Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

28η Οκτωβρίου. Τα παιδιά παρελαύνουν

Δείτε το video 
και τις φωτογραφίες








Τα παιδιά παρελαύνουν περήφανα, ακολουθώντας τη Γαλανόλευκη. Την ελληνική σημαία, που στα μάτια κάθε Έλληνα συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν και όσων θυσιάστηκαν για τούτον τον τόπο. 
Και του χρόνου παιδιά!


Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940

"Παιδιά της Ελλάδος παιδιά 
που σκληρά πολεμάτε πάνω στα βουνά..." 
   Το Σχολείο μας γιόρτασε την Παρασκευή την επέτειο του θρυλικού ΟΧΙ! 
   Σε μια αίθουσα γεμάτη από γονείς και μαθητές, τα παιδιά της Ε΄ τάξης τραγούδησαν και ύμνησαν με τις απαγγελίες τους τη μεγάλη μέρα, το μεγαλείο και τη δύναμη της ελληνικής ψυχής!
   Τίμησαν τους ήρωες, τους μαχητές του '40! Αυτούς, που με τον αγώνα και τη θυσία τους, έμειναν αιώνιοι και αθάνατοι στις αιματοβαμμένες σελίδες της ένδοξης ιστορίας της χώρας μας.
   "Τα παιδιά γιορτάζουν, ζωγραφίζουν και τραγουδούν το ΟΧΙ!  Γιατί τα παιδιά είναι οι απόγονοι των ηρώων εκείνων που στα βουνά της Πίνδου έδειξαν στην ανθρωπότητα ότι η υπεροχή δεν ανήκει στο πλήθος ούτε στις σιδερόφραχτες στρατιές, αλλά στις ατρόμητες ψυχές που φλογίζονται από αγάπη για την πατρίδα, που πιστεύουν σε αξίες και ιδανικά, που αψηφούν τον κίνδυνο και το θάνατο! Τα παιδιά γιορτάζουν γιατί είναι οι φορείς μιας ιερής παράδοσης θυσίας και αγώνων, είναι κληρονόμοι μιας λαμπρής ιστορίας.
   Γι' αυτό το Σχολείο οργανώνει τις μέρες αυτές γιορτές μνήμης και πατριωτισμού. Οι εθνικές επέτειοι είναι μάθημα ιστορίας. Μάθημα κατά του πολέμου και των δεινών που επιφέρει και ένας ύμνος στον αγώνα για λευτεριά και για ειρήνη. Είναι ευκαιρία για ανατροφοδότηση και περισυλλογή. Είναι οι εθνικές γιορτές οδοδείκτες και φάροι στο δρόμο του χρέους και του ελεύθερου ελληνικού πνεύματος." (από την εισήγηση του Διευθυντή του Σχολείου)  

Φωτογραφίες από την κατάθεση στεφάνων 
στην πλατεία Δημάδη. 

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Ενθαρρύνοντας τα παιδιά στο διάβασμα

        Απλές συνήθειες που θα βοηθήσουν το παιδί σας 
 να απολαμβάνει τις ώρες της ανάγνωσης.  
  1.   Διαβάστε βιβλία μαζί µε τα παιδιά σας. Όχι µόνο θα τα βοηθήσει να βελτιώσουν τις αναγνωστικές τους ικανότητες αλλά είναι και µια σπουδαία ευκαιρία να περάσετε ευχάριστα μαζί. Το άνοιγμα ενός βιβλίου είναι η αρχή μιας περιπέτειας –ποτέ δεν ξέρετε τι μπορεί να ανακαλύψετε στις σελίδες του.
  2.   Συνεχίστε να διαβάζετε ιστορίες στα παιδιά σας, ακόμη κι όταν μαθαίνουν να διαβάζουν μόνα τους. Το βρίσκουν διασκεδαστικό και κυρίως τα ενθαρρύνει.
  3.   Διαβάστε αργά και εκφραστικά. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε διαφορετικές φωνές για διαφορετικούς χαρακτήρες.
  4.   Να ακολουθείτε πιστά το κείμενο και να διαβάζετε την ιστορία χρησιμοποιώντας τις εικόνες.
  5.   Προσπαθήστε να τους διαβάζετε την ίδια ώρα κάθε μέρα. Πριν το βραδινό ύπνο είναι µια σπουδαία ώρα για να μοιραστείτε μαζί τους µια ιστορία. Γιατί να µην αφήσετε το παιδί σας να επιλέξει το βιβλίο που θα διαβάσετε;
  6.   Μην σας απασχολεί το αναγνωστικό επίπεδο. Τα παιδιά απολαμβάνουν εξίσου να ακούνε εύκολα βιβλία, και βιβλία που θα ήταν γι’ αυτά πολύ δύσκολο να τα διαβάσουν μόνα τους.
  7.   Καθώς το παιδί σας θα εμπιστεύεται περισσότερο τον εαυτό του για να διαβάσει, µμπορείτε να αντιστρέψετε τους ρόλους και να διαβάζει εκείνο σε εσάς τη συνέχεια της ιστορίας.
  8.   Συζητήστε μαζί τους για τα βιβλία, ρωτήστε τα τι πιστεύουν πως θα συμβεί στη συνέχεια ή ποιο κομμάτι του βιβλίου τους άρεσε ή τα διασκέδασε περισσότερο.
  9.   Τι αρέσει στα παιδιά σας; Τα ζώα, τα σπορ, η φύση; Κάντε τους έκπληξη µε βιβλία ή περιοδικά µε θέμα τα ενδιαφέροντά τους ή τις αγαπημένες τους δραστηριότητες.
  10.   Θυμηθείτε να έχετε μαζί σας ένα βιβλίο για να διαβάσετε μαζί µε τα παιδιά όταν βγαίνετε έξω, σε κάποια στιγμή που θα βαρεθούν.
  11.   Γνωρίστε στα παιδιά σας διαφορετικά είδη βιβλίων• κλασική λογοτεχνία, εικονογραφημένες ιστορίες, ποίηση, βιβλία γνώσεων.
  12.   Δείξτε στα παιδιά σας πόσο απολαμβάνετε λίγη ώρα µε το βιβλίο σας. Κάνετε τα βιβλία, καθημερινά αντικείμενα του σπιτιού σας και αφήστε τα παιδιά σας «να σας πιάσουν να διαβάζετε».
  13.   Επισκεφθείτε μαζί το βιβλιοπωλείο ή τη δημοτική βιβλιοθήκη της πόλης. Προτρέψτε τα να δανείζονται συχνά βιβλία και από τη βιβλιοθήκη του σχολείου τους.
  14.   Ενθαρρύνετε το παιδί σας – πέστε του πόσο καλά διαβάζει, δείξτε ενδιαφέρον και ενθουσιασμό για το βιβλίο του και να είστε σίγουροι ότι θα θέλει να διαβάσει περισσότερο!!!

                                                                                          Πηγή: bookbook.gr

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Το ωράριο λειτουργίας του Σχολείου μας

Επειδή κάποιοι γονείς ρωτούν για τις ώρες των διαλειμμάτων, αναρτούμε εδώ το ωράριο καθημερινής λειτουργίας του Σχολείου μας, όπου φαίνονται οι ώρες των μαθημάτων και των διαλειμμάτων.

Με την ευκαιρία δε αυτή, υπενθυμίζουμε στους αγαπητούς μας γονείς ότι: 

α) πρέπει να φροντίζουν για την έγκαιρη προσέλευση των μαθητών στο σχολείο, πριν την πρωινή προσευχή.

β) με κριτήριο την ομαλή λειτουργία του σχολείου και την ασφάλεια των μαθητών, οι πόρτες του προαυλίου, μετά τις 8:15, παραμένουν κλειστές έως τη λήξη των μαθημάτων. Σε οποιαδήποτε περίπτωση ανάγκης εισόδου στο χώρο του Σχολείου, θα πρέπει απαραίτητα να προηγείται συνεννόηση με το Διευθυντή ή τον Υποδιευθυντή.

γ)  Όλες τις ημέρες της εβδομάδας η λήξη των μαθημάτων θα είναι στις 14:00, για όλα τα τμήματα.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

1η και 2η ώρα  08:10 – 09:40
1ο διάλειμμα  09:40 – 10:00
3η και 4η ώρα  10:00 – 11:30
2ο διάλειμμα  11:30 – 11:45
5η ώρα  11:45 – 12:25
3ο διάλειμμα  12:25 – 12:35
6η ώρα  12:35 – 13:15 
4ο διάλειμμα 13:15 – 13:25
7η ώρα  13:25 – 14:00 

ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΤΜΗΜΑ
1η ώρα  14:00 - 15:30
2η ώρα  15:40 - 16:15

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Άσκηση ετοιμότητας για αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης

  
    Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Σχολείο μας  άσκηση ετοιμότητας σε περίπτωση σεισμού.
  Της άσκησης προηγήθηκε σύσκεψη των εκπαιδευτικών του Σχολείου, στην οποία τονίστηκε η ανάγκη ενημέρωσης τόσο των ιδίων όσο και των μαθητών για την περίπτωση σεισμού και η πραγματοποίηση προγραμματισμένων ασκήσεων ετοιμότητας, κατά τη διάρκεια του μαθήματος και του διαλείμματος, σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  Στη συνέχεια παρουσιάστηκε το Σχέδιο Ετοιμότητας που εκπόνησε το Σχολείο και έγινε ενημέρωση όλων, για τη σειρά εκκένωσης των αιθουσών, τη διαδρομή που θα ακολουθήσει κάθε τμήμα, τα σημεία εξόδου από το κτήριο και τον προκαθορισμένο χώρο συγκέντρωσης. Ορίστηκαν τέλος οι συντονιστές και ανατέθηκαν συγκεκριμένες αρμοδιότητες στους εκπαιδευτικούς.
  Κατόπιν ενημερώθηκαν οι μαθητές για το σεισμό ως φαινόμενο και έγινε συζήτηση  για προσεισμικές παρεμβάσεις στην τάξη, ώστε να να αποφευχθούν σοβαροί τραυματισμοί, καθώς και για τη γνώση των κανόνων αντισεισμικής συμπεριφοράς, τις συντονισμένες κινήσεις και την ψυχραιμία όλων, για την ασφαλή μετάβαση στο χώρο συγκέντρωσης. 

  Η άσκηση έγινε με κάθε λεπτομέρεια, σε χρόνο λογικό. Οι μαθητές, με τη βοήθεια των δασκάλων τους, τηρώντας όλους τους κανόνες, με ρυθμό και ψυχραιμία, ακολούθησαν τις συγκεκριμένες διαδρομές και συγκεντρώθηκαν κατά τάξεις στο χώρο Καταφυγής - Συγκέντρωσης, όπου έγινε η αναφορά παρόντων, η αξιολόγηση και η λήξη της άσκησης.
  Σε δεύτερη συνεδρία των εκπαιδευτικών, αναφέρθηκαν μικρά προβλήματα κι έγιναν προτάσεις βελτίωσης. Τονίστηκε δε η ανάγκη ολοκληρωμένης πληροφόρησης των μαθητών για το φαινόμενο του σεισμού, με ενημερωτικές ομιλίες και ταυτόχρονη χρήση οπτικοακουστικών μεθόδων.



Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

5 Οκτωβρίου. Η Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών

Η Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών καθιερώθηκε το 1944 από την UNESCO, για να υπενθυμίζει τον καθοριστικό ρόλο που παίζει ο δάσκαλος μέσα στην κοινωνία.
Χρόνια πολλά, λοιπόν, σ' όλους τους εκπαιδευτικούς που γιορτάζουν σήμερα! Τους ευχόμαστε, και μέσα από αυτή τη σελίδα, καλή δύναμη στο δύσκολο στίβο της διδασκαλίας και της διαπαιδαγώγησης των παιδιών και να αισθάνονται - σε πείσμα των καιρών - υπερήφανοι για τη δουλειά τους!  Να θυμούνται πάντα, αυτό που γνωρίζουν άλλωστε πολύ καλά:  ότι η ποιότητα του διδακτικού έργου και της εκπαίδευσης, καθορίζεται από τις ανθρώπινες σχέσεις και όχι από τα διδακτικά μοντέλα που ακολουθούνται.

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

4 Οκτωβρίου. Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, δείτε μια συλλογή νεογέννητων ζώων που φωλιάζουν μέσα σε μια ανθρώπινη παλάμη!














Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Πάμπλο Πινέδα, ο δάσκαλος με σύνδρομο Down: 

«Να μην βάζετε όρια στον εαυτό σας»


Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου ο Πάμπλο Πινέδα, ο πρώτος κάτοχος πανεπιστημιακού τίτλου στην Ευρώπη με σύνδρομο Down, αλλά και πρωταγωνιστής της βραβευμένης ταινίας «εμείς οι δυο» (Me Too – Yo Tambien) ήρθε στην Ελλάδα καλεσμένος από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Κορυφογραμμή».

Του Κώστα Σταθόπουλου

Το αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης είχε γεμίσει από νωρίς. Έκατσα σε μια άκρη παρατηρώντας το θορυβώδες κοινό που έπαιρνε τις θέσεις του σιγά σιγά. Λαμπερά δημόσια πρόσωπα, ηθοποιοί, τραγουδιστές, συνήθεις θαμώνες φιλανθρωπικών εκδηλώσεων αλλά και νεανικές παρέες 20άρηδων. Ανάμεσά τους σαστισμένα παιδιά με το «φοβερό στίγμα» του συνδρόμου να πιάνουν το χέρι της μαμάς και να χαζεύουν τις κάμερες. Η μικρή καθυστέρηση της έναρξης μου έδωσε το χρόνο να κοιτάξω τα πρόσωπα γύρω μου προσπαθώντας να καταλάβω γιατί μαζευτήκαμε όλοι εκεί. Και η δική μου φάτσα ίσως έκανε τους άλλους να αναρωτιούνται τι κάνω εκεί, μιας και μια μικρή ξινίλα που πήγαζε από την επιφυλακτικότητά μου απέναντι στις μη κερδοσκοπικές και τις φιλανθρωπικές οργανώσεις ήταν μάλλον εμφανής. Βρέθηκα εκεί χάρη στην επιμονή ενός φίλου γιατρού που ασχολείται χρόνια με τα «καταραμένα» και «δύσκολα» παιδιά.

Πάνω που είχα αρχίσει να αναρωτιέμαι αν έκανα καλά που πήγα, ένας μικροσκοπικός παχουλός τύπος διέσχισε την αίθουσα με μικρά βήματα και έκατσε στην πρώτη σειρά λίγα μέτρα μακριά μου. Ήταν ο Πάμπλο Πινέδα, ο «star» της βραδιάς. Όσο τον κοιτούσα δυσπιστία άρχισε να με κυριεύει. Παρατηρούσα τις κινήσεις του, τη μύτη, τα μάτια, τα γυαλιά του, τα χέρια του, και το μυαλό μου γύρισε στο «μογγολάκι» της γειτονιάς που καθόταν μόνο και σιωπηλό στα σκαλιά του διπλανού σπιτιού με μόνη παρέα τη μαυροφορεμένη μάνα του όταν τον έβγαζε καμιά βόλτα μέχρι την εκκλησία στον εσπερινό. Και σκέφτηκα ξαφνικά πως έχω χρόνια να το δω, μάλλον θα είχε «φύγει» χωρίς να το προσέξω, άλλωστε δεν το είχα προσέξει και ποτέ, μόνο φευγαλέα περνούσα από μπροστά του για να πάω να παίξω με τους φίλους μου.


Αυτός λοιπόν ήταν ο μεγάλος Πινέδα που ανέτρεψε όλα τα στερεότυπα και τους μύθους τόσων χρόνων; Σα να μου φάνηκε σαστισμένος όταν άρχισαν να τον τραβολογάνε από δω και από κει για τις καθιερωμένες φωτογραφίες. Δεν είχε ακόμα συνηθίσει να ποζάρει δίπλα στις όμορφες κοπέλες και τους χαμογελαστούς κουστουμαρισμένους; Τον κοιτούσα να τον στήνουν δίπλα τους οι κυρίες με τα δωδεκάποντα και στο πρόσωπό του έβλεπα το μοναχικό παιδί της γειτονιάς μου.

Η ώρα πέρασε με τις βραβεύσεις των άλλων καλεσμένων του Σωκράτη Αλαφούζου, της Μαριέττας Φαφούτη και του Παναγιώτη Κοτρωνάρου αλλά ούτε που πρόσεχα. Το βλέμμα μου ήταν εκεί στον σχεδόν σαραντάρη με το σύνδρομο Down που άκουγε προσεκτικά τη μεταφράστριά του. Όταν ήρθε η δική του σειρά να μιλήσει, εντελώς μαγικά στο βήμα δεν ήταν το μικροκαμωμένο παιδί της γειτονιάς μου, ήταν ένας γίγαντας που μιλούσε δυνατά, με χειρονομίες και πάθος. Τον παρακολουθούσα απορροφημένος από την ομιλία του για αρκετά λεπτά μέχρι να συνειδητοποιήσω πως δεν ξέρω γρι ισπανικά και οι περισσότεροι στην αίθουσα δεν είχαμε ακουστικά για τη μετάφραση. Τι στο καλό, όλοι αυτοί ξέρουν ισπανικά και δεν διαμαρτύρονται; Κι όμως ήταν σα να καταλαβαίνεις κάθε λέξη από όσα έλεγε. Ευτυχώς κάποιοι έβγαλαν τα ακουστικά, τα δυνάμωσαν και στην απόλυτη ησυχία μετά από κάθε φράση του ακούγαμε τη μετάφραση. Κοίταξα δυο παιδιά με σύνδρομο Down που κάθονταν πιο κει και ανατρίχιασα. Είδα στην έκφρασή τους κάτι που δεν είχα ξαναδεί, υπερηφάνεια για τον δικό τους άνθρωπο αλλά και ελπίδα.

Δεν νομίζω πως είναι εφικτό να κατανοήσουμε εύκολα τι είναι αυτά που έχει κατακτήσει ο Πινέδα. Κάποιος ίσως αναρωτηθεί αν έχει και νόημα να μιλάμε για τον Πινέδα σε μια χώρα που υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι γοητευμένοι από θεωρίες για αναβίωση του Καιάδα. Αλλά όπως έχει πει και ο ίδιος: Όταν όλοι σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο, έχουν την ίδια εμφάνιση, είναι όλοι ομοιόμορφοι, αυτό είναι ο Φασισμός.


Ο Πάμπλο Πινέδα γεννήθηκε στην Ισπανία το 1974. Είναι ο πρώτος πτυχιούχος δάσκαλος στην Ευρώπη με σύνδρομο Down, έχει αποκτήσει Bachelor στην εκπαιδευτική ψυχολογία ενώ είναι και βραβευμένος στο διεθνές φεστιβάλ ταινιών του San Sebastian για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του στην ταινία Yo Tambien. Ζει στη Μάλαγα αλλά κάνει πολύ συχνά ταξίδια σε όλο τον κόσμο για διαλέξεις, σεμινάρια και ομιλίες.

Ο Πινέδα έκανε πράξη αυτό που είπε και στην εκδήλωση: Να μην βάζετε όρια στον εαυτό σας. Κατάφερε να πετύχει όμως αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο. Να πάει σχολείο, να σπουδάσει και να έχει μια φυσιολογική ζωή. Δεν ξέρω αν εμείς οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πρέπει να είμαστε περήφανοι γι’ αυτόν ή να ντρεπόμαστε για εμάς και τις «πολιτισμένες» κοινωνίες μας. Ο άθλος του δεν είναι μόνο πως κατάφερε να ξεπεράσει τους περιορισμούς της «ιδιαιτερότητάς» του αλλά και πως ξεπέρασε τα εμπόδια που του βάλαμε εμείς οι «φυσιολογικοί».

Κατεβαίνοντας από το μουσείο σκεφτόμουν πόσο τρομακτικό είναι το ότι το 2013 η κατάκτηση του αυτονόητου από έναν άνθρωπο με σύνδρομο Down είναι εντυπωσιακότερη από την κατάκτηση του Έβερεστ από τον άλλο βραβευμένο της βραδιάς. Και πόσο ακόμα πιο τρομακτικό είναι πως ελάχιστες οικογένειες με «ιδιαίτερα» παιδιά και ακόμα πιο ελάχιστοι εκπαιδευτικοί έκαναν τον κόπο να ανηφορίσουν προς την Ακρόπολη.

Θα κλείσω με αυτό που μου είπε ο Πάμπλο Πινέδα: Τα παιδιά με σύνδρομο Down χρειάζονται να τους μιλάνε συνεχώς και να τους συμπεριφέρονται σα να είναι φυσιολογικοί άνθρωποι, γιατί αυτό ακριβώς είναι.