Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Eβδομάδα Παιδικού Βιβλίου και Παραμυθιού.


Της κας Άντας Τρύπα.
Υπεύθυνη Λέσχης Βιβλίου
και Σχολικής Βιβλιοθήκης.

Όλοι εμείς εδώ στο 16ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου πιστεύουμε πολύ στην αξία του Βιβλίου και σίγουρα δεν περιμένουμε την μία αυτή και μοναδική μέρα – την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, 2 Απριλίου – για να εκδηλώσουμε την αγάπη μας γι’ αυτό. Απλά, στα πλαίσια των εορτασμών για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου αποφασίσαμε να οργανώσουμε μία εβδομάδα βιβλιοφιλικών δράσεων, από 28 Μαρτίου έως 1 Απριλίου και να μοιραστούμε μαζί σας κάποιες από αυτές τις βιβλιοδράσεις.
Δευτέρα 28.3.2016. Ξεκινάμε την εβδομάδα μας με τη Λέσχη Βιβλίου του Σχολείου μας και το ένα τμήμα της Δευτέρας Δημοτικού. Το Β3 υποδέχτηκε τους μαθητές της Έκτης (τα 12 παιδιά του ΣΤ1 και ΣΤ2 που συμμετέχουν στη Λέσχη), ενημερώθηκε για τη λειτουργία της Λέσχης Βιβλίου και άκουσε τις απόψεις των παιδιών για το βιβλίο του τριμήνου: «Το Κρυμμένο Εργοστάσιο Παιχνιδιών» της Βησσαρίας Ζορμπά - Ραμμοπούλου.


Οι ερωτήσεις των μικρών μαθητών ήταν άκρως ευφάνταστες, όπως ακριβώς και οι απαντήσεις των μαθητών της Έκτης. Άλλο τόσο δημιουργικές ήταν και οι ιστορίες που σκαρφίστηκαν οι μικροί μαθητές ως απάντηση στην αρχική μου ερώτηση: Πως φαντάζεστε πως εξελίσσεται η ιστορία του Κρυμμένου Εργοστασίου;
Τετάρτη 30.3.2016 και Πέμπτη 31.3.2016. Συνεχίζουμε τις δράσεις με Παραμυθογνώσεις. Τα τμήματα Β2 και Γ2 αντιστοίχως με ακούνε με μεγάλη προσήλωση να τους διαβάζω το παραμύθι της Λήδας Βαρβαρούση «Ένα φίδι… Τρομερό». Καλύτερή τους στιγμή η συζήτηση που ακολουθεί, μιας και μπορούν να αφήσουν τη φαντασία τους να δουλέψει προς όποια κατεύθυνση θέλουν.


Παρασκευή 1.4.2016. Η εβδομάδα συνεχίζει με τα 2 τμήματα της Α’ Δημοτικού, όπου η υποδοχή που μου επιφύλαξαν τα μικρά ήταν θεαματική. Με μάτια ορθάνοιχτα και χείλη σφραγισμένα απόλαυσαν την ανάγνωση - αφήγηση του παραμυθιού «Ένα φίδι τρομερό» (της Λήδας Βαρβαρούση), σε τέτοιο βαθμό που ήθελαν να διαβάσουμε κι άλλο, τα μεν παιδιά του Α1 την ίδια στιγμή και τα δε παιδιά του Α2 την επόμενη, κι ας ήταν Σάββατο. Έλαβαν την υπόσχεση, λοιπόν, να οργανωθεί κάτι αντίστοιχο άμεσα.
Το τέλος της εβδομάδας έρχεται με το τμήμα Δ1. Οι μαθητές υποδέχονται τη μαθήτρια Στεφανί Τομαρίδη με μεγάλη χαρά και έτοιμοι να ακούσουν τη βιβλιοπρόταση της. Η παρουσίαση του βιβλίου «Οι εφτά ζωές του Κόμπου» (της Άννας Κοντολέων) από τη Στεφανί στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, μιας και η ζωντάνια της παρέσυρε τους μαθητές της Τετάρτης σε ενθουσιώδη συζήτηση για τα ζώα και ιδίως τα αδέσποτα.


Ήταν τόση η προθυμία των παιδιών ώστε οι βιβλιοπαρουσιάσεις θα έχουν και συνέχεια, καθώς ετοιμάζονται και τα ίδια να κάνουν τις δικές τους. Φυσικά, μη νομίζετε ότι τα υπόλοιπα τμήματα του σχολείου δε δραστηριοποιούνται..., απλά τα καλύτερα έπονται! Θα σας κρατάμε ενήμερους!