Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

4 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων



Η 4η Απριλίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα των Αδέσποτων Ζώων, με σκοπό να δοθεί ακόμα περισσότερη προσοχή στα περίπου 1 δις  ζώα σε όλο τον κόσμο που ζουν εγκαταλελειμμένα.
 Όλοι πρέπει να μάθουν την άθλια ζωή τους στους δρόμους, χωρίς νερό και τροφή, στο κρύο ή τη ζέστη, απέναντι σε ανθρώπους που κατά κανόνα τους συμπεριφέρονται εχθρικά.
Η 4η Απριλίου θα είναι η μέρα που πρέπει να δείξουμε σ' αυτά τη συμπόνια μας.
Είναι μία μέρα στοχασμού πάνω στο θέμα της συμπεριφοράς του ανθρώπου στα ζώα, και ενδεχομένως μια καλή ευκαιρία για ενημέρωση και λήψη αποφάσεων.
Είναι ευκαιρία να δούμε  πόσο είμαστε ενημερωμένοι, αλλά και να αναρωτηθούμε, να προβληματισθούμε, να αναζητήσουμε λύσεις
.
Συχνές ερωτήσεις που απασχολούν τα παιδιά κυρίως, είναι οι εξής:
1.      Ποια είναι τα ζώα συντροφιάς;
Ζώα συντροφιάς είναι κυρίως οι σκύλοι και οι γάτες. Τα λέμε έτσι γιατί προσφέρουν τη συντροφιά τους στον άνθρωπο και εφόσον τους συμπεριφερόμαστε σωστά, χαίρονται και αυτά τη συντροφιά του ανθρώπου.
Πολλοί θεωρούν και τα πουλιά, ακόμη και τα εξωτικά ως ζώα συντροφιάς. Επίσης και τις ιγκουάνες, τα χάμστερ, τις αράχνες κ.α.
Αυτά όμως τα ζώα δεν είναι εξημερωμένα και δε θα έμεναν κοντά μας αν δεν τα βάζαμε σε κλουβιά.
2.     Τι πρέπει να σκεφθούμε πριν αποκτήσουμε σκύλο ή γάτα;
Πρέπει όλα τα μέλη  της οικογένειας  να αποφασίσουν ότι θέλουν το συγκεκριμένο ζώο, να καταλάβουν ότι θα πρέπει όλοι να το αγαπούν και να το φροντίζουν για όλη του τη ζωή.
3.     Τι σημαίνει να το αγαπούν και να το φροντίζουν για όλη του τη ζωή;
Σημαίνει: Να αποφασίσουν ότι θέλουν να έχουν το ζώο στο σπίτι τους για τα επόμενα 10-15 χρόνια. Τόσο περίπου ζουν τα κατοικίδια. Είναι απάνθρωπο να παίρνουμε ένα ζώο για λίγο και μετά να μη το θέλουμε άλλο και να το διώχνουμε.
Επίσης το ζώο θέλει φροντίδα. Επισκέψεις στον κτηνίατρο. Οι σκύλοι πρέπει να βγαίνουν βόλτα πρωί και βράδυ και στεναχωριούνται πολύ όταν τους αφήνουμε για πολλές ώρες μόνους. Οι γάτες δεν αλλάζουν εύκολα περιβάλλον. Όταν λείπουμε ταξίδι πρέπει κάποιος άλλος να τις φροντίζει.
4.     Και αν παρόλα αυτά πάρουμε ένα σκύλο ή μία γάτα και μετά καταλάβουμε ότι μας είναι βάρος τι πρέπει να κάνουμε;
Πρέπει να βρούμε κάποια άλλη οικογένεια και να δώσουμε το σκύλο ή τη γάτα μας.
Για κανένα λόγο δεν πρέπει να το αφήσουμε στο δρόμο. Είναι σίγουρο ότι δε θα επιζήσει για πολύ.
5.     Τα αδέσποτα που υπάρχουν στους δρόμους πως ζουν;
Τα αδέσποτα δε ζουν πολύ. Στην καλύτερη περίπτωση- όταν βρίσκουν φαγητό, ζουν 2-3 χρόνια. Δε βρίσκουν εύκολα τροφή, εξασθενούν και αρρωσταίνουν. Πολύ συχνά μάλιστα τα χτυπούν αυτοκίνητα.
6.     Γιατί υπάρχουν αδέσποτα;
Πολλοί άνθρωποι που έχουν κατοικίδια και δεν τα θέλουν άλλο, κάνουν αυτό που είπαμε πιο πάνω. Τα αφήνουν δυστυχώς στο δρόμο. Πολλά από αυτά, στο λίγο χρόνο που καταφέρνουν να επιβιώσουν, προλαβαίνουν να πολλαπλασιασθούν κι έτσι τα αδέσποτα πληθαίνουν.
7.     Φροντίζει κανένας για τα αδέσποτα που υπάρχουν;
Σε πολλές γειτονιές υπάρχουν άνθρωποι που φροντίζουν τα αδέσποτα. Τα ταΐζουν, τα στειρώνουν, τα πηγαίνουν στον κτηνίατρο όταν είναι άρρωστα. Αυτό το κάνουν από ενδιαφέρον και αγάπη για τα ζώα.
Μπορούμε κι εμείς να αφήνουμε λίγη ξηρή τροφή κι ένα κουπάκι νερό ειδικά τις μέρες που κάνει πολύ ζέστη ή πολύ κρύο.
Επίσης, αν έχουμε αποφασίσει ότι θέλουμε ένα ζώο, μπορούμε να πάρουμε ένα αδέσποτο.
8.     Όταν έρχεται στην πόλη μας τσίρκο, πρέπει να πηγαίνουμε;
Να πηγαίνουμε αν το τσίρκο δεν έχει ζώα, αλλά μόνο ακροβάτες, ζογκλέρ, ταχυδακτυλουργούς, κλόουν.
9.     Υπάρχει τσίρκο χωρίς ζώα;
Βεβαίως. Ο σύγχρονος άνθρωπος μπορεί να θαυμάσει τα ζώα στην τηλεόραση. Στο τσίρκο τα ζώα βασανίζονται πάρα πολύ για να μάθουν τα νούμερά τους και περνούν όλη τους τη ζωή σε κλουβιά. Είναι κρίμα να γίνονται τέτοια πράγματα για τη διασκέδασή μας.
10. Και οι ζωολογικοί κήποι;
Είναι κάτι ανάλογο. Φυσικά εκεί δε βασανίζονται τα ζώα με άλλο τρόπο παρά μόνο με το  ότι κρατούνται φυλακισμένα.
Πολλοί καλά οργανωμένοι ζωολογικοί κήποι προσπαθούν να βελτιώσουν τις συνθήκες του δηλ. να προσφέρουν στα ζώα περισσότερο χώρο που να μοιάζει με το φυσικό τους περιβάλλον.
Ωστόσο τα ζώα δεν παύουν να είναι φυλακισμένα. Η σύγχρονη αντίληψη είναι  ότι και τα ζώα πρέπει να ζουν σε συνθήκες καλές και να μη βασανίζονται. Στις μέρες μας θεσπίζονται νόμοι προς αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει να φροντίζουμε να είμαστε ενημερωμένοι ώστε η νομοθεσία διαρκώς να βελτιώνεται και να εφαρμόζεται.
Αγγελική Νιάουστα
Δασκάλα Τ. Ε.