολύ μου άρεσε όταν συνεργαστήκαμε όλοι μαζί σαν ομάδα και γράψαμε εκείνο το υπέροχο ποίημα. Εκείνη η ώρα θα μου μείνει αξέχαστη και εύχομαι να το ξανακάνουμε γιατί είναι ευκαιρία να ξανασυναντηθούμε με την κ. Σταυρούλα!

Έφη Καραπάνου - τμήμα ΣΤ2