Τρίτη 20 Απριλίου 2021

Ενημέρωση δημοτικών σχολείων για το Μουσικό Σχολείο Αγρινίου - Αίτηση & διαδικασία εγγραφής

 Ενημέρωση δημοτικών σχολείων για το Μουσικό Σχολείο Αγρινίου




ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ (ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ) https://youtu.be/ATMmSk_xr8E (βιντεο )

1 Το Μουσικό Σχολείο (Γυμνάσιο & Γενικό Λύκειο) χορηγεί όπως όλα τα Γυμνάσια & Λύκεια της χώρας , Απολυτήριο Γυμνασίου η αντίστοιχα Απολυτήριο Γενικού Λυκείου.
2Στο Μουσικό Σχολείο, εκτός από τα μαθήματα Γενικής Παιδείας, διδάσκονται επί πλέον και μαθήματα μουσικής Παιδείας . Στα μαθήματα Μουσικής Παιδείας μελετούν σε ισότιμη βάση την Ελληνική Μουσική Παράδοση & την Ευρωπαϊκή (κλασική & σύγχρονη) μουσική. Διδάσκονται, επίσης, Ιστορία της Τέχνης & Θέατρο .Επίσης διδάσκονται Πιάνο , Ταμπουρά και ένα μουσικό όργανο επιλογής του μαθητή

3Απευθύνεται σε όσους μαθητές & μαθήτριες έχουν κλίση & ταλέντο στη μουσική ή ακόμη σε μαθητές /τριες που θα ήθελαν να αποκτήσουν μουσικές γνώσεις , χωρίς αρχικά να διαθέτουν απαραίτητα μουσικές σπουδές. Σκοπός του Μουσικού Σχολείου είναι η αισθητική καλλιέργεια των μαθητών, μέσω της Μουσικής Παιδείας, χωρίς υστέρηση της γενικής μόρφωσης. Ο σκοπός αυτός επιτυγχάνεται μέσω της διδασκαλίας των μουσικών & καλλιτεχνικών μαθημάτων, παράλληλα με τα γενικά μαθήματα, λαμβάνουν μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις όπως (Μουσικά Σύνολα, Θεατρικές Παραστάσεις, Μουσικούς Αγώνες & άλλα).

4Στην Α΄ τάξη Γυμνασίου εγγράφονται μαθητές/τριες απόφοιτοι όλων των Δημοτικών Σχολείων του Νομού, ύστερα από επιλογή μέσω εξετάσεων που διενεργούνται από το Υπουργείο Παιδείας. Οι γονείς των μαθητών/τριών, που επιθυμούν να συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής, μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο Μουσικό Σχολείο έως το τέλος Μαΐου. Οι μαθητές που θα φοιτήσουν στην Α΄ Γυμνασίου, επιλέγονται με test, που σκοπό έχουν να ερευνήσουν την ευαισθησία και την κλίση των μαθητών στη μουσική. Τα test αποδεικνύουν την αίσθηση ρυθμού, την ακουστική ικανότητα, τη δυνατότητα αναγνώρισης μιας μελωδίαςκλπ

5Στο Μουσικό Σχολείο λειτουργούν τμήματα που ο αριθμός των μαθητών δεν υπερβαίνει τους 24 στο Γυμνάσιο. Στο Λύκειο ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα είναι περίπου 20,αυτό ευνοεί την καλύτερη συμμετοχή και αξιολόγηση των μαθητών.
6. Στους μαθητές προσφέρεται κάθε μεσημέρι φαγητό με έξοδα της πολιτείας, καθώς & δωρεάν μεταφορά από το σπίτι στο Σχολείο & αντιστρόφως.

7Μαθητές μπορούν να εγγραφούν στο Μουσικό Σχολείο για συμπλήρωση κενών θέσεων για τις τάξεις Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου ή ακόμη και στις τάξεις Α και Β Λυκείου κατόπιν κατατακτηρίων εξετάσεων που γίνονται στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου

8. Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου αξιολογούνται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς:

  • Στα μαθήματα Γενικής Παιδείας και Μουσικής Παιδείας , που καθορίζουν την προαγωγή τους, όπως σ’ όλα τα σχολεία,

  • Μαθητής που απορρίπτεται μετεγγράφεται, υποχρεωτικά σε άλλο σχολείο.

9. Οι απόφοιτοι του Μουσικού Γενικού Λυκείου έχουν τις ίδιες δυνατότητες επιλογής, κατά την αποφοίτησή τους, με τους αποφοίτους των άλλων Λυκείων, να δώσουν εξετάσεις και να εισαχθούν στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Επί πλέον έχουν τη δυνατότητα, σύμφωνα με την Υπουργική απόφαση του 2000 (Γ2/1050/4-3-2000), απόκτησης πτυχίου Μουσικής Ειδικότητας,

  • Αρμονίας,

  • Βυζαντινής Μουσικής

  • οργάνων Παραδοσιακών

ύστερα από εξετάσεις που γίνονται από το Υπουργείο Παιδείας .. Οι τίτλοι αυτοί είναι ισότιμοι & αντίστοιχοι με τους τίτλους που χορηγούνται από τα Ωδεία και τις Μουσικές Σχολές.


10Επίσης οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους αποκτούν πολύτιμες γνώσεις για ανώτερες Μουσικές Σπουδές & εμπειρίες για μελλοντική επαγγελματική αποκατάσταση.
ΦΕΚ 878/5-3-21 (Λειτουργία Μουσικών Σχολείων)
ΦΕΚ 183523/20-8-20 (Ωρολόγιο Πρόγραμμα Μουσικών Σχολείων)





ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

στα 24 χρόνια λειτουργίας του- 24 Χρόνια ζωής και δημιουργίας

Το Μουσικό Σχολείο Αγρινίου ιδρύθηκε το 1997 και εξυπηρετεί μαθητές της πόλης του Αγρινίου και του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Στεγάζεται σε ένα μοναδικό κτίριο με όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές για Μουσικό Σχολείο, κόσμημα της πόλης μας και του νομού μας. Το 2008 με Υπουργική Απόφαση χαρακτηρίστηκε ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ, χαρακτηρισμός ο οποίος άρθηκε το 2012.Το Μουσικό Σχολείο Αγρινίου παρουσιάζει προγράμματα και εκδηλώσεις, που προωθούν τη μουσική, Ευρωπαϊκή και Ελληνική, συμμετέχοντας στα πολιτιστικά και πνευματικά δρώμενα του τόπου μας.

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΣΕ ΠΟΙΗΤΕΣ –ΣΥΝΘΕΤΕΣ-ΠΕΡΙΟΧΕΣ: Στις φιλολογικές εκδηλώσεις για τον Ο. Ελύτη, τον Ν. Γκάτσο, τον Κ. Παλαμά, τον Γ. Σεφέρη,  Ν. Βρεττάκο, Γ. Ρίτσο, Καββαδία Μουσικά Σύνολα του ΜΣΑ απέδωσαν μελοποιημένη ποίηση των προαναφερόμενων ποιητών.  Κατά το σχολικό έτος 2017 – 2018 το ΜΣΑ διοργάνωσε αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου και κατά το 2018-2019 το ΜΣΑ πραγματοποίησε αφιέρωμα στον ποιητή Τάσο Λειβαδίτη. Όσον αφορά τις μουσικές εκδηλώσεις ενδεικτικά αναφέρουμε τα αφιερώματα  στον Μάνο Χατζιδάκι, στον Μίκη Θεοδωράκη, στον Μάνο Λοϊζο και στον «Αγρινιώτη στιχουργό Πυθαγόρα», που παρουσιάστηκε στο Αγρίνιο και στην Αθήνα, παρουσία του μεγάλου μουσικοσυνθέτη και φίλου του Πυθαγόρα, Γιώργου Κατσαρού. Το αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου παρουσιάστηκε στην Αθήνα στο Δήμο Βύρωνα στις 31 Μαρτίου 2020. Επίσης αναφέρουμε την παρουσίαση  «Οδοιπορικό στα Πάθη», την παρουσίαση του «Άξιον εστί» του Ο. Ελύτη, την εκδήλωση  «Ολυμπία, ακούγοντας τη μουσική των άστρων»«Τα πανηγύρια της Αιτωλ/νίας»,  «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Δ. Σολωμού, την εκδήλωση «Η πορεία της Ελλάδας τον 20ο αιώνα, μέσα από τους χορούς και τα τραγούδια των συρμών». Αφιερώματα έχουν γίνει για τις Χαμένες Πατρίδες , τη Σμύρνη και τον Πόντο, καθώς επίσης και ειδική εκδήλωση και για την Μακεδονία.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΦΟΡΕΙΣ, ΕΞΕΧΟΥΣΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ :

Το Μουσικό Σχολείο Αγρινίου συνδιοργάνωσε  με τα Μουσικά Σχολεία Βόλου, Παλλήνης, Πάτρας, Ιλίου, Αλβανίας, Πρέβεζας αλλά και με φορείς της πόλης (ΕΛΕΠΑΠ, ΓΕΑ, Εισαγγελία Αγρινίου και Εισαγγελία Αρείου Πάγου, Δ/νση Β/θμιαςΕκπ/σης, 2ο ΕΠΑΛ Αγρινίου, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ) αξέχαστες μουσικές βραδιές στο Αγρίνιο.Επίσης οργανώνει στη διάρκεια της χρονιάς βραδιές κλασικής μουσικής ή μουσικά κυριακάτικα πρωινά (μαθητικές συναυλίες παραδοσιακών οργάνων και οργάνων ευρωπαϊκών ) με για το ευρύ κοινό στην αίθουσα εκδηλώσεων. Οργάνωσε τρία masterclass με τη μεγάλη ελληνίδα σοπράνο Αλθαία Παπούλια, που ζει στη Βιέννη.

Τον Φεβρουάριο του 2018 το ΜΣΑ συμμετείχε στη «σχολική εκδρομή» του Ν. Πορτοκάλογλου με τη χορωδία «Αλθαία». Επίσης συνεργάστηκε με το ΚΕΜΦΑ «Φοίβος Ανωγειανάκης» και τον γνωστό καθηγητή Εθνομουσικολογίας & Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λιάβα Λάμπρο. Φιλοξένησε μουσικά τον γνωστό τενόρο και ηθοποιό Μάριο Φραγκούλη, τον γνωστό λαουτιέρη, καταγόμενο από την Κανδήλα Αιτ/νίας κ. Ζώτο Χρήστο, τον διεθνούς φήμης βιολονίστα κλασικής μουσικής και Διευθυντή Συμφωνικής ορχήστρας (Λονδίνου, Βιέννης, Βουδαπέστης, Αθηνών….) κ. Καβάκο Λεωνίδα καθώς και με τον κλασικό κιθαρίστα και συνθέτη, κ. Μάργαρη Παναγιώτη

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ- ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: Το Σχολείο συμμετέχει κάθε χρόνο στους Περιφερειακούς και στους Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς, Μαθητικούς Αγώνες Μουσικής, Θεάτρου, Ζωγραφικής αποσπώντας Βραβεία, Επαίνους και Διακρίσεις σε ατομικό και συνολικό επίπεδο.

Μουσικά Σύνολα του σχολείου έχουν αποσπάσει πανελλήνια Βραβεία και Διακρίσεις. Διακρίσεις είχαν επίσης μαθητές του σχολείου μας που συμμετείχαν σε διαγωνισμό Γαλλοφωνίας (επανειλημμένως), Euroscola, JuvenesTranslators, Φιλοσοφικού Δοκιμίου, διαγωνισμούς Μαθηματικών, Φυσικής. Ακόμη και σε αθλητικές δραστηριότητες και στο σκάκι σημειώθηκαν επιτυχίες.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΡΑΣΗ: Η θεατρική ομάδα του σχολείου έχει ανεβάσει τα έργα είτε συμμετέχοντας σε θεατρικές δράσεις είτε στο πλαίσιο του μαθήματος Θεατρική παιδεία που διδάσκονται οι μαθητές του Γυμνασίου : «Η Αιτωλία και οι Ολυμπιακοί Αγώνες», «Ο βασιλικός του Βασιλιά Βασίλη», το «Όνειρο καλοκαιρινής νύκτας» του Σαίξπηρ, που απέσπασε το Β΄ Βραβείο, τρία μονόπρακτα μεγάλων θεατρικών συγγραφέων, τη «Νίκη» της Λούλας Αναγνωστάκη, το μιούζικαλ «Η μελωδία της ευτυχίας», «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» (απέσπασε το Α΄ Βραβείο στο 1ο Μαθητικο Θεατρικό Φεστιβάλ του Δήμου Αγρινίου, το 2011), « Μπίλιω εν Άρτη», «Το μαγεμένο κρασί», «Η σταχτοπούτα και οι 5 Νάνοι», «Περιμένοντας τον Γκοντό», το μιούζικαλ «WestSideStory» των LeonardBernstein, ArthurLaurents, StephenStondheim και JeromeRobbins, σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου, «Για την παρτίδα», σατιρικά δρώμενα στο πλαίσιο της γιορτής της Αποκριάς, «Οι θαλασσιές οι χάντρες». Κατά το σχολικό έτος 2017-18 μαθητές της γ΄ γυμνασίου του ΜΣΑ παρουσίασαν αποσπάσματα της «Ελένης» του Ευριπίδη (θεατρικό αναλόγιο), στο πλαίσιο συνεργασίας με το κολλέγιο AndréMalraux -Dijon στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών. Η παρουσίαση και η βιντεοσκόπηση έγινε στο Αρχαίο Θέατρο της Στράτου Αιτωλ/νίας, κατόπιν άδειας από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και συμμετέχοντας στο πρόγραμμα του Διαζώματος «Υιοθετώ ένα αρχαίο θέατρο», προβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο ένα σημαντικό αρχαίο θέατρο της περιοχής μας.

ΗΜΕΡΙΔΕΣ, ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ, ΦΕΣΤΙΒΑΛ: Το σχολείο μας συνδιοργανώνει με άλλους φορείς σεμινάρια, ημερίδες για ποικίλα θέματα (σχολικός συνεταιρισμός, Ψηφιακό Φεστιβάλ, Διάχυση αποτελεσμάτων Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, συνεργασία με το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής Άρτας και το Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του ΠΑ.ΜΑΚ), Ευαισθητοποιεί τους μαθητές του σε θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον, την γνωριμία με αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Αιτωλοακαρνανικής γης, με ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (Α.με.Α, πρόσφυγες, Τρίτη ηλικία), την βία (ενδοσχολική-ενδοοικογενειακή), τον ρατσισμό, με παρουσιάσεις, αφιερώματα, ομιλίες ενημέρωσης μέσω της πρόσκλησης ειδικών. Συμμετέχει σε Μουσικά Φεστιβάλ που διοργανώνονται ανά την Ελλάδα από διάφορους φορείς (Μουσικά σχολεία, Φεστιβάλ χορωδιών)

ΕΚΔΟΣΕΙΣ-ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ-CD: Το Μουσικό Σχολείο Αγρινίου εξέδωσε το 1998-99 την εφημερίδα «Οι νότες» (3 τεύχη). Aπό το 2002 και μέχρι το 2011 εξέδιδε το περιοδικό «Ηχοχρώματα», το οποίο διακρίθηκε από τη Γυναικεία Λογοτεχνική  Συντροφιά και πήρε το 1ο Βραβείο Μαθητικού Εντύπου. Κάθε χρόνο φιλοτεχνεί ημερολόγια με ενδιαφέρουσα θεματολογία (θέματα τοπικά, περιβαλλοντικά, πολιτιστικά ) και τα οποία είναι συλλεκτικά : « Η μάνα μέσα από την ελληνική τέχνη», «Μουσειακές διαδρομές» « Ο Αχελώος στην τέχνη», «Στον απόηχο της μουσικής …ήχος τέχνης» Το 2017-18 κυκλοφόρησε το 1ο και 2οτεύχος της εφημερίδας «Παραδοσιακής Μελωδίας Έκφραση». Το 2018-2019 φιλοτεχνήθηκε ημερολόγιο με τίτλο «Μάνου Ελευθερίου Λέξις».Το 2019-2020 δημιουργήθηκε ημερολόγιο με θέμα «Πλατείες της πόλης μου στο χώρο και στο χρόνο». Επίσης έχει κυκλοφορήσει δύο CD, το πρώτο με τίτλο «ο καθρέπτης της ψυχής μας», έργο της Λαϊκής Ορχήστρας του Σχολείου και το δεύτερο «Στου φεγγαριού το πήγαιν’ έλα» με το μουσικό σύνολο σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού και τη χορωδία ομοίων φωνών «Αλθαία».

ΕΚΔΡΟΜΕΣ-ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ: Μουσικά Σύνολα του σχολείου μας επισκέφθηκαν τη Βιέννη, το Σάλτσμπουργκ, το Μόναχο, την Κωνσταντινούπολη, την Κύπρο, τη Ρουμανία, το Βουκουρέστι,το Βελιγράδι όπου έρχονται σε επαφή με τα μουσικά δρώμενα των ευρωπαϊκών πόλεων, ανταλλάσσουν απόψεις και παρουσιάζουν ένα δείγμα της εργασίας τους στους Έλληνες του εξωτερικού ή στα σχολεία τα οποία επισκέπτονται. Στο πλαίσιο συμμετοχής σε πρόγραμμα COMENIUSμαθητές και εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν τη Λιθουανία, Ισπανία, Πολωνία, Ιταλία, Τουρκία. Στο πλαίσιο προγράμματος ERASMUS ΚΑ1 (Κινητικότητα Εκπαιδευτικών το 2018-2019 )6 εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν σχολεία στη Φιλανδία, Αγγλία, Ιρλανδία για την εξοικείωσή τους σε καινοτόμους μεθόδους διδασκαλίας.

Και βέβαια σε όλα αυτά τηρείται απαρέγκλιτα το Αναλυτικό Ωρολόγιο πρόγραμμα, έχοντας πολλές επιτυχίες και στη τριτοβάθμια Εκπ/ση (Ιατρική, Κτηνιατρική, Φαρμακευτική, Πολυτεχνεία, Νομική, Γεωπονική, Οικονομικά Πανεπιστήμια, Παιδαγωγικές σχολές, Πανεπιστήμια Μουσικής).

Το Μουσικό Σχολείο Αγρινίου κατά την διάρκεια της πανδημίας το 2020-2021 συνέχισε, παρά τις δυσκολίες και τις πολλές αντιξοότητες που δημιούργησε και δημιουργεί η υγειονομική κρίση της πανδημίας, να προσφέρει στον μαθητικό κόσμο δράσεις. Οργάνωσε αφιερώματα για την 28η Οκτωβρίου με θέμα « Το Αλβανικό έπος μέσα από το ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ του Ελύτη», Χριστουγεννιάτικη γιορτή με θέμα «Καλαντίσματα» , Αφιέρωμα για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ΄21 με τίτλο: Με το βλέμμα στην Επανάσταση του ΄21, Αφιέρωμα στον Αγρινιώτη ποιητή Κώστα Χατζόπουλο σε συνεργασία με τον Δήμο Αγρινίου, συμμετέχει διαδικτυακά στην δράση ΑΔΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΨΑΛΛΟΝΤΕΣ ΕΝ ΤΗ ΚΑΡΔΙΑ που διοργανώσει το Μουσικό σχολείο Καβάλας, προετοιμάζει την βιντεοσκόπηση της μαθητικής συναυλίας για την Άνοιξη του 2021, μιας συναυλίας που αποτελεί το επιστέγασμα των προσπαθειών όλων των μαθητών στο όργανο που επιλέγει κάθε μαθητής και που για την σχολική χρονιά 2020-21 η σύνθεση των μουσικών συνόλων έγινε κατά τμήμα, διασφαλίζοντας την ασφάλεια και υγεία μαθητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού.

Το Μουσικό Σχολείο Αγρινίου συνεχίζει τις δραστηριότητές του, έχοντας ως στόχο, μαζί με τη Γενική Παιδεία, να δίνει διεξόδους στους σημερινούς νέους, να (δια)μορφώνει χαρακτήρες, να καλλιεργεί νου και ψυχή.



Διαδικασία εγγραφής - επιλογής μαθητών για την Α τάξη Γυμνασίου των Μουσικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2021-2022

(βάσει των περσινών δεδομένων , αναμένοντας την σχετική εγκύκλιο )

H διαδικασία επιλογής των μαθητών στην Α΄ Τάξη Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Αγρινίου για το σχολ. έτος 2021-2022 έχει ως εξής :

1. Στην Α΄ τάξη Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Αγρινίου εγγράφονται μαθητές, απόφοιτοι των Δημοτικών Σχολείων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, ύστερα από επιλογή (εισαγωγικές εξετάσεις).
2. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ (αναμένουμε σχετικές οδηγίες ) οι 
αιτήσεις για τη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής θα γίνουν στο Μουσικό Σχολείο Αγρινίου (2ο χλμ. ε.ο. Αγρινίου-Αντιρρίου), κατά το χρονικό διάστημα από 1 Μαΐου έως και 31 Μαΐου στέλνοντας ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΆ , συμπληρωμένη την αίτηση συμμετοχής στις εξετάσεις , στην ηλεκτρονική διεύθυνση (email ) του σχολείου:mail@gym-mous-agrin.ait.sch.gr

Μετά το πέρας της 31ης Μαΐου ουδεμία αίτηση θα γίνει δεκτή.

Η διαδικασία επιλογής για  το Μουσικό Σχολείο Αγρινίου θα αρχίσει    στις ……………  ΙΟΥΝΙΟΥ ημέρα ……   και ώρα ………….   και θα διαρκέσει δύο ημέρες, ανάλογα με τον αριθμό των υποψηφίων. (Η γραπτή  εξέταση - ακρόαση ηχητικού υλικού θα πραγματοποιηθεί στις ………… Ιουνιου 2021 ημέρα  …………. και ώρα ……... ταυτόχρονα και άπαξ σε όλα τα Μουσικά Σχολεία  εγκύκλιος …………………….. Οι γονείς ή κηδεμόνες των μαθητών που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής, υποβάλουν στη Γραμματεία του σχολείου
( αναμένεται η σχετική εγκύγκιος περίπου στα μέσα Μαιου )

αίτηση και δήλωση μαθημάτων(Στο συνημμένο αρχείο μπορείτε να δείτε και να εκτυπώσετε την αίτηση και τη δήλωση μαθημάτων)


3. Ο αριθμός των
τμημάτων καθορίζεται με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης μετά από πρόταση του Συλλόγου Διδασκόντων και ο μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα είναι 24.

Κατά το σχολ. έτος 2020-2021 επιλέχτηκαν 72 μαθητές από τον πίνακα των επιτυχόντων (…… συμμετέχοντες ) οι οποίοι συγκέντρωσαν τη μεγαλύτερη βαθμολογία με άριστα το 100 και συνολικά δημιουργήθηκαν τρία τμήματα στην Α Γυμνασίου. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι χαρακτηρίζονται ως επιλαχόντες. Δεν μπορούν να φοιτήσουν στο Μουσικό Σχολείο Αγρινίου υποψήφιοι μαθητές που δε συγκεντρώνουν τον ελάχιστο συνολικό βαθμό επιτυχίας των πενήντα (50) μονάδων.

4. Για την επιλογή των μαθητών συγκροτείται μία Κ.Ε.Ε για κάθε Μουσικό Σχολείο, και Επιτροπή/ές Επιλογής (Ε.Ε.) που ορίζονται κάθε χρόνο με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης

5. Θέματα στα οποία αξιολογούνται οι υποψήφιοι μαθητές για την εισαγωγή τους στην Α΄ τάξη Γυμνασίου είναι: Ρυθμός, Ακουστική ικανότητα, Φωνητική ικανότητα, Διάκριση ηχοχρωμάτων και προαιρετικά ένα Μουσικό Όργανο (ευρωπαϊκό ή παραδοσιακό), σε επίπεδο αντίστοιχο τουλάχιστον της Κατωτέρας Σχολής.

Είναι σημαντικό να τονισθεί, ότι οι υποψήφιοι μαθητές δεν είναι απαραίτητο να έχουν μουσικές γνώσεις. Εξετάζεται η ικανότητα μουσικής αντίληψης των μαθητών οι οποίοι λαμβάνουν οδηγίες από την Επιτροπή Επιλογής για το κάθε μέρος της εξέτασης και για τη διαδικασία της. 

Οι υποψήφιοι μαθητές καλούνται να δείξουν ικανότητες μουσικής αντίληψης στα παρακάτω:
Α. Αντίληψη του ρυθμού

1. Ο εξεταστής θα δώσει με παλαμάκια στον υποψήφιο μαθητή ένα απλό, σύντομο και απολύτως συγκεκριμένο ρυθμικό σχήμα, το οποίο καλείται ο μαθητής να επαναλάβει. Το ρυθμικό αυτό σχήμα θα παιχτεί από τον εξεταστή δύο φορές διαδοχικά. Στόχος αυτής της εξέτασης είναι η διαπίστωση της ικανότητας του υποψήφιου μαθητή να αντιλαμβάνεται και να αναπαράγει απλές ρυθμικές δομές (δηλ. ρυθμικές μονάδες δύο και τριών χρόνων και, ενδεχομένως, απλούς συνδυασμούς τους).

2. Στην επόμενη φάση ζητείται από τον εξεταζόμενο να συνοδεύσει με παλαμάκια, χρησιμοποιώντας ένα σταθερό ρυθμικό σχήμα, το τραγούδι που επέλεξε να εκτελέσει ο ίδιος (βλ. και Γ. Φωνητική ικανότητα).

Β. Ακουστική ικανότητα

1. Ο υποψήφιος, ακούγοντας από τον εξεταστή τυχαία επιλεγμένες νότες στο πιάνο (με το οποίο δεν έχει οπτική επαφή), καλείται να αναγνωρίσει τη μεταβολή του τονικού ύψους και να την καταδείξει κινώντας το χέρι του αναλόγως προς τα πάνω ή προς τα κάτω.

2. Στη συνέχεια, αναπαράγει με τη φωνή του ανιόντα (ανεβαστά) και κατιόντα (κατεβαστά) διαστήματα με κοινή ή διαφορετική βάση, μικρές μουσικές φράσεις ή και ολόκληρη κλίμακα, που εκτελούνται στο πιάνο από τον εξεταστή

3. Τέλος, στο τρίτο μέρος αυτής της εξέτασης, ο εξεταζόμενος πρέπει να απομνημονεύσει και να επαναλάβει σε μη οικείο του απλό όργανο (ξυλόφωνο ή μεταλλόφωνο) μικρές μελωδικές φράσεις μέχρι 5 φθόγγων και σε έκταση μιας οκτάβας, τις οποίες θα παίξει στο πιάνο ο εξεταστής. Ο υποψήφιος δικαιούται να ζητήσει την επανάληψη του θέματος, το οποίο θα εκτελείται χωρίς να έχει ο εξεταζόμενος οπτική επαφή με τα πλήκτρα.


Γ. Φωνητική ικανότητα

1. Ο υποψήφιος καλείται να τραγουδήσει ενώπιον της Επιτροπής ένα τραγούδι της επιλογής του από την τονική βάση που αυτός επιθυμεί. 

2. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια του πιάνου που παίζει ο εξεταστής, ελέγχεται η δυνατότητα του μαθητή να μεταφέρει το τραγούδι σε άλλες κοντινές τονικές βάσεις, η τονική του ακρίβεια καθώς και η ποιότητα της φωνής του.

Η ΕΝΟΤΗΤΑ Δ ΔΕΝ ΕΞΕΤΑΣΤΗΚΕ ΠΕΡΣΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Δ. Διάκριση μουσικών φράσεων, ηχοχρωμάτων και μουσικού χαρακτήρα (ακρόαση CD)
Οι υποψήφιοι μαθητές, ακούγοντας ηχογραφημένα μουσικά παραδείγματα από ένα CD, καλούνται να ανταποκριθούν σε
4 μουσικά παιχνίδια:

Στο 1o παιχνίδι πρέπει να αναγνωρίσουν πόσες φορές επαναλαμβάνεται μια συγκεκριμένη μελωδική φράση (μουσικό θέμα ή μοτίβο) σε ένα έργο και να σημειώσουν τον αριθμό στο αντίστοιχο κουτάκι του πρώτου παιχνιδιού. Η φράση αυτή παίζεται αρχικά μεμονωμένη, ώστε να είναι ευκολότερη η αναγνώρισή της από τους υποψήφιους. Στο 2o παιχνίδι πρέπει να σημειώσουν στο αντίστοιχο κουτάκι τον αριθμό των μουσικών οργάνων, τα οποία ακούγονται στο συγκεκριμένο μουσικό απόσπασμα. Στο 3ο παιχνίδι καλούνται να αναγνωρίσουν και να ονομάσουν την κατηγορία (Έγχορδα, Πνευστά ή Κρουστά) στην οποία ανήκουν τα μουσικά όργανα που ακούγονται από το CD. Στο 4ο παιχνίδι το ζητούμενο είναι η σωστή αντιστοίχιση μουσικών κομματιών με δεδομένους τίτλους. Οι υποψήφιοι παρατηρούν στο ειδικό έντυπο χαρακτηριστικούς τίτλους κομματιών δίπλα σε κουτάκια. Οι τίτλοι αυτοί δίνονται σε τυχαία σειρά και αντιστοιχούν σε σύντομα μουσικά κομμάτια που θα ακουστούν από το CD. Οι υποψήφιοι πρέπει να σημειώσουν σε κάθε κουτάκι τον αριθμό του κομματιού στο οποίο, κατά την κρίση τους, θα ταίριαζε ο δεδομένος δίπλα στο κουτάκι τίτλος.

Ε. Εκτέλεση σε μουσικό όργανο (προαιρετικά)

Αν ο υποψήφιος διαθέτει γνώσεις σε κάποιο μουσικό όργανο, μπορεί προαιρετικά να ερμηνεύσει ένα μουσικό έργο της επιλογής του, επιπέδου αντιστοίχου τουλάχιστον της Κατωτέρας Σχολής.

6. Οι γονείς των μαθητών που επελέγησαν για να φοιτήσουν στην Α΄ τάξη Γυμνασίου, εφοδιάζονται με σχετικό υπηρεσιακό σημείωμα, το οποίο προσκομίζουν στο γυμνάσιο όπου γράφτηκε το παιδί τους με το ισχύον σύστημα εγγραφής, μετά την αποφοίτηση του από το δημοτικό σχολείο. Κατά την εγγραφή προσκομίζεται Λογαριασμός της Δ.Ε.Η η άλλο αξιόπιστο στοιχείο (π.χ 1η Σελίδα του Ε1 )που να προκύπτει η διεύθυνση της Μόνιμης κατοικίας

Στην περίπτωση που θα υπάρξουν κενές θέσεις στην Α΄ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου από μετεγγραφή μαθητών σε άλλο γυμνάσιο και για οποιοδήποτε άλλο λόγο, οι θέσεις αυτές θα συμπληρώνονται από τον πρώτο κατά σειρά υποψήφιο από τον πίνακα επιλαχόντων που συγκεντρώνει το υψηλότερο άθροισμα μονάδων. 
Η 
31η Οκτωβρίου είναι η τελευταία ημέρα αναπλήρωσης κενής θέσης.

ΦΕΚ 878/5-3-21 (Λειτουργία Μουσικών Σχολείων)
ΦΕΚ 183523/20-8-20 (Ωρολόγιο Πρόγραμμα Μουσικών Σχολείων)

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ στην ιστοσελίδα του Μουσικού Τρικάλων στο link http://gym-mous-trikal.tri.sch.gr/?page_id=2692

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 2641053595 (ΕΣΩΤ 1, 2 )


Κατεβάστε την ΑΙΤΗΣΗ ΕΔΩ