Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Το σύμπαν και ο Κοπέρνικος

Με αφορμή το πρόσφατο γεγονός της πτώσης μετεωρήτη στη Ρωσία, ας διαβάσουμε λίγα λόγια για το μεγάλο αστρονόμο Νικόλαο Κοπέρνικο, που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1473  και άλλαξε τη σκέψη και την πορεία της Αστροφυσικής επιστήμης.



Ο Nικόλαος Κοπέρνικος (1473 –1543) ήταν σημαντικός Πολωνός αστρονόμος και υποστήριξε την ηλιοκεντρική θεωρία, την άποψη δηλαδή ότι η Γη και τα άλλα σώματα του Ηλιακού συστήματος περιστρέφονται γύρω από τον Ήλιο, σε αντίθεση με την τότε επίσημη γεωκεντρική θεωρία, που ήθελε τη Γη ακίνητη και κέντρο του κόσμου.
Ο Κοπέρνικος, άριστος γνώστης της ελληνικής γλώσσας, μελέτησε προσεκτικά τα έργα του Πτολεμαίου (127 – 151 μ.Χ.) που θεωρούσε τη Γη σφαιρική και ακίνητη και ήταν όμως ο πρώτος που πίστευε πως υπάρχει κίνηση πλανητών. Ως τότε η αστρονομία ήταν γεμάτη δεισιδαιμονίες. Οι αρχαίοι πίστευαν πως οι πλανήτες μένουν ακίνητοι, εκτός αν κινηθούν από τους θεούς.
Ύστερα  προσεκτικές μελέτες. ο Κοπέρνικος διαφώνησε με τη θεωρία του Πτολεμαίου και διατύπωσε τη δική του θεωρία. Σύμφωνα με αυτήν ο ήλιος ήταν το κέντρο του ηλιακού συστήματος και η Γη, όπως και οι άλλοι πλανήτες, περιστρέφονταν περί τον άξονά τους και κινούνταν γύρω από τον ήλιο.

Οι 6 γνωστοί την εποχή του Κοπέρνικου πλανήτες περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο με τη σειρά που γνωρίζουμε και σήμερα, ενώ η Σελήνη περιφέρεται γύρω από τη Γη. Επιπλέον, η φαινομενική κίνηση του Ήλιου και των απλανών αστέρων γύρω από τη Γη, εξηγείται από την ημερήσια περιστροφή της Γης γύρω από τον άξονά της.
Μάλιστα ο Κοπέρνικος έφτιαξε έναν πίνακα για το πόσο χρονικό διάστημα απαιτείται για κάθε πλανήτη, να κάνει έναν τέλειο κύκλο γύρω από τον ήλιο. Υπολόγισε ότι ο Ερμής χρειάζεται 87 ημέρες, η Αφροδίτη 224, η Γη 365, ο Άρης 1 έτος και 321 ημέρες, ο Δίας 11 έτη και ο Κρόνος 29 έτη. Αυτοί οι αριθμοί υπολογίστηκαν από τον Κοπέρνικο με τελείως πρωτόγονα όργανα, περίπου 100 χρόνια πριν από την ανακάλυψη του τηλεσκόπιου.

Πηγή: Βικιπαίδεια