Κυριακή 20 Απριλίου 2014

Χριστός Ανέστη!

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.
Την  πένθιμη ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας διαδέχεται η χαρά, το βράδυ της Ανάστασης. Η ορθόδοξη θεώρηση για την Ανάσταση συμπυκνώνεται στον πασίγνωστο ύμνο:
Χριστός Ανέστη εκ νεκρών θανάτω θάνατον πατήσας 
και τοις εν τοις μνήμασι  ζωήν χαρισάμενος!
 Τα μεσάνυχτα του Μ. Σαββάτου, οι χριστιανοί περιμένουν το «Δεύτε Λάβετε Φώς» και ανάβοντας καθένας  τη λαμπάδα του, συνήθως στο προαύλιο της εκκλησίας,  παρακολουθούν με προσοχή εκείνο το πανηγυρικό  Αναστάσιμο Ευαγγέλιο, για να ψάλλουν όλοι μαζί το «Χριστός Ανέστη».
Κι ενώ, φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα φωτίζουν τον ουρανό, ανταλλάσσουν ευχές και φιλιά, σηματοδοτώντας το χαρμόσυνο μήνυμα του τέλους του θανάτου και της αρχής της Ζωής.
Μετά την αναστάσιμη Θ. Λειτουργία, κατά την επιστροφή στο σπίτι, πολλοί φτιάχνουν ένα σταυρό πάνω από την πόρτα με την αιθάλη του κεριού. Το τραπέζι ετοιμάζεται με την παραδοσιακή μαγειρίτσα, τα κόκκινα αυγά και τις άλλες πασχαλιάτικες λιχουδιές.

Η Κυριακή του Πάσχα είναι η μεγάλη γιορτή της Λαμπρής. Από νωρίς το πρωί ψήνεται στη σούβλα ο παραδοσιακός οβελίας ενώ γύρω από το εορταστικό τραπέζι γλεντούν οικογένεια και φίλοι με τραγούδια και χορό.
Πολλά μέρη στην Ελλάδα γιορτάζουν το Πάσχα με τα δικά τους έθιμα.
Στην Πάρο τα παιδιά αναπαριστούν τους αποστόλους του Ιησού, τον Μυστικό Δείπνο, την πορεία προς τον Γολγοθά και τη Σταύρωση.
Στην Πάτμο δώδεκα μοναχοί αναπαριστούν τους αποστόλους, και ο Ηγούμενος πλένει τα πόδια τους στην πλατεία την Μεγάλη Πέμπτη .
Στην Κρήτη, όπως και σε πολλά σημεία στην Ελλάδα, μια κούκλα κατασκευασμένη από παλιά ρούχα καίγεται συμβολίζοντας το κάψιμο του Ιούδα.
Στην Κέρκυρα, το Μ. Σάββατο, με το μήνυμα της πρώτης Ανάστασης, οι κάτοικοι πετούν από τα μπαλκόνια τους, τεράστια πήλινα κανάτια, τους μπότηδες, στους δρόμους.
Στη Θράκη και τη Μακεδονία νέες γυναίκες, φορώντας την παραδοσιακή ενδυμασία, που ονομάζεται Λαζαρινή, πάνε στα γύρω χωριά τραγουδώντας παραδοσιακά τραγούδια του Πάσχα.

Χρόνια πολλά, σε όλους!