Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

"Στα μυστικά του βάλτου"

Ολοκληρώθηκε ο δεύτερος κύκλος των συναντήσεων της Λέσχης Ανάγνωσης Ε΄& ΣΤ΄τάξης του Σχολείου μας.
Διαβάσαμε, μετά από ψηφοφορία, το βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα "Στα μυστικά του βάλτου". Πρόκειται για ένα βιβλίο - σταθμό στα ελληνικά γράμματα, που παρά τα 76 χρόνια που έχουν περάσει από την έκδοσή του, διαβάζεται και αγαπιέται ακόμα από παιδιά και ενήλικες.
Τα παιδιά βρήκαν στις σελίδες του διαχρονικά μηνύματα και πανανθρώπινες αξίες, ικανές να αγγίξουν την ψυχή τους. Απόλαυσαν την ανάγγνωση και συναισθάνθηκαν τη μεγαλοσύνη των ηρώων της Πηνελόπης Δέλτα. Αυτό διαπιστώθηκε στις συζητήσεις που είχαμε, αλλά και στα γραπτά τους, ενδεικτικά αποσπάσματα των οποίων παραθέτουμε εδώ:



           " Ανάμεικτα συναισθήματα με πλημμύρισε η ανάγνωση του βιβλίου «Στα μυστικά του Βάλτου» της Πηνελόπης Δέλτα, στο οποίο επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον της ομάδας της Λέσχης Ανάγνωσης, στις τελευταίες μας συναντήσεις. Πρώτα αισθάνομαι απερίγραπτη περηφάνια που γεννήθηκα Έλληνας και που η πατρίδα μου έχει γράψει τόσο μεγάλη ιστορία. Δέος και θαυμασμό για την τόλμη και την αυταπάρνηση με την οποία πολέμησαν οι ήρωες του Μακεδονικού Αγώνα. Συναισθήματα συγκίνησης και αγωνίας, αγανάκτησης και οργής, για τις χαμένες ζωές των ηρώων στο βωμό της αυτοθυσίας, διαδέχονται το ένα το άλλο, καθώς η ιστορία εξελίσσεται.
            Αγαπημένος μου ήρωας, ως την τελευταία σελίδα του βιβλίου, υπήρξε ο ατρόμητος, θαρραλέος και χαρισματικός αγωνιστής Τέλος Άγρας, ο νεαρός αξιωματικός του ελληνικού στρατού που, ωθούμενος από τη μεγάλη αγάπη του για την πατρίδα, έρχεται στη Μακεδονία αποφασισμένος να δώσει ακόμη και τη ζωή του για την ελευθερία της. Εξαιρετικός ηγέτης,   αξιοπρεπής και πιστός στα ιδανικά του, θα πορευτεί το Γολγοθά που διάλεξε, με οδηγό την ελπίδα, ώστε να καταφέρει ακόμη και με το θάνατό του να δώσει τέλος στο αιματοκύλισμα του μακεδονικού λαού.
  Εντυπωσιάστηκα, από τη φιλοπατρία του μακεδονομάχου Ανδρεάδη και την τυφλή αγάπη του για τον τόπο και την οικογένειά του. Ένιωσα συμπόνια και συγκίνηση για τον επτάχρονο Γιωβάν, που γνωρίζει από τόσο τρυφερή ηλικία την άδικη και βίαιη πλευρά της ζωής. Ένα παιδί με αξιοθαύμαστη τόλμη και απίστευτη γενναιότητα, αφοσιώνεται και συμμετέχει στον Μακεδονικό Αγώνα και δε διστάζει, αφού μάθει για την ελληνική του καταγωγή, να θυσιαστεί για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.
            Αισθάνομαι μεγάλη χαρά που συμμετέχω στη Λέσχη Ανάγνωσης του σχολείου μας και που μου δόθηκε η ευκαιρία, μέσα από το συναρπαστικό βιβλίο της Π. Δέλτα, να γνωρίσω μια ακόμη σελίδα από την ιστορία της πατρίδας μας, εκείνη της ταραγμένης εποχής του Μακεδονικού Αγώνα. Επίσης, νιώθω μεγάλη ικανοποίηση, αφού, με τη βοήθεια των ηρώων του μυθιστορήματος, μπόρεσα να κατανοήσω αξίες ζωής, όπως η φιλοπατρία, η συναδέλφωση, ο σεβασμός προς τον συνάνθρωπο και η πίστη σε ένα καλύτερο αύριο για όλο τον κόσμο."
Θάνος Τομαρίδης - Ε2

"Το βιβλίο «Στα Μυστικά του Βάλτου» που μελετήσαμε η ομάδα της Λέσχης Ανάγνωσης στις τελευταίες μας συναντήσεις, είναι ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα γεμάτο δράση, περιπέτεια, και εκπληκτικούς ήρωες.
Αγαπημένος μου ήρωας ήταν ο Περικλής επειδή άφησε πίσω στην Αλεξάνδρεια πλούτη, υπάρχοντα και οικογένεια για να βοηθήσει στον πόλεμο. Επίσης με εντυπωσίασε  ο Γιωβάν, το βουλγαρόπαιδο, που βοηθούσε τον Αποστόλη όποτε εκείνος χρειαζόταν βοήθεια, και υπάκουε στις εντολές του. Τέλος, ωραίος χαρακτήρας ήταν και η δασκάλα, που, αν και γυναίκα, με μοναδικό τρόπο βοηθούσε στην αντίσταση, όποτε της ζητούσαν βοήθεια.
Νιώθω μεγάλη χαρά που, με τη βοήθεια των ηρώων της Πηνελόπης Δέλτα, ένιωσα μεγαλύτερη αγάπη για την Πατρίδα μου και με συναρπαστικό τρόπο έζησα τον ηρωισμό και την αυτοθυσία των προγόνων μου.
Είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε στο Σχολείο μας Λέσχη Ανάγνωσης."

Έφη Πετράκη - Ε2


Ευχαριστώ πολύ όλα τα παιδιά των δύο Λεσχών Ανάγνωσης, για τη ζεστή συμμετοχή τους.
Ραντεβού το Μάιο, μετά τις πασχαλινές διακοπές, με το βιβλίο της Αλκης Ζέη, που τα ίδια επέλεξαν, "Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου".
Καλές διακοπές!

Η υπεύθυνη της Λέσχης Ανάγνωσης του Σχολείου
Αντιγόνη Τρύπα