Τρίτη 5 Μαΐου 2020

Η σημασία του προγράμματος στην καθημερινότητα των παιδιών

Τα παιδιά χρειάζονται απαραίτητα, στην καθημερινότητά τους, να έχουν ελεύθερο χρόνο για παιχνίδι  καθώς και να ασχοληθούν με πράγματα που τα ευχαριστούν.
Παράλληλα όμως, χρειάζονται απαραίτητα και κάποιες ρουτίνες, όπως ο ύπνος, το φαγητό, η μελέτη, που τα βοηθούν να μπουν σε μια τάξη, αλλά και να μειώσουν το χάος, την ένταση και την κούραση της καθημερινότητας.
Τα μικρά παιδιά περιγράφονται συχνά ως “ άνθρωποι της συνήθειας”, επειδή οι επαναλήψεις, οι ρουτίνες, η γνώση αυτού που πρόκειται να συμβεί, ενισχύουν  τα συναισθήματα της ασφάλειας και εμπιστοσύνης.
Η κάθε οικογένεια μπορεί βέβαια να ακολουθήσει τις δικές της τυπικές διαδικασίες, οι οποίες όμως  πρέπει να είναι σταθερές, ιδίως σε ό,τι αφορά το πρωινό ξύπνημα, το φαγητό, τη μελέτη, τον ύπνο κ.λπ.
Ακόμα και τις ημέρες που διανύουμε που τα παιδιά δεν έρχονται σχολείο και παραμένουν σπίτι, είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα καθημερινά, προκειμένου να βιώνουν τα αισθήματα ασφάλειας και σταθερότητας που τόσο χρειάζονται τα μικρά παιδιά.
Είναι πολύ βοηθητικό το πρόγραμμα αυτό να καταγράφεται σε ένα έντυπο από το παιδί με τη συμβολή του γονέα/κηδεμόνα.
Η καταγραφή του προγράμματος βοηθάει στην καλύτερη οργάνωση της καθημερινότητας και δημιουργεί μία πιο αποτελεσματική αίσθηση δέσμευσης ώστε να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες δραστηριότητες.
Παρακάτω ακολουθεί ένα υπόδειγμα καταγραφής ημερήσιου προγράμματος.
Είναι που σημαντικό να περιλαμβάνει σε ισορροπία καθημερινές υποχρεώσεις αλλά και πράγματα που  συμβάλουν ώστε να είναι τα παιδιά δημιουργικά, ήρεμα και χαρούμενα!
ΕΔΕΑΥ

  • Το ημερολόγιό μου!  Download
  • Οργανώνω την ημέρα μου! Download