Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΑΓΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

Τιμάμε σήμερα και γιορτάζουμε τους τρεις Ιεράρχες Αγίους, τους προστάτες της Παιδείας και των Γραμμάτων. Τον Άγιο  Βασίλειο τον Μέγα, τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο και τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο.
 Την κοινή αυτή γιορτή καθιέρωσε το 1100 μ.Χ., επί Αλεξίου του Κομνηνού, ο επίσκοπος Ευχαΐτων Ιωάννης, αφενός μεν για να τιμηθούν οι τρεις Άγιοι μαζί για τη σοφία τους και τη συμβολή τους στον φωτισμό της Οικουμένης και αφετέρου να σταματήσουν οι φιλονικίες μεταξύ των πιστών σχετικά με το ποιος από τους τρεις Αγίους είναι ο πιο μεγάλος και ο πιο σπουδαίος.
 Καταγόμενοι οι τρεις Άγιοι Ιεράρχες γεωγραφικά από τον ευρύτερο Ελληνισμό (Καισάρεια και Ναζιανζό της Καππαδοκίας και Αντιόχεια), συνέβαλαν στη σύνθεση Ελληνισμού και Χριστιανισμού και πέτυχαν να προφυλάξουν αυτή τη σύνθεση από ακρότητες φιλοσοφικές και αιρετικές που ήθελαν την απορρόφηση του ενός από το άλλο στοιχείο.
 Μίλησαν και αγωνίστηκαν για την αληθινή Παιδεία. Αυτή που αναμορφώνει την ψυχή του παιδιού και δε συσσωρεύει μόνο γνώσεις στο μυαλό του.
"Η Παιδεία", γράφει ο Χρυσόστομος, "είναι μέγιστο αγαθό για τον άνθρωπο, αλλά απαιτεί πολλή και επίμονη προσπάθεια..."
"Η διδασκαλία στην τάξη", λέει ο Μ. Βασίλειος, "πρέπει να γίνεται ευχάριστη, γιατί τότε μόνο η γνώση παραμένει μόνιμα".
Και ο Άγιος Γρηγόριος ονομάζει το έργο του δασκάλου "τέχνη τεχνών και επιστήμη επιστημών".
 Οι Τρεις Άγιοι Ιεράρχες είναι προστάτες των μαθητών και των δασκάλων σε όλες τις βαθμίδες της ελληνικής εκπαίδευσης.

 Το Σχολείο μας τίμησε τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών με εκκλησιασμό και αρτοκλασία στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας.
 Για τη ζωή των Αγίων, το έργο τους και τη συμβολή τους στην ελληνική παιδεία, μίλησε η δασκάλα του Σχολείου μας κ. Γεωργία Παππά.
 Χρόνια πολλά σε όλους! Οι Άγιοι να μας φωτίζουν πάντα!