Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Απολογισμός δράσεων του παρατηρητηρίου κατά της σχολικής βίας και κατά του σχολικού εκφοβισμού.


Την Πέμπτη 12/2/2015 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού. Η δράση έγινε σε συνεργασία με τον εθελοντικό οργανισμό «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» και με καθοδηγήτρια την Ψυχολόγο κ. Μαρία Τσονοπούλου.
Το θέμα του σχολικού εκφοβισμού απασχολεί έντονα τη σχολική κοινότητα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια ενεργοποίησης του Παρατηρητηρίου κατά του σχολικού εκφοβισμού και των δράσεων που αυτή συνεπάγεται.
Στο σχολείο μας υπεύθυνοι για το Παρατηρητήριο ορίστηκαν οι εκπαιδευτικοί κ. Φώτης Κακαές και κ. Σπυριδούλα Λέφα οι οποίοι και εισηγήθηκαν τη διοργάνωση της εκδήλωσης.
Επίσης συντόνισαν βιωματικό εργαστήριο με θέμα: «Σχολική βία – τεχνικές ευαισθητοποίησης μέσω του δράματος», σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό της θεατρικής αγωγής κ. Μαρία Μανόνα και με συνεργάτη τον κ. Γιώργο Κατσιγιάννη, δάσκαλο της Αισθητικής Αγωγής, ενθάρρυναν τους μαθητές να εκφραστούν δημιουργικά κατά της βίας με αφίσες και κολάζ.
Κατά τη διάρκεια όλης της σχολικής χρονιάς, οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί, στο χρόνο των διαλειμμάτων, έρχονταν σε επαφή με μαθητές που παρουσίαζαν αποκλίνουσα συμπεριφορά ως προς τους κανόνες του σχολείου και έκαναν σε αυτούς εύστοχες και διακριτικές παρατηρήσεις. Ακόμα, δέχονταν τις εισηγήσεις των εκπαιδευτικών για θέματα που αφορούν το Παρατηρητήριο και με συντονισμένες ενέργειες όλη η σχολική κοινότητα αντιμετώπιζε το συμβάν κι απέτρεπε ανάλογα περιστατικά.
Τέλος τη Δευτέρα 15/6/2015, οι εκπαιδευτικοί της Β’ τάξης σε συνεργασία με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς του Παρατηρητηρίου, θα παρουσιάσουν το θεατρικό έργο «ΤΟ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΛΙΒΑΔΙ», μια θεατρική διασκευή του ομώνυμου παραμυθιού της Φυλλιώς Νικολούδη που η φιλοσοφία του συνάδει με την αντίστοιχη του Παρατηρητηρίου.
Οι δράσεις του Παρατηρητηρίου κατά της σχολικής βίας και κατά του σχολικού εκφοβισμού θα συνεχιστούν το επόμενο σχολικό έτος με έμφαση στην ενημέρωση και πρόληψη.

ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΚΑΚΑΕΣ ΦΩΤΗΣ
ΛΕΦΑ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ