Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

   

4 Δεκεμβρίου

 Το πανηγύρι της ενορίας μας

Γιορτάζει και πανηγυρίζει σήμερα η ενορία μας
τη μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας

Στο βίο της αναφέρεται ότι η Αγία Βαρβάρα ήταν ένα όμορφο κορίτσι που έζησε στην πόλη της Νικομήδειας στη Μικρά Ασία (σημερινή Izmit), επί Ρωμαίου αυτοκράτορα Μαξιμιλιανού, κατά την εποχή των διωγμών των χριστιανών. Ο Διόσκορος ή Διόσορος, ο φανατικός ειδωλολάτρης πατέρας της, την είχε κλεισμένη σε έναν πύργο προκειμένου να τη διαφυλάξει από μνηστήρες. Η Βαρβάρα, μέσα από τον πύργο, αποκάλυψε στον πατέρα της ότι είναι χριστιανή. Τότε εκείνος οργίστηκε και διέταξε να την παραδώσουν στο Ρωμαίο Έπαρχο. Ο έπαρχος, θαυμάζοντας την ομορφιά της, προσπάθησε στην αρχή να τη μεταπείσει, βλέποντας όμως ότι εκείνη ήταν ανένδοτη την υπέβαλε σε μαρτύρια. Στο τέλος διέταξε τον αποκεφαλισμό της και όρισε την ποινή να την εκτελέσει ο ίδιος ο πατέρας της, που ήταν και επιθυμία του.

Σύμφωνα με το βιογράφο της Συμεών, ο ίδιος ο πατέρας της την αποκεφάλισε. Τη στιγμή όμως που είχε αποτελειώσει το έγκλημά του, έπεσε νεκρός χτυπημένος από κεραυνό.

Η Αγία Βαρβάρα είναι προστάτιδα του πυροβολικού και των ορυχείων. Επίσης είναι προστάτιδα των σταφιδεργατών στο Ηράκλειο Κρήτης.