Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Παγκόσμια Hμέρα Σχολικού Εκφοβισμού: Δράσεις από Β και Δ τάξη

Με αφορμή την Παγκόσμια μέρα Σχολικού Εκφοβισμού, πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας η δράση «Τα μπαλόνια της φιλίας» -  «Αποδοχή και διαφορετικότητα» με τους μαθητές της Β και της Δ Δημοτικού. Η δράση ξεκίνησε με ανάγνωση των παραμυθιών «Τα μπαλόνια της φιλίας» και «Η Μόνα σε καινούργιο σχολείο», τα οποία έχουν δημιουργηθεί από παιδιά και περιγράφουν ιστορίες εκφοβισμού. 
Με αφορμή τις ιστορίες, έγινε συζήτηση για τα συναισθήματα που ένιωθε η ηρωίδα της ιστορίας, που υπέστη σχολικό εκφοβισμό, για το πως αντιμετώπισε την κατάσταση, καθώς και για το τι θα έκαναν οι μαθητές, εάν βρίσκονταν στη θέση της. Επίσης, συζητήθηκε τι πρέπει να κάνουμε ως παρατηρητές σε περιπτώσεις εκφοβισμού. Το μήνυμα των δύο ιστοριών ήταν ότι όλοι είμαστε ίσοι, αν και διαφορετικοί. Έτσι, με αφορμή αυτό το μήνυμα γράφτηκαν στον πίνακα τα συστατικά της φιλίας. Στο τέλος, δημιουργήσαμε τα  μπαλόνια της φιλίας, στα οποία γράφονταν τα συστατικά της φιλίας με θετικό περιεχόμενο. 
Η δράση στέφθηκε με επιτυχία, καθώς οι μικροί μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία, συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση και ενθουσιάστηκαν με τη δημιουργία των μπαλονιών, τα οποία μάλιστα διακοσμούν το σχολείο μας.

Κωνσταντίνα Κολέτσα