Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Βιβλιοσυναντήσεις και βιβλιοσυζητήσεις.


4η χρονιά για τις Λέσχες Βιβλίου του Σχολείου μας και όπως πάντα θα λειτουργήσουν δύο Λέσχες - μία της Πέμπτης Δημοτικού και μία της Έκτης. 28 μαθητές της Πέμπτης και 12 της Έκτης είναι αυτοί που θα ξεκινήσουν να διαβάζουν το βιβλίο της Ζωρζ Σαρή «Ο Κύριός μου», με στόχο να ολοκληρωθεί η ανάγνωση και να το συζητήσουμε λίγο πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων.
Είναι και η πρώτη χρονιά η φετινή που ξεκινάμε μια προσπάθεια Βιβλιοσυζητήσεων με ομάδα 8 παιδιών από την Τετάρτη Δημοτικού. Οι συναντήσεις θα έχουν διάρκεια 4 ώρες - μίας εβδομαδιαίως - για την καθεμία από τις 3 ομάδες παιδιών και θα επικεντρώνονται σε βιβλία με θεματικές γύρω από την επίλυση συγκρούσεων. Μέχρι στιγμής έχουμε ήδη κάνει τις 2 από τις 4 συναντήσεις με την πρώτη ομάδα παιδιών και όλα κύλησαν καλύτερα από το αναμενόμενο στην πρώτη επαφή με τα παιδιά τους ζητήθηκε να μαντέψουν το περιεχόμενο του βιβλίου της Μαρίας Ρουσάκη «Ο Νταής του Σχολικού» κοιτώντας το εξώφυλλο του βιβλίου.
Οι απαντήσεις τους εστίασαν περισσότερο στη λέξη «νταής» και έτσι δόθηκε η αφορμή να συζητήσουμε για μη αποδεκτές συμπεριφορές στο χώρο του σχολείου, καθώς επίσης και για την απόδοση χαρακτηρισμών από μαθητή σε μαθητή. Στη συζήτηση λάμβαναν μέρος με ενθουσιασμό και οι 8 μαθητές οι οποίοι εξέφρασαν την επιθυμία να τους διαβάσω ολόκληρο το βιβλίο παρά το γεγονός ότι απευθυνόταν σε μαθητές μικρότερης ηλικίας.
Μετά το τέλος της ανάγνωσης εκφράστηκαν με συμπάθεια προς το πρόσωπο του μικρού νταή όλοι τους. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε και η 2η συνάντηση της ομάδας, κατά την οποία οι μαθητές προσήλθαν έχοντας ετοιμάσει προφορικά τις απαντήσεις τους στο ερώτημα που τους είχε τεθεί την προηγούμενη εβδομάδα: «Πώς φαντάζεστε τη ζωή του μικρού «νταή» μετά το τέλος του βιβλίου;»
Επειδή λοιπόν, πιστεύουμε ότι τα βιβλία και η συζήτηση μπορούν να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο, γι’ αυτό και φέρνουμε τις Βιβλιοσυναντήσεις - Βιβλιοσυζητήσεις στο προσκήνιο - για να βελτιώσουμε έστω και λίγο αυτόν τον μικρόκοσμό μας που ονομάζεται «Σχολείο». 

Άντα Τρύπα

Υπεύθυνη Βιβλιοθήκης