Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Η Μεγάλη Εβδομάδα

Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι η εβδομάδα πριν το Πάσχα (από την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ μέχρι το Μ. Σάββατο). Ονομάζεται "Μεγάλη", όχι γιατί έχει περισσότερες ημέρες, αλλά γιατί τα γεγονότα που βιώνουμε στους ιερούς ναούς είναι μεγάλα για τον άνθρωπο.
Κάθε βράδυ ψάλλεται ο Όρθρος της της επόμενης ημέρας για καθαρά πρακτικούς λόγους. Για να μπορέσουν δηλαδή οι χριστιανοί να  συμμετέχουν στις ακολουθίες.
Ας δούμε όμως τι τελείται τις ημέρες της Μ. Εβδομάδας.
Τις τέσσερις πρώτες ημέρες ψάλλονται οι "Ακολουθίες του Νυμφίου" που μας προετοιμάζουν για το θείο δράμα.
Την Μ. Πέμπτη το βράδυ τελείται η "Ακολουθία των Παθών" με αποκορύφωση τη Σταύρωση του Κυρίου.
Τη Μ. Παρασκευή το πρωί τελείται η "Ακολουθία της Αποκαθήλωσης" και η Ταφή του σώματος του Χριστού στον "Επιτάφιο". Το βράδυ ψάλλουμε τα Εγκώμια και γίνεται η Περιφορά του Επιταφίου στους δρόμους της ενορίας μας.
Το Μ. Σάββατο το πρωί έχουμε την "Πρώτη Ανάσταση", όπως λέγεται, επειδή οι ύμνοι μας προετοιμάζουν για το μεγάλο και κοσμοσωτήριο γεγονός του Πάσχα.
Τα μεσάνυχτα του Μ. Σαββάτου και με το πέρασμα στην Κυριακή, λίγο μετά τις 12:00, γιορτάζουμε και πανηγυρίζουμε την Ανάσταση του Χριστού. Κρατώντας αναμμένες λαμπάδες, σύμβολο του Φωτός, του αναστημένου Κυρίου μας, ψάλλουμε το "Χριστός Ανέστη", διακηρύσσοντας την ήττα του θανάτου και τη νίκη της ζωής.
Ποιο είναι το βαθύτερο νόημα των Παθών και της Ανάστασης;
Όλοι εμείς που προσπαθούμε κάθε χρόνο να βιώσουμε τα γεγονότα της Μ. Εβδομάδας,  "συμπορευόμενοι", συμμετέχοντες δηλαδή στο Πάθος του Χριστού, δεν λυπούμαστε μοιρολατρικά γι' αυτό, αλλά για τα δικά μας πάθη, για τις δικές μας αμαρτίες. Μετανιώνοντας ειλικρινά, ακολουθούμε τον νικητή και αναστημένο Χριστό σε μια πορεία φωτεινή, ζώντας την Ανάστασή Του, ως δική μας ανάσταση.
Καλή Α(α)νάσταση σε όλους!