Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Καλλιτεχνικές δημιουργίες

 Της Βασιλικής Δουζένη
εκπ/κου Καλλιτεχνικών

 Με  αφορμή την διδακτική ενότητα «τα οικοσυστήματα» στο μάθημα  της Μελέτης του Περιβάλλοντος, η τάξη Δ1, την  ώρα του μαθήματος των Εικαστικών, χωρίστηκε σε δύο ομάδες. Σε κάθε ομάδα ζητήθηκε να ζωγραφίσει από ένα οικοσύστημα σε ένα πολύ μεγάλο χαρτί. Έτσι, η ομάδα των αγοριών ζωγράφισε ένα ορεινό οικοσύστημα και η ομάδα των κοριτσιών ένα πεδινό.















Οι μαθητές του ΣΤ1 και του ΣΤ2 έγιναν ζωγράφοι!
 Δύο πίνακες του διάσημου ζωγράφου Μιρό χωρίστηκαν σε κομμάτια και κάθε μαθητής του τμήματος ανέλαβε να μεγεθύνει το κομμάτι που έχει σε μέγεθος χαρτιού Α4. Μετά τα κομμάτια αυτά τα ένωσε κάθε τμήμα και δημιουργήθηκε ο πίνακας ξανά από σχέδια των μαθητών σε μεγάλη διάσταση. Το χαρτί αυτό τοποθετήθηκε στο πάτωμα και όλη η τάξη μαζί, έβαλε χρώμα ώστε το έργο να ζωντανέψει!



  H τεχνική του papier mache είναι πολύ διαδεδομένη και εύχρηστη τεχνική, για τη δημιουργία όμορφων διακοσμητικών στην τάξη. Έτσι η  ΣΤ΄ τάξη ξεκίνησε με την τεχνική αυτή να φτιάχνει διακοσμητικούς χιονάνθρωπους. Τα υλικά που χρειάστηκαν ήταν: κόλλα τύπου atllacol, χαρτί υγείας, ένα χαρτόνι ή πλαστικό για να μην λερωθεί ή επιφάνεια που θα δουλέψουν οι μαθητές και πολύ καλή διάθεση!
  Αραιώσαμε ένα μέρος κόλλας με δύο μέρη νερό. Κόψαμε το χαρτί υγείας σε μονά τετραγωνάκια στις εγκοπές που ήδη υπάρχουν. Μετά βουτήξαμε ένα-ένα κομμάτι χαρτιού στην κόλλα και αφού το στύψαμε καλά το τοποθετήσαμε στην επιφάνεια εργασίας. Σιγά σιγά «χτίσαμε» το μοτίβο που θέλαμε και όταν το τελειώσαμε το περάσαμε ένα χέρι με μη αραιωμένη κόλλα για να το σταθεροποιήσουμε. Αφήσαμε τους χιονάνθρωπους να στεγνώσουν (τουλάχιστον μια μέρα) και μετά οι μαθητές τους έβαψαν.
Το αποτέλεσμα; Χαρείτε το!