Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

ΟΙ ΤΡΕΙΣ  ΙΕΡΑΡΧΕΣ


Αύριο, 30 Ιανουαρίου, γιορτάζουν οι τρεις Ιεράρχες Άγιοι προστάτες της Παιδείας και των Γραμμάτων. Ο Άγιος Βασίλειος ο Μέγας, ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος.
  Την κοινή αυτή γιορτή καθιέρωσε το 1100 μ.Χ., επί Αλεξίου του Κομνηνού, ο επίσκοπος Ευχαΐτων Ιωάννης, αφενός μεν για να τιμηθούν οι τρεις Άγιοι μαζί για τη σοφία τους και τη συμβολή τους στον φωτισμό της Οικουμένης και αφετέρου να σταματήσουν οι φιλονικίες μεταξύ των πιστών σχετικά με το ποιος από τους τρεις Αγίους είναι ο πιο μεγάλος και ο πιο σπουδαίος.
Καταγόμενοι οι τρεις Άγιοι Ιεράρχες γεωγραφικά από τον ευρύτερο Ελληνισμό (Καισάρεια και Ναζιανζό της Καππαδοκίας και Αντιόχεια), συνέβαλαν στη σύνθεση Ελληνισμού και Χριστιανισμού και πέτυχαν να προφυλάξουν αυτή τη σύνθεση από ακρότητες φιλοσοφικές και αιρετικές που ήθελαν την απορρόφηση του ενός από το άλλο στοιχείο.
Μίλησαν και αγωνίστηκαν οι τρεις Άγιοι για την αληθινή Παιδεία. Αυτή που αναμορφώνει την ψυχή του παιδιού και δε συσσωρεύει μόνο γνώσεις στο μυαλό του.
"Η Παιδεία", γράφει ο Χρυσόστομος, "είναι μέγιστο αγαθό για τον άνθρωπο, αλλά απαιτεί πολλή και επίμονη προσπάθεια..."
"Η διδασκαλία στην τάξη", λέει ο Μ. Βασίλειος, "πρέπει να γίνεται ευχάριστη, γιατί τότε μόνο η γνώση παραμένει μόνιμα".
Και ο Άγιος Γρηγόριος ονομάζει το έργο του δασκάλου "τέχνη τεχνών και επιστήμη επιστημών".
  Το 1842 το Πανεπιστήμιο Αθηνών καθιέρωσε την εορτή τους ως ημέρα αφιερωμένη στην Παιδεία και στα Γράμματα. Και οι Τρεις Άγιοι Ιεράρχες θεωρούνται προστάτες των μαθητών και των δασκάλων σε όλες τις βαθμίδες της ελληνικής εκπαίδευσης.
Χρόνια πολλά σε όλους τους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς!


Στους Τρεις Ιεράρχες

Φωστήρες τρεις, υπέρλαμπροι
του γένους μας μεγάλοι
γιορτάσουμε όλοι με χαρά
την μνήμη σας και πάλι.

Βασίλειο και Χρυσόστομο,
Γρηγόριο Θεολόγο,
μ' ύμνους τιμάμε και ψαλμούς
και μ' εκφωνήσεις λόγων.

Την χάρη σας δοξάζουμε 
και ταπεινά ζητούμε,
από το θείο σας το φως 
κι εμείς να φωτιστούμε.